Hlavní obsah

Vybíráme chytrý telefon pro školáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytrý telefon lze v dnešní době považovat téměř za povinnou školní výbavu. Studenti a školáci ale kladou na mobily daleko vyšší nároky, než tomu bylo před lety. Poradíme, jak se v nabídce vyznat a jak vybrat ten nejlepší smartphone.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejlevnější mobily s dotykovými displeji se dají pořídit podle Zboží.cz už okolo tisícovky. Právě tyto přístroje prakticky již z trhu vytlačily klasické tlačítkové modely, kterých je v nabídce minimum. U takto levných přístrojů se ale zpravidla velmi šetří na použitých výrobních materiálech, stejně jako na výkonu jednotlivých součástek.

Vhodnější volbou jsou tak přístroje s cenou okolo čtyř tisíc korun a více. S rostoucí cenou totiž stoupá množství nabízených funkcí, výkon i velikost a rozlišení obrazovky. Přístroje s cenou nad pět tisíc korun jsou zpravidla vybaveny osmijádrovými procesory a operační pamětí o velikosti alespoň 4 GB, výjimkou nicméně nejsou ani modely s kapacitou 6 GB.

Na první pohled by se mohlo zdát, že takový výkon většina uživatelů vůbec nevyužije, opak je ale pravda. Vyšší výkon je znát u spouštění aplikací i otevírání různých souborů. Také odezva celého systému je prakticky bez prodlevy, což je znát už i při pohybu v menu telefonu.

Nejlepší telefony od Samsungu dorazily do Česka. Jsou levnější než předchůdci

Mobil

Fotoaparáty a odolná konstrukce

Samozřejmostí jsou dnes již zabudované fotoaparáty. V této otázce mají opět navrch dražší přístroje. Kvalita jejich čipů se již velmi přibližuje klasickým kompaktům. Ratolestem tak už není potřeba přikupovat další přístroj.

I levnější telefony dnes mají na zadní straně zpravidla hned několik objektivů. Jiný se totiž hodí na focení architektury, makro snímků či přibližování vzdálených objektů bez ztráty kvality. Rozdíly mezi jednotlivými fotoaparáty jsou propastné, proto je vhodné kromě parametrů sledovat také testy a recenze.

V případě menších dětí se rozhodně vyplatí koukat po modelech se zvýšenou odolností proti vodě a pádům. Takové telefony sice nejsou zrovna dvakrát kompaktní a nabízejí ve srovnání se stejně drahou konkurencí zpravidla nižší výkon, na druhou stranu ale obstojí i v situacích, kdy by u jiných smartphonů bylo nutné již vyhledat servis.

Stejně jako počítače i mobily mají vlastní operační systémy, které dovolují instalovat nejrůznější aplikace. Mezi levnými přístroji je nicméně prakticky jedinou volbou Android, konkurenční platforma iOS je výsadou dražších chytrých telefonů od společnosti Apple. Za méně než 10 000 Kč se dají koupit pouze výběhové či bazarové modely s iOS.

Datový tarif v mobilu využívá většina Čechů, neomezené připojení má asi desetina

Mobil

5G je budoucnost

Tuzemští operátoři se netají tím, že chtějí v Česku v letošním roce i nadcházejících letech masivně rozšiřovat 5G sítě. Už nyní je koneckonců alespoň z části pokryto sítěmi páté generace hned několik tuzemských měst.

Kvůli rozšiřování 5G signálu se dokonce již začaly v Česku vypínat 3G vysílače. Jen pro porovnání, v mobilních sítích třetí generace dosahuje internet rychlosti 10 Mbps, v případě 5G je to až 1000 Mbps.

Je tedy jasné, že budoucnost představují telefony s podporou 5G. Výrobci se jejich cenu snaží přitom neustále snižovat. Zkraje loňského roku totiž bylo 5G výsadou jen prémiových smartphonů, nyní se však se sítěmi páté generace setkáváme také u levnějších modelů. Pokud neplánujete kupovat za rok či dva nový přístroj, rozhodně se vyplatí volit přístroje s podporou 5G.

Xiaomi Mi 11 Lite: líbivý vzhled

Xiaomi Mi 11 Lite zaujme na první pohled svým líbivým vzhledem. Zaoblené rohy společně s velmi tenkou konstrukcí totiž mohou krásně vyniknout nejen v černém provedení, ale také v modré či růžové barvě. V pase má telefon pouze 6,8 mm a hmotnost 157 g patří také spíše k nižším.

Chloubou tohoto kousku je také AMOLED displej s úhlopříčkou 6,55 palce. Ten při rozlišení Full HD+ nabízí velmi široké pokrytí barevného prostoru (DCI-P3). Kontrast je 5 000 000 : 1 a jas až 800nits. Většina uživatelů by při pohledu na displej patrně hádala, že jde o výrazně dražší přístroj.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 11 Lite

Pracovní tempo udává 8jádrový procesor Snapdragon 732Gm u nějž jsou dvě jádra taktována na 2,3 GHz a zbývajících šest na 1,8 GHz. Procesoru sekunduje 6 GB operační paměti a pro systém a data je k dispozici 128 GB interní paměti. Výkonu je tedy dostatek pro chod více aplikací najednou i pro hraní her.

Snímky z hlavního 64Mpx fotoaparátu (f/1.79) nejsou vůbec špatné, dále je k dispozici na zadní straně 8Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát (119°, f/2.4) a 5Mpx makro objektiv. Přední selfie kamera má rozlišení 16 Mpx. Telefon sice podporuje rychlé 33W nabíjení, nicméně baterie s kapacitou 4250 mAh nabízí spíše průměrnou výdrž. Při trochu náročnějším využití je nutné telefon dobíjet každý večer.

  • Klady: líbivý vzhled, barevné podání displeje
  • Zápory: spíše průměrná výdrž baterie
  • Cena: 7990 Kč

Nokia X10: čistý Android

Nokia X10 tak trochu mate svým tělem. Při pohledu na technické parametry by si totiž většina uživatelů patrně řekla, že hardwarová výbava je spíše podprůměrná. Přece jen procesor Snapdragon 480 nalezneme také u levnějších modelů.

Nokia nicméně stejně jako v případě svých ostatních modelů vsadila na perfektně optimalizovaný systém Android. Jde v podstatě o jeho čistou podobu bez zbytečných grafických výstřelků. Díky tomu telefon reaguje velmi svižně, v podstatě se tak pracovním tempem vyrovná konkurentům, kteří mají výkonnější čipy.

Foto: archív výrobce

Nokia X10

Rozdíl ve výkonu poznáte snad jen ve chvíli, kdy začnete hrát hry. Ty se kvůli slabšímu čipu spouští trochu pomaleji. Na 6,67palcovém displeji s Full HD+ si nicméně můžete zahrát prakticky všechny moderní tituly. Operační paměť o velikosti 6 GB doplňuje 64GB úložiště.

Velmi zajímavý je i vzhled, i když se nemusí líbit každému. Na rozdíl od většiny konkurentů totiž výrobce vsadil na záda z matného plastu. Díky tomu telefon vypadá zajímavě a neokoukaně, navíc na zadní straně neulpívají otisky prstů.

  • Klady: v praxi velmi svižný chod
  • Zápory: matná záda se nemusí líbit každému
  • Cena: 6490 Kč

Realme 8 5G: nejlevnější na trhu

Nejlevnější vstupenkou do světa moderních 5G sítí je aktuálně Realme 8 5G, pořídit se dá za méně než pět tisíc korun. Přitom ještě v loňském roce se nejlevnější 5G telefony nabízely za dvojnásobné sumy.

Navzdory nižší cenovce není výbava telefonu vůbec špatná, právě naopak. Nabízí rychlý 90Hz displej s úhlopříčkou 6,5 palce a rozlišením 2400 x 1080 bodů, který zabírá prakticky celou čelní stranu. V útrobách se pak ukrývá osmijádrový procesor MediaTek Dimensity 700 taktovaný až na 2,2 GHz, který doplňují 4 GB operační paměti a 64GB úložiště. Nezapomnělo se ani na podporu paměťových karet.

Foto: archív výrobce

Realme 8 5G

Telefon má na zadní straně čtyři objektivy: hlavní fotoaparát s rozlišením 48 Mpx (f/1.8), 2Mpx makro objektiv a 2Mpx portrétní asistent a ToF senzor pro měření hloubky ostrosti. Vepředu je pak selfie kamera s rozlišením 16Mpx (f/2.1). Vnitřní akumulátor má kapacitu 5000 mAh a nabízí podporu 18W nabíjení. Samozřejmostí je i čtečka paměťových karet.

Přestože je cenovka základního modelu Realme 8 5G velmi lákavá, vyplatí se připlatit. Za 6490 Kč totiž můžete mít vybavenější verzi s 6GB operační pamětí a 128GB úložištěm, která je přece jen o něco svižnější.

  • Klady: nejlevnější 5G telefon
  • Zápory: nenabízí rychlé nabíjení
  • Cena: 4990 Kč

Poco F3: špičkový výkon

Značka Poco už v minulosti zaujala svou velmi agresivní cenovou politikou. A to je i případ modelu Poco F3, který navzdory relativně rozumné cenovce nabízí velmi solidní výbavu. 8jádrový procesor Qualcomm Snapdragon 870 sice není tím nejvýkonnějším na trhu, výkonu má však dost i pro hraní moderních her. A v dané cenové třídě výkonnější čip budete hledat jen velmi těžko.

Procesor se dovede rozjet až na 3,2 GHz. Za dostatek výkonu vděčíme i 6GB operační paměti, kterou doplňuje 128GB úložiště. Přístroj je mimochodem vybaven systémem vícevrstvého kapalinového chlazení LiquidCool 1.0 Plus. Procesor je díky tomu schopný vydržet pracovat na vysokou frekvenci po dlouhou dobu, aniž by se přehřál.

Foto: archív výrobce

Poco F3

Displej nabízí úhlopříčku 6,67“ a rozlišení Full HD+, tedy 2400 x 1080 obrazových bodů. Jde o panel s obnovovací frekvencí 120 Hz, což je na hry ideální. Potěší také podpora standardu HDR10+, což zajišťuje dobré barevné podání i v případě vysoce náročných kontrastních scén.

Vzadu nalezneme tři fotoaparáty: hlavní 48 Mpx (f/1.79), ultraširokoúhlý 8 Mpx (119°, f/2.2) a makro objektiv 5 Mpx (f/2.4). Vepředu je pak selfie kamera s rozlišením 20 Mpx (f/2.45). Ve výbavě telefonu nechybí čtečka otisků prstů, 5G konektivita či rychlé nabíjení (33 W).

  • Klady: jeden z nejvýkonnějších smartphonů v daném cenovém spektru
  • Zápory: spíše průměrné fotoaparáty 
  • Cena: 8790 Kč

Samsung Galaxy A52: fotoaparáty v hlavní roli

Galaxy A52 je jeden z nejpopulárnějších modelů od společnosti Samsung, alespoň tedy co se střední třídy týče. Zakoupit jde přitom ve dvou provedeních – klasické verzi a provedení s 5G modulem pro příjem rychlého internetu.

Model Galaxy A52 5G má displej s obnovovací frekvencí 120 Hz, Galaxy A52 má 90 Hz. V obou případech jde o 6,5palcový displej s rozlišením Full HD+ (2400 x 1080 pixelů). Ve všech variantách mají nová áčka stejné srdce, pohání je platforma Qualcomm Snapdragon 720G. K dispozici mají 6 GB operační paměti a 128GB úložiště, případě 8 GB paměti a 256GB úložiště.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy A52 a A72

Galaxy A52, respektive Galaxy A52 5G, nabídne na zadní straně hned čtyři fotoaparáty. Konkrétně je k dispozici 64MPx hlavní fotoaparát se světelností f1,8, ultraširokoúhlý 12MPx fotoaparát (f2,2), makro s rozlišením 5 MPx (f2,4) a modul pro hloubku ostrosti (5 MPx, f2,4).

K přednostem nových modelů patří i optický stabilizátor, který výrazně usnadňuje fotografování a natáčení ve slabém světle. Vhod samozřejmě přijde také během dne, záběry nebudou zbytečně rozostřené.

  • Klady: kvalita fotoaparátu
  • Zápory: v dané cenové třídě je na trhu celá řada zajímavých konkurentů
  • Cena: 8990 Kč (Galaxy A52); 10 790 Kč (Galaxy A52 5G)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Nejrychlejší LTE měl v červenci Vodafone

Průměrná rychlost mobilního internetu se v červenci přiblížila 50 Mbit/s. Nejrychlejší síť měl Vodafone s meziměsíčním růstem o sedm procent na 48,9 Mbit/s....

Výběr článků

Načítám