Hlavní obsah

Co umí moderní počítače a notebooky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novými počítači a notebooky se v uplynulých týdnech doslova roztrhl pytel. Moderní přístroje se chlubí především kompaktnějšími rozměry a vyšším výkonem, zaujmou ale také řadou pokročilých technologií, například také integrací umělé inteligence (AI).

Představení hybridního notebooku Lenovo Yoga 9i 2v1 na veletrhu CES 2024Video: archív výrobce

 
Článek

Letos byly představeny hned tři různé novinky od Dellu – XPS 16, XPS 14 a XPS 13. Jak už samotný název napovídá, jednotlivé laptopy se od sebe liší především velikostí obrazovky, spojují je však vylepšené specifikace ve srovnání se staršími modely.

Patrný je u notebooků z letošní řady také důraz na AI. Půjde totiž o jedny z prvních strojů, které se pochlubí klávesou pro aktivaci umělé inteligence Copilot. Tlačítko bude umístěno napravo od mezerníku a klávesy Alt.

Herní bestie od Asusu dorazila do obchodů. Pořádně ale provětrá peněženku

Hardware

Copilot umožní ve Windows 11 mimo jiné sumarizovat texty, automaticky psát e-maily nebo vytvářet obrázky. Využívá velký jazykový model GPT-4 od společnosti OpenAI.

Jedinou klávesou ale zaměření na AI nekončí. Stroje od Dellu se chlubí také tzv. akcelerací umělé inteligence. Je to zásluha nových procesorů Intel Core Ultra, které mají vyhrazenou procesorovou jednotku pro práci s umělou inteligencí. Jak bude tento systém užitečný v praxi, se ale ukáže až v nadcházejících týdnech a měsících, až nové stroje přijdou na pulty obchodů.

Foto: archív výrobce

Porovnání všech tří novinek vedle sebe

Budí rozpaky

Všechny tři nové modely se pochlubí hliníkovou konstrukcí, dodávat se budou ve dvou barvách – grafitové a platinové.

Rozpaky budí ale použité klávesnice. Dell se totiž rozhodl zanevřít na multimediální a funkční klávesy, které standardně lemují horní okraj klávesnice. Místo toho je zde souvislá dotyková plocha, jejíž obsah se mění podle potřeby. Stiskem tlačítka Fn tak můžete snadno přepnout mezi klávesami F1 až F12 a multimediálními tlačítky.

Podobný koncept zkoušela již před lety společnost Apple u svého vrcholného MacBooku Pro. Nakonec se však americký technologický gigant rozhodl od tohoto konceptu ustoupit a u nových přístrojů nabízí opět jen tradiční klávesy. Bude zajímavé sledovat, zda bude Dell v tomto ohledu úspěšnější.

Na první pohled se může zdát, že nové přístroje nemají žádný touchpad. Dotyková plocha nahrazující klasickou myš však byla pouze zapuštěna do základny notebooku pod klávesnicí. V praxi se ovládá podobně jako u klasických notebooků, pouze nemáte u novinek striktně ohraničený konec touchpadu.

Foto: archív výrobce

Novinkou je dotykový panel nad klávesnicí i tlačítko pro AI vpravo dole vedle klávesy ALT

Špičkový výkon

I když je nová řada XPS společnosti Dell jasně zacílena na jedince požadující výkonný pracovní stroj, zdá se, že nové laptopy mají potenciál oslovit také hráče. Vybaveny totiž mohou být ve vrcholném provedení dedikovanou grafickou Nvidia GeForce RTX 4070, která má více než dostatečný výkon prakticky pro jakoukoliv hru současnosti.

To je konkrétně případ modelu Dell XPS 16, v jehož útrobách se zároveň může ukrývat klidně i extrémně výkonný čip Intel Core Ultra 9 185H. Jde o 16jádrové monstrum taktované až na 5,1 GHz. Do vínku dostal stroj až 64 GB operační paměti a 4TB úložiště.

Případní zájemci mohou vybírat mezi 16,3palcovým dotykovým OLED displejem s rozlišením 4K nebo levnější Full HD obrazovkou o stejných rozměrech, která však již není dotyková.

Podobná je nabídka i v případě dvou menších novinek, uživatelé mohou tedy volit mezi dotykovým 4K panelem a základní Full HD obrazovkou bez dotyku. Dell XPS 14 má přitom 14,5palcovou úhlopříčku a nejmenší provedení XPS 13 se pak pochlubí 13,5palcovou obrazovkou.

Foto: archív výrobce

Nové notebooky řady XPS od Dellu

Šikovný hybrid

Hromadu nových zařízení odhalila také společnost Lenovo, mezi nimi vynikaly přenosné počítače. Řeč je například o praktickém notebooku Yoga Pro 9i, který bude k mání ve dvou různých provedeních.

Yoga Pro 9i nabídne 16“ displej a Yoga 9i 2v1 pak 14“ obrazovku. Druhá zmiňovaná varianta, která sází na hybridní konstrukci, bude přitom dodávána i s praktickým chytrým perem Lenovo Smart Pen, v balení nalezneme také pouzdro.

Oba prémiové notebooky mohou na první pohled působit subtilně a křehce, ve skutečnosti ale splňují armádní normu odolnosti MIL-STD-810H1. Měly by si tak v praxi nechat líbit i méně šetrné zacházení, což jsme ale vcelku pochopitelně na výstavišti nemohli vyzkoušet.

Yoga 9i 2v1 se navíc pochlubí hybridní konstrukcí. Díky speciálnímu systému pantů je možné otáčet displej laptopu až o 360°, v praxi je tak možné zařízení používat ve čtyřech různých režimech. A to v první řadě jako notebook, jediným pohybem jej pak snadno proměníte v tablet.

Další dvě možnosti jsou stojánek nebo stan. Stojánek je ideální volbou pro prohlížení obrázků nebo sledování filmů, režim stan je vhodný například pro videochat.

Foto: archív výrobce

Lenovo Yoga 9i 2v1 (14”)

Éra umělé inteligence

Oba laptopy nabídnou špičkový výkon díky procesorům Intel Core Ultra, připraveny jsou i na éru umělé inteligence (AI). Pochlubí se fyzickým čipem Lenovo AI Core, který pohání právě funkce umělé inteligence.

Oba modely jsou vybaveny klávesou Copilot, usnadňující přístup k AI. Jak již bylo zmíněno, Copilot ve Windows 11 využívá možnosti umělé inteligence k poskytování relevantních odpovědí, sumarizaci e-mailů, generování obrázků a dalším činnostem.

Notebook pro tvůrce digitálního obsahu s AI akcelerací Lenovo Yoga Pro 9i (16”) může být vybaven výkonnými grafickými čipy, vrchol nabídky představuje provedení s GeForce RTX 4070 s validací Nvidia Studio, s displejem PureSight Pro MiniLED s rozlišením 3.2K a šesti reproduktory s vylepšenými basy.

Jeho ohebný protějšek, konvertibilní notebook Lenovo Yoga 9i 2v1 (14”), přináší PureSight 2.8K OLED nebo volitelně 4K OLED obrazovku, 360stupňový otočný soundbar se čtyřmi reproduktory Bowers & Wilkins a chytré pero Slim Pen dodávané se zařízením, magneticky připevněné k šasi notebooku.

Oba notebooky se pochlubí i dalšími prémiovými prvky výbavy. Její součástí jsou například mikrofony s potlačením hluku, které během hovoru dokážou odfiltrovat hluk na pozadí hlasu uživatele, reproduktory s technologií Dolby Atmos pro úplné ponoření se do sledovaného obsahu či 5Mpx IR kamera, která zvládne uživatele udržovat automaticky ve středu záběru.

Foto: archív výrobce

Lenovo Yoga 9i 2v1 (14”)

Kompaktní PC

V obchodech se běžně setkáváme s velkými počítačovými skříněmi. Kancelářské stroje sice pomalu přesedlávají na kompaktnější rozměry, v případě výkonných herních sestav ale zpravidla jednotliví výrobci stále ještě sázejí na tzv. Mid-Tower skříně, které dokážou pojmout opravdu velké množství komponent.

Většina sestav ale tak velké proporce nepotřebuje. Toho si je vědoma také společnost Cooler Master, která se snaží uživatele přesvědčit, že to jde dělat i jinak. Dokládá to právě i nová skříň Ncore 100 MAX, která je značně kompaktnější.

Vyrobena je z hliníkové slitiny a má objem pouhých 15,7 litru. Přesto má dostatek místa pro 120 × 38 mm vlastní AIO kapalinový chladicí systém a výkonný 850W napájecí zdroj. Oba zmiňované prvky jsou přitom rovnou dodávány se skříní.

Vyzdvihnout si zaslouží také to, jak velký důraz kladl výrobce na chlazení celého systému. Například procesor udržuje v chladu speciálně navržený ventilátor. Efektivní rozložení proudění vzduchu dovoluje umístit do útrob skříně i velmi výkonné komponenty.

Skříň dokáže pojmout dokonce i tříslotové grafiky. Tedy velká herní monstra s masivním chladičem. Podle toho, jak velkou grafiku použijete, se skříň roztáhne ze 155 mm až na 172 mm. Zbývající rozměry pak činí 212 × 481 mm.

Design je velmi minimalistický, je čistý a moderní. Věžovitý tvar přitom působí neokoukaně a na stole nezabere tolik místa. Dovolíme si tvrdit, že jde o jednu z nejhezčích kompaktních počítačových skříní na trhu, které dovedou pojmout i výkonné čipy a grafiky.

Foto: archív výrobce

Cooler Master Ncore 100 MAX

Rychlejší grafiky

Platí to dokonce i o všech třech novinkách od společnosti Nvidia – grafických kartách RTX 4070 Super, RTX 4070 Ti Super a RTX 4080 Super, které se v uplynulých týdnech zabydlely na pultech tuzemských obchodů.

V případě řady RTX 40 Super přitom nejde o zbrusu nové karty postavené na jiné architektuře než dosud nabízené modely z řady GeForce RTX 40, ale o jejich mladší vylepšenou verzi s vyšponovaným výkonem.

Například model RTX 4080 Super nabídne ve srovnání se starší verzí RTX 4080 nárůst výkonu asi jen okolo tří procent. Ceny u nejvýkonnějšího modelu RTX 4080 Super startují na 27 699 Kč. Případní zájemci za GeForce RTX 4070 Ti Super zaplatí 22 199 Kč. GeForce RTX 4070 Super je ze všech novinek nejlevnější, ceny startují na 16 499 Kč.

Vyšší výkon ve srovnání s předchůdcem nabídne také karta RTX 4070 Ti Super. Výrobce si totiž pomohl trikem, kdy použil jádro z výkonnější grafiky RTX 4080. I díky tomu narostla velikost paměti z 12 na 16 GB, přičemž k dispozici je i širší sběrnice, konkrétně 256 bitů místo 192. Podtrženo, sečteno: výkon narostl zhruba o deset procent.

U grafiky RTX 4070 Super, která trojlístek novinek uzavírá, slibuje společnost Nvidia nárůst výkonu ve srovnání s předchůdcem o 15 procent. V praxi by tak tato karta měla být výkonnější než starší vlajková loď RTX 3090.

Představení herních grafických karet Nvidia GeForce RTX 40 Super Video: archiv výrobce

Nejvýkonnější grafika z nové nabídky je venku. Jeden model je ale ještě silnější

Hardware

Může se vám hodit na Zboží.cz: Notebooky, Grafické karty, PC skříně

Reklama

Související témata:

Související články

Lákadla moderních notebooků

Výrobci notebooků se v posledních týdnech předhání, kdo nabídne zajímavější model. Zatímco některé stroje lákají na líbivý vzhled, jiné se snaží zaujmout...

Výběr článků

Načítám