Hlavní obsah

Letem světem internetem (21. díl) - Totalita na webu

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web o českých dálnicích, protitotalitní web a informační server pro milovníky koní.

Foto: archiv autora

Helena Vondráčková a Strýci, kapelník Luděk Švábenský stojí nad Helenou Vondráčkovou.

Článek

České dálnice

Tyto dálniční stránky vznikly koncem srpna 2002 z nadšení jejich tvůrce Jana Hoření. Ovšem již za pouhý jeden rok se z tohoto projektu staly nejnavštěvovanější české dálniční stránky. Obsahem jsou aktuální informace o naší dálniční síti a připravovaných stavbách, najdete zde dálniční mapy a fotografie, dále veškeré informace o každé dálnici a rychlostní silnici v provozu či v přípravě, různé zajímavé přílohy, dočtete se o historii naší dálniční sítě, dozvíte se vše potřebné o dálničních kupónech, dopravních intenzitách, dálničním značení, kategorii našich dálnic a můžete navštívit desítky dalších odkazů s touto tématikou.

Důležitým mezníkem v krátké historii webu byl říjen 2003, kdy stránky změnily design a především bylo potvrzeno partnerství s Ředitelstvím silnic a dálnic, což je jediný skutečně oficiální zdroj informací z oblasti, kterým se stránky věnují. V této době také přibyly uživatelsky zajímavé sekce mapy či fotogalerie, což se projevilo na výrazném vzestupu návštěvnosti a přenesených dat.

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (8/10)

Jaká by měla být nejvyšší povolená rychlost na českých dálnicích? Hlasujte v anketě pod článkem.

Totalita

Přesně deset let po revolučních listopadových událostech roku 1989 se na internetu objevil web Totalita. Jeho autoři se snaží popsat historii období let 1945 - 1989 tak, aby se návštěvník dozvěděl, jakým způsobem se komunisté dostali k moci a jak vypadal život normálního člověka pod jejich vládou. 

"Nechceme, aby mladí lidé podlehli současné komunistické propagandě a díky tomu iluzi o způsobu života před rokem 1989. Postupně se věnujeme i souvisejícím událostem evropským, která s tématem souvisejí," říká o důvodech existence webu Totalita jeden z jeho autorů Tomáš Vlček.

O tom, že web studenti a vůbec mladá generace využívá, vypovídá fakt, že se v období před maturitami pravidelně zvedá návštěvnost. Kladnými ohlasy ale nešetří ani lidé z okruhu politických vězňů nebo lidé, kteří se o tuto problematiku zajímají profesionálně.

Nově v současné době vzniká kapitola o padesátých letech, která je ovšem tématicky tak rozlehlá, že se bude jednat o dlouhodobý proces. V únoru příštího roku bude zveřejněna v nové podobě kapitola o komunistickém převratu, na období před maturitami se autoři chystají zveřejnit informace o jednom z nejmladších spolupracovníků StB, který donášel na své spolužáky na střední škole.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (10/10)

Equichannel

Málokdo by tipoval, že lidé od koní budou patřit mezi první internetové osídlence. Již v roce 1997 se ale zrodil web Equichannel, ze kterého se postupem času stal největší český internetový server věnovaný koním a jejich kráse, chovu, jezdectví, hipoterapii a všem příbuzným oborům. 

"Equichannel není jen něčí web o koních. Je to především hodně a hodně práce mimo kyberprostor, koníček provozovaný k běžnému zaměstnání. Jsou to probdělé noci, utracené rodinné úspory a sem tam životní krize všech členů sdružení. Především je ale takový web pozitivní droga a práce na něm přináší skutečné výsledky, uspokojení a dnes již konečně i prestiž," hovoří o svém virtuálním dítku Helena Görnerová. 

.: HODNOCENÍ: grafika (2/10), obsah (9/10)

Máte tip na zajímavý web? Napište mi o něm.

Anketa

Jaká by měla být nejvyšší povolená rychlost na českých dálnicích?
110 km/h
23,3 %
130 km/h (současný stav)
28,5 %
bez omezení
30,9 %
je mi to jedno
17,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 417 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám