Hlavní obsah

Íránští dezinformátoři na Facebooku založili falešnou židovskou skupinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránská dezinformační skupina na Facebooku provozovala rozsáhlou kampaň zacílenou na izraelské nacionalisty a ultraortodoxní židy ve snaze rozdmýchat napětí mezi Izraelci a Palestinci, píše zpravodajský web BBC s odkazem na závěry vyšetřování, které má exkluzivně k dispozici.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Údajný íránský původ zmíněných příspěvků odhalil izraelský „hlídací pes” FakeReporter, který monitoruje dezinformace. Cílem skupiny podle něj bylo vyvolat „náboženskou válku” a zesílit „strach, nenávist a chaos”.

Dezinformátoři podle informací BBC působili na několika platformách, kde se vydávali za ultraortodoxní zpravodajskou skupinu, jež má blízko k izraelské krajní pravici. Zmíněná síť začala být aktivní loni, když v Izraeli propukly násilnosti mezi Židy a Araby.

Dezinformační skupina Aduk

V jednom případě skupina zveřejnila video střetu mezi ozbrojeným krajně pravicovým izraelským poslancem a palestinským hlídačem parkoviště. K záběrům doplnila komentář: „Škoda že mu jednu nevpálil do hlavy.” Společnosti Facebook a Twitter skupinu a přidružené profily deaktivovaly na základě informací FakeReporter. Síť je podle informací BBC však nedále aktivní na šifrované komunikační aplikaci Telegram.

Facebook uvedl, že v březnu odstranil „menší íránskou vlivovou operaci” a že účty, které smazal později, s tímto případem souvisely. BBC se pokusila spojit s administrátory odstraněné skupiny, ale neobdržela odpověď. Na žádost o komentář neodpověděla ani íránská ambasáda v Londýně.

V Iráku je živná půda pro šíření dezinformací

Internet a PC

Dezinformační skupina se jmenovala Aduk neboli „přísně náboženská”. Podle informací BBC opakovaně podporovala ultranacionalistického izraelského poslance a stoupence zakázaného hnutí, které vyzývalo k vyhnání Arabů z Izraele Itamara Ben Gvira. Zároveň propagovala izraelské protivládní protesty, zejména pak demonstrace krajní pravice.

Kromě toho rozdmýchávala v ultraortodoxní komunitě nedůvěru k izraelské policii a šířila příspěvky, v nichž nepravdivě tvrdila, že izraelskou koaliční vládu kontrolují muslimové, jelikož v ní je zastoupena islamistická strana. Jeden z profilů skupiny měl tisíce sledujících.

Ředitel FakeReporter Achija Schatz poznamenal, že obliba skupiny výrazně vzrostla loni v květnu, kdy došlo k jednomu z historicky nejvýraznějších zhoršení vztahů mezi židovskými a arabskými občany Izraele.

Důraz na věrohodnost

Dezinformační skupina podle informací BBC ve snaze působit co nejvěrohodněji dokonce založila stránku fiktivní pekárny, která se měla nacházet v izraelském městě, kde žijí především ultraortodoxní židé. V jiném případě se skupina dopustila krádeže identity ruského ultraortodoxního žida, který zemřel před čtyřmi lety. Skupina snímek zemřelého vydávala za správce Aduku. Sestra muže na falešný profil Facebook upozornila.

„Něco takového jsme ještě neviděli,” poznamenal Schatz s tím, že skupina vytvořila rozsáhlé fiktivní pozadí. Dodal, že takové sítě jsou důvodem k obavám, jelikož jsou čím dál sofistikovanější a „velmi zběhlé v izraelské politice”.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozmach omikronu provází vlna dezinformací

Současně s rozmachem koronavirové varianty omikron pozorují výzkumníci vzestup dezinformací na sociálních sítích týkajících se testů na koronavirus. Rychle se...

Výběr článků

Načítám