Hlavní obsah

Herní bestie od Asusu dorazila do obchodů. Pořádně ale provětrá peněženku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se v Česku začaly oficiálně prodávat nové herní laptopy Zephyrus ROG G16, které společnost Asus oficiálně ukázala letos v lednu na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas. Špičkové výbavě ale také odpovídá cenovka, případní zájemci tak budou muset sáhnout hluboko do peněženky.

Představení notebooku Asus ROG Zephyrus G16 na veletrhu CES 2024Video: archív výrobce

 
Článek

Hned na úvod se sluší zmínit, že na veletrhu CES 2024 si odbyly premiéru dva nové herní laptopy – menší G14 a větší G16. Asus ale uvádí do prodeje zatím jen druhou zmiňovanou novinku s číslovkou šestnáct v názvu. Kdy a za jakou cenu se bude nabízet čtrnáctka, zatím není jasné.

Ceny modelu Zephyrus ROG G16 startují v Česku na 71 490 Kč, vrcholné provedení se nicméně nabízí za více než sto tisíc korun – konkrétně za 101 990 Kč. Za tuto sumu ale případní zájemci získají v podstatě ty nejvýkonnější součástky, které je možné v současnosti do přenosných počítačů nainstalovat.

CES 2024: Umělá inteligence míří do notebooků od Dellu

Hardware

Kompaktní rozměry

Tím prvním, co vás na těchto novinkách zaujme, jsou patrně kompaktní rozměry. Jak už samotný název napovídá, Zephyrus G14 a G16 se od sebe liší velikostí displeje – menší má 14 palců, větší pak nepřekvapivě 16. V obou případech jde ale o velmi výkonné stroje, které uspokojí i značně náročné hráče, tvůrce obsahu a designéry.

S ohledem na nabízený výkon působí proporce obou novinek skoro až nereálně. Model G14 je tenký pouhých 1,59 cm a váží 1,5 kg, zatímco varianta G16 má profil tenký dokonce jen 1,49 cm při hmotnosti 1,85 kg.

Foto: archív výrobce

ROG Zephyrus G14 a G16

Přepracované šasi

Tak tenké mohou být stroje díky tomu, že mají přepracované šasi z hliníku, který je dostatečně pevný i při menších tloušťkách. Propojit vysoký výkon s elegantním vzhledem se v tomto případě opravdu podařilo.

Zephyrus G14 a G16 bude možné zakoupit v barvách Eclipse Gray a Platinum White. Na šasi je umístěn charakteristický LED pruh Slash Lighting.

Novinky se sluší vyzdvihnout i kvůli obrazovce, nově se totiž chlubí pokročilými OLED panely. Zephyrus G14 se konkrétně pyšní monitorem s 3K rozlišením a obnovovací frekvencí 120 Hz. Zephyrus G16 je vybaven displejem s rozlišením 2,5K a obnovovací frekvencí 240 Hz.

Oba modely disponují poměrem stran 16 : 10, certifikací VESA DisplayHDR True Black 500 a ohromujícím kontrastním poměrem 1 000 000 : 1.

Foto: archív výrobce

ROG Zephyrus G14

Špičkový výkon

Výrobce nezapomněl zapracovat ani na kvalitě zvukové reprodukce. Technologie Hi-Res Audio a Dolby Atmos zvyšují kvalitu zvuku a integrované HD kamery slouží pro plynulou online komunikaci.

Možnosti konfigurace jsou velmi široké. Zahrnuje modely G14 až s procesorem AMD Ryzen 9 8940H, v případě verze G16 představuje vrchol nabídky čip Intel Core Ultra 9 185H. Oba laptopy využívají grafické karty Nvidia GeForce RTX.

CES 2024: Herní grafiky zařadí vyšší výkon, potěší také tvůrce

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

CES 2024: Tři herní bestie od Alienware

Hned tři gamingové laptopy přivezla na veletrh CES 2024 v americkém Las Vegas společnost Alienware. Herní bestie od tohoto známého výrobce zaujmou především...

Výběr článků

Načítám