Hlavní obsah

Vyšetřování nic neprokázalo. Nexo chce po Bulharsku odškodnění 68,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kryptoúvěrová společnost Nexo se postarala v Evropě o pořádný rozruch. Po Bulharsku požaduje odškodné v astronomické výši tří miliard dolarů, tedy v přepočtu bezmála 68,5 miliardy korun. Nexo tvrdí, že bulharské úřady firmu poškodily neoprávněným vyšetřováním. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: repro nexo.com

Webové stránky společnosti Nexo

Článek

Vyšetřování, které je předmětem celého sporu, začala bulharská prokuratura v prvních měsících loňského roku. V rámci tohoto procesu došlo k řadě prohlídek v kancelářích společnosti Nexo v Sofii a k závažným obviněním vůči jejím zakladatelům.

Podle bulharských úředníků se totiž zakladatelé měli podílet na praní špinavých peněz či daňových a počítačových podvodech, jak připomněla agentura Reuters.

Kryptoúvěrová firma Nexo ukončí své aktivity v USA

Internet a PC

Nedostatek důkazů

Žádný z činů se jim nakonec nepodařilo prokázat. Bulharská prokuratura tak k loňskému prosinci vyšetřování uzavřela s tím, že „neexistuje dostatek důkazů pro obvinění z trestné činnosti“. Celý případ tím ale rozhodně neskončil.

Nexo totiž v oficiálním prohlášení tvrdí, že už samotné obvinění a probíhající vyšetřování mělo „devastující dopad“ na jeho podnikání, jak stojí v oficiálním prohlášení kryptoúvěrové firmy. Ta údajně nemohla expandovat kvůli vyšetřování na akciový trh v USA.

„Navzdory neoprávněným útokům bulharských úřadů v lednu 2023, které si vyžádaly značnou daň na celé skupině Nexo, jsme byli schopni pokračovat v obchodní činnosti,“ prohlásil Antoni Trenchev, spoluzakladatel společnosti Nexo.

Podle něj se však „cesta růstu zpomalila“. „A některé příležitosti jsou zcela ztracené, jiné výrazně zpožděné. Osobně jsem před 10 měsíci slíbil, že prozkoumáme všechny dostupné právní prostředky k zajištění finanční kompenzace pro Nexo. Nyní, když nás bulharská prokuratura sama konečně zprostila viny, nastal správný čas,“ doplnil Trenchev.

Zdůraznil přitom, že žalobou chce dát bulharským úředníkům jasně najevo, že nemohou podobným způsobem šikanovat firmy bez dostatečně pádných důkazů. „Doufáme, že svými činy ukážeme těm, kteří jsou u moci, že jejich činy mají důsledky. A věříme, že zabráníme takové zbytečné destrukci hodnot v budoucnu,“ podotkl spoluzakladatel společnosti Nexo.

Arbitrážní řízení

Případem se nyní zabývá Mezinárodní centrum pro řešení sporů z investic (ICSID), což je instituce specializující se na řešení incidentů mezi státy a mezinárodními investory.

Bulharské ministerstvo financí potvrdilo, že od ICSID obdrželo oficiální požadavek na zahájení arbitrážního řízení. Momentálně se případem zabývá meziresortní výbor, který má za úkol zhodnotit situaci a navrhnout vhodný postup.

Na ilegální kryptopeněženky putovaly vloni miliardy

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin padá. A ostatní kryptoměny s ním

Už téměř 100 tisíc korun ztratila ze své hodnoty nejznámější kryptoměna na světě. Bitcoin tak v úterý klesl pod pomyslnou hranici 900 000 Kč. Výrazný propad...

Češi utratili loni za kryptoměny miliardy

Češi loni utratili za kryptoměny přes 3,8 miliardy korun, což je o desetinu více než v předchozím roce. Za poslední měsíc loňského roku objem obchodů proti...

Výběr článků

Načítám