Hlavní obsah

Jaká budoucnost čeká televizory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se nový rok nepřehoupl ještě ani za první čtvrtinu, výrobci nám již naservírovali celou řadu nových zajímavých televizorů. Jasně tak ukázali, jakým směrem se tento segment spotřební elektroniky bude vyvíjet.

Skládací TV od společnosti C SeedVideo: archiv výrobce

 
Článek

V nejrůznějších sci-fi filmech popustili tvůrci uzdu fantazii, když ukazovali moderní pojetí monitorů a televizorů ve formě průhledných panelů. Jenže výrobci nyní ukazují, že nejde o žádnou hudbu budoucnosti – první průhledné koncepty již byly odhaleny.

S průhlednými displeji koketují výrobci již několik dlouhých let, jenže dosavadní pokusy nebyly zrovna dvakrát zdařilé, což mělo za následek, že jsme se nikdy nedočkali produkční verze. Dříve představené koncepty měly zpravidla tolik neduhů, že sice působily efektně, ale dlouhodobě na ně nikdo koukat nechtěl.

CES 2024: Éra průhledných televizorů přichází

Hardware

To se nyní mění s technologií MicroLED, která nabízí dostatečný výkon, aby byl obraz jasný, ostrý a zároveň plný barev. Novinka navíc odbourává i další neduhy průhledných LCD displejů, které jsme znali dříve, například se obejde bez širokých rámečků – nemá v podstatě žádné.

I když jde stále o koncept a Samsung zatím nechce nic prozradit o masové výrobě, je z prezentace jasné, že éra průhledných televizorů skutečně přichází.

Jak by to mohlo vypadat v praxi? Samsung se v minulosti snažil již několikrát televizory maskovat například za obrazy, aby v obývacím pokoji nepůsobily tolik rušivě. Řeč je o produktové řadě Frame, která obrazovku maskuje ve výrazném rámu připomínajícím obraz.

Nově bychom ale mohli mít na zdi pověšený obraz s průhledným sklem, který by se proměnil v televizor až ve chvíli, kdy se skutečně budeme chtít dívat. Podobně by mohly být pochopitelně v prostoru skryté také počítačové monitory v domácnostech, aby nepůsobily tolik rušivě v ložnicích či obývacích pokojích.

Průhledný MicroLED displejVideo: AP

Bez kabelů

Vlastní průhledný televizor představila letos také společnost LG. Model Signature OLED T podle výrobce „osvobozuje uživatele od dominantní černé obrazovky, která může narušovat design jejich domova“. „Krásná průhledná obrazovka televizoru také pomáhá zvětšit prostor a navozuje pocit jeho otevřenosti,“ vyzdvihli hlavní přednost novinky na výstavišti zástupci společnosti.

Pravdou je, že průhledná OLED obrazovka nemá některá omezení, na která jsme byli zvyklí u tradičních modelů. Například doposud bylo problematické umístit televizor někam do prostoru, neboť pak danou místnost rozděloval a narušoval, o nevzhledných kabelech na zadní straně nemluvě.

To ale u novinky nehrozí, Signature OLED T můžete umístit klidně i doprostřed obýváku, TV přesto nebude díky průhlednému panelu vadit ve výhledu.

Obávat se nemusíte ani svazku kabelů. Obraz je totiž do televize přenášen bezdrátově. Všechny kabely se připojí k dodávanému Zero Connect Boxu, který následně s TV komunikuje.

Transparentní TV od LGVideo: archiv výrobce

Vyzdvihnout si zaslouží také modulární konstrukce novinky, která usnadňuje různé způsoby instalace. „Televizor OLED T se dodává jako volně stojící, k umístění u stěny nebo k montáži na stěnu. Zákazníci si ho mohou dále přizpůsobit přidáním stojanových nebo visutých polic po obou stranách obrazovky, aby co nejlépe vyhovoval jejich jedinečnému vkusu a preferencím,“ prohlásili zástupci společnosti.

„Průhledný OLED televizor LG umožňuje majitelům objevovat nové formy zábavy a používání díky dvojímu způsobu zobrazení: průhlednému nebo neprůhlednému. Díky funkci Always-On-Display se z OLED T stane průhledné digitální plátno pro prezentaci uměleckých děl, videí nebo fotografií. Obsah zobrazený na průhledné obrazovce se zdánlivě vznáší ve vzduchu, ale zároveň splývá s okolním prostorem a vytváří působivý vizuální efekt přinášející jedinečnou atmosféru,“ doplnili.

Další možností je podle nich funkce T-Bar, která nabízí užitečný informační ukazatel ve spodní části obrazovky. Na panelu T-Bar se zobrazují upozornění na zprávy, aktualizace počasí nebo názvy přehrávaných skladeb, zatímco zbytek obrazovky poskytuje jasný a ničím nerušený výhled na prostor za ním.

Případní zájemci musí počítat s tím, že průhledný televizor nemá tak saturované barvy, jako jsme zvyklí u tradičních modelů. Novinka je nicméně jasnou ukázkou toho, jakým směrem se bude vývoj TV patrně ubírat.

Foto: archiv výrobce

LG Signature OLED T

Jako pták

Společnost C Seed odhalila své skládací televizory N1 už loni, oficiálně by se měly začít prodávat až během prvního čtvrtletí letošního roku.

Když se poprvé podíváte na skládající se televizor, vypadá to jako kouzelnický trik. Obrazovka se totiž hned na třech místech přehne jako list papíru a složí se do útrob brutálně masivního stojanu. V takovém stavu pak připomíná nějakou minimalistickou kovovou sochu.

Ve skutečnosti ale obrazovka vůbec ohebná není, skládá se totiž ze čtyř panelů s technologií MicroLED. Vyznačuje se tím, že se obejde prakticky bez rámečků. Proto televizor v rozloženém stavu vypadá jako jedna velká plocha.

Foto: archiv výrobce

Televizor C Seed N1 v rozloženém stavu

Foto: archiv výrobce

Televizor C Seed N1 ve složeném stavu

Jen když se podíváte opravdu velmi zblízka, z pár desítek centimetrů, celou záhadu skládacího televizoru odhalíte. Takto ale nebude na obří televizor rozhodně nikdo koukat, vzhledem k velké úhlopříčce spíše počítáme se vzdáleností několika metrů. A pak již nemáte šanci poznat, že se obraz ve skutečnosti skládá z více obrazovek.

Celkový dojem z obří TV je tedy více než dobrý. Spíše než kvalita obrazu, která je na velmi vysoké úrovni, ale nejpůsobivěji vypadá rozbalování televizoru. Tak trochu to připomíná ptáka, který roztahuje křídla. Vše probíhá automaticky, stačí stisknout tlačítko na dálkovém ovladači.

C Seed vyrábí svůj televizor N1 ve dvou provedeních – do interiéru a do exteriéru. První zmiňovaná kategorie se nabízí v úhlopříčkách 103, 137 a 165 palců, tedy 261, 248 a 419 cm. Venkovní provedení skládací TV je pak k dispozici pouze ve dvou větších rozměrech, tedy 137 a 165 palců.

Cena bude startovat na 200 000 dolarů, tedy v přepočtu 4,5 milionu korun. Větší úhlopříčky či verze určené ven budou logicky ještě dražší, konkrétně venkovní provedení bude startovat na 240 000 dolarů (5,4 milionu korun).

Na práci

Obří televizory však nemusejí sloužit jen na sledování nejnovějších filmů a seriálů, jak ukázala společnost Sharp. Nová řada Aquos Board PN-LA vypadá jako televizor používaný naležato, ale ve skutečnosti jde o interaktivní monitor na práci.

Právě dotyková obrazovka je totiž nejdůležitější součástí stroje. I u toho nejmenšího je doslova obří – na výběr jsou tři různé velikosti 64,5″, 74,5“ a 85,6“, tedy 163,8 cm, 189,2 cm a 217,4 cm.

Především poslední zmiňovaná varianta je tedy větší než většina televizorů, které lidé mají doma. U všech tří novinek byla použita 4K obrazovka, která je navíc dotyková. Pero pro kreslení na displeji je součástí balení.

Foto: archiv výrobce

Aquos Board PN-LA

Díky technologii InGlass M5 od společnosti FlatFrog působí kreslení na obrazovce velmi přirozeným dojmem. Je to podobné, jako kdybyste perem nebo tužkou psali na skutečný papír.

Dotyková plocha přitom dokáže naráz rozeznat až 20 stisků. V kanceláři tak na monitoru může pracovat klidně i více lidí najednou. Vhod to přijde při situacích, kdy budou designéři společně upravovat nějaký svůj model.

„Naším cílem bylo vytvořit co možná nejpřirozenější zážitek při psaní a kreslení,“ tvrdí zástupci společnosti s tím, že panel se pochlubí vysokým jasem až 500 cd/m2 pro dobrou čitelnost v kancelářích s intenzivním osvětlením a prémiovou skleněnou vrstvou, která minimalizuje tvoření odlesků i ulpívání prstů.

Označovat dva větší modely za obyčejné monitory je rouhání. Jde totiž o plnohodnotné all-in-one sestavy, v útrobách se ukrývá zabudovaný počítač s čipem Intel Core i5. Na něm běží operační systém Windows 11.

Samozřejmostí jsou i zabudované stereofonní reproduktory. Pokud by jejich výkon 10 W někomu nedostačoval, volitelně bude možné dokoupit také originální soundbar. Ten se navíc pochlubí i zabudovanou webkamerou, což se hodí při videokonferencích.

U všech tří novinek můžete nicméně připojit i libovolné další zařízení, které poslouží jako zdroj obrazu. A to dokonce i bezdrátově – podporovány jsou standardy Apple AirPlay, Google Cast a Miracast.

Případní zájemci musí počítat s cenou v řádu statisíců korun. Například vrcholné provedení s úhlopříčkou 85,6“ se v USA již nyní nabízí za 16 995 dolarů, což odpovídá 382 600 Kč.

Foto: archiv výrobce

Aquos Board PN-LA

CES 2024: Přenosný televizor umí plavat, vodotěsný ale není

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám