Hlavní obsah

Čipového giganta SMIC čeká stejný osud jako Huawei, je na černé listině USA

Novinky, Lenka Zoulová

Tlak na čínské technologické firmy ze strany USA se neustále stupňuje. Již v září zavedla administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa restrikce na dodávky některých zařízení čínského čipového giganta Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). Nyní byl tento podnik dokonce zařazen na černou listinu, podobně jako společnost Huawei. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Claro Cortes, Reuters

Budova společnosti Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC)

Článek

Podle amerických úřadů existuje „nepřijatelné riziko, že tyto dodávky SMIC budou využity k vojenským účelům“. Právě proto byly na čipového giganta již v září uvaleny sankce.

Zástupci čínského výrobce se snažili v posledních měsících s americkými úřady jednat. Odmítli, že by byli jakkoliv napojeni na čínský vojenský výzkum. Podle nich jde pouze o „nedorozumění“. „Nejsme nijak napojeni na čínskou armádu,“ stojí v oficiálním prohlášení podniku.

Ke smíru však evidentně jednání nevedla, neboť minulý týden byl SMIC umístěn na černou listinu, jak informovalo ministerstvo obchodu Spojených států. To v podstatě znamená, že největší čínský výrobce čipů nemůže využívat jakékoliv americké technologie, ani spolupracovat s americkými společnostmi.

Došla poslední várka, co bude dál? Huawei řeší nedostatek čipů

Hardware

Stejná situace jako u Huawei

SMIC se tak dostal do stejné situace jako loni v květnu čínská společnost Huawei a její dceřiné podniky, například značka Honor.

Kvůli tomu jsou již od loňského května takřka všechny nové telefony těchto firem nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. Kvůli uvalenému embargu totiž tyto značky u svých nových přístrojů nesmějí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici právě prostřednictvím AppGallery.

Spojené státy šikanují technologické firmy, burcuje Čína

Hardware

Reklama

Výběr článků

Načítám