Hlavní obsah

Kurz bitcoinu pokořil nový rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový rekordní kurz má na kontě bitcoin. Ve čtvrtek se jedna virtuální mince obchodovala za 1 481 315 Kč, což je historicky nejvyšší hodnota. Jen za letošní rok se cena nejznámější kryptoměny na světě zvýšila o více než 30 %, vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Rok 2024 odstartoval bitcoin na kurzu 946 227 Kč, přesně před rokem ale byla jeho hodnota ještě citelně nižší, činila 493 885 Kč.

Hranici 1,5 milionu korun se nicméně bitcoin nepřiblížil tento týden ve čtvrtek poprvé, v listopadu 2021 se nabízel za 1 427 350 Kč, což byl doposud nejvyšší kurz. Následně ale přišel postupný propad až pod pomyslnou hranici 400 000 Kč.

Táhne bitcoin i ethereum. V lednu utratili Češi za kryptoměny 350 milionů

Internet a PC
Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Aktuální rekord je tedy již zmiňovaných 1 481 315 Kč, za tuto sumu se bitcoin obchodoval ve čtvrtek. I když kurzy následně mírně oslabily, nejznámější kryptoměna na světě se drží stále vysoko. V pátek odpoledne se jedna virtuální mince nabízela za 1 455 744 Kč.

Kurz bitcoinu navzdory menším či větším výkyvům roste od poloviny ledna, kdy bylo v USA schváleno 11 bitcoinových ETF – zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. Předtím se nejznámější kryptoměna obchodovala za méně než milion korun, zkraje letošního roku kurz činil 946 227 Kč.

„Díky ETF začaly brát instituce bitcoin vážně a na ceně se projeví příliv nového kapitálu až postupně. Myslím si, že mnoho lidí nedoceňuje, jak moc velký dlouhodobý vliv na cenu bitcoinu budou ETF mít,“ konstatoval Roman Valihrach, zakladatel a CEO české kryptoměnové burzy Coinmate.

Vysoká volatilita

„Celý kryptotrh má slušně našlápnuto, aby překonal všechny dosavadní rekordy. Cena bitcoinu se letos podle našich odhadů může vyšplhat až ke 100 000 USD (2,29 milionu Kč),“ předpověděl již zkraje letošního roku ředitel Bit.plus Martin Stránský.

V tuto chvíli ale nikdo nedokáže se 100% jistotou říci, jakým směrem se bude kurz bitcoinu ubírat v následujících dnech a týdnech. Vysoká volatilita, tedy kolísání hodnoty, je pro kryptoměny typická. Před investicemi je tedy potřeba dobře zvážit všechna rizika.

Neplatí to přitom jen v případě bitcoinu, ale i dalších kryptoměn. Výrazný nárůst hodnoty zaznamenaly totiž i další virtuální mince, což je dělá v očích investorů atraktivnější.

Ethereum také rekord překonalo

Například ethereum se přesně před týdnem obchodovalo za 68 590 Kč, ve čtvrtek ale hodnota poskočila až na 82 190 Kč. V pátek odpoledne kurz činil 80 383 Kč.

Zkraje letošního roku se přitom druhá nejznámější kryptoměna obchodovala za 51 890 Kč, v půlce ledna – tedy bezprostředně po schválení bitcoinových ETF – ale kurz poskočil na 60 944 Kč. Na vrcholu byla kryptoměna v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Vyšetřování nic neprokázalo. Nexo chce po Bulharsku odškodnění 68,5 miliardy

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám