Hlavní obsah

Vypadá jako kávovar. Vtipálci si vzali na mušku design PlayStationu 5

Novinky, huj

Na konci minulého týdne představila společnost Sony novou generaci televizní konzole PlayStation. Model s pořadovým číslem pět zaujme především svým netradičním designem, který podle řady uživatelů působí futuristickým dojmem. Někteří hráči mu však nemohou přijít na chuť, a tak internet zaplavily parodie na jeho vzhled.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Pětka, která se mimochodem bude nabízet ve dvou různých verzích, sází na kombinaci bílé a černé barvy. Vzhled působí rozhodně moderním a neokoukaným dojmem. Obě provedení by měla mít úplně stejný výkon a víceméně i vzhled, pouze klasický PlayStation 5 má pravou bočnici trochu vypouklou, protože japonský herní gigant do těchto míst vtěsnal optickou mechaniku.

Verze PS5 Digital Edition působí útlejším dojmem a je zcela symetrická. Případní zájemci ale musí počítat s tím, že hru na optickém nosiči zkrátka do přístroje nedají, všechny tituly se v tomto případě budou stahovat prostřednictvím internetu.

Mrakodrap, lednice či odpadkový koš. Nejvýkonnější konzole je terčem vtipálků

Hardware

Řada vtipálků však na sociálních sítích poukazuje na to, že páni inženýři v Sony se inspirovali ohledně vzhledu u úplně jiných výrobků. PlayStation 5 tak někteří srovnávají například s kapslovým kávovarem, který je vyveden ve stejných barvách. Jiní v něm vidí zase Sauronovu věž temnoty ze ságy o Pánu prstenů. Podobat se pětka může také robotce Eve z kresleného filmu VALL-I.

Originálně na představení novinky reagoval na Twitteru také jeden uživatel, který svůj starý PlayStation černé barvy obalil bílými kancelářskými deskami. „To je můj design, lidé ze Sony mi jej ukradli,“ prohlásil uživatel vystupující pod přezdívkou Darbawi.

Sony nicméně nemusí smutnit, vtipálci si vzali na paškál prakticky ihned po představení také design nového Xboxu Series X. [celá zpráva]

Pětka může připomínat i Sauronovu věž temnoty.

Je libo kafíčko?

Někdo může v PlayStationu 5 poznat robotku Eve.

PlayStation 5? Je to vlastně převlečená stará konzole s bílými deskami. 

Co bude umět?

PlayStation 5 bude stavět na upraveném procesoru AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že bude k dispozici 36 CU jednotek, které poběží až na frekvenci 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Foto: archiv výrobce

Ovladač DualSense

Konzole by tak v praxi měla stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu. Počítá se také s tím, že bude obsahovat speciální ray tracing jádra, díky kterým nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku.

PlayStation 5 nabídne rychlou SSD jednotku s kapacitou 825 GB, další SSD bude možné připojit prostřednictvím NVMe slotu. Chybět nebude stejně jako u Xboxu ani podpora pro USB HDD a také 4K UHD Blu-ray mechanika.

Prodej obou verzí bude zahájen před Vánocemi, ceny v tuto chvíli ještě nebyly upřesněny.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Konzole Xbox strčí PlayStation do kapsy

Společnosti Sony a Microsoft po několika měsících čekání konečně prozradily hardwarové parametry svých chystaných televizních konzolí. Díky tomu je již jasné,...

Hry na PlayStation se budou stahovat pomaleji

Lidé si v době omezeného pohybu krátí čas v domácnostech nejrůznějšími způsoby, například sledováním videí na internetu a hraní her. To ale neúměrně zatěžuje...

Výběr článků

Načítám