Hlavní obsah

Zapomeňte na klišé o chlapském prostředí, česká hráčka si servítky nebere

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženský element je ve světě esportu stále častější. Turnaje týmů složených z hráček něžného pohlaví jsou však podstatně méně sledované, i když jejich základna rok od roku roste. Prosadit se z české scény snaží také Ljudmila „Miley“ Mikitová, která přijala pozvání do esportového pořadu Fragger. I ona se však musí věnovat několika činnostem, aby se ve světě her mohla uživit.

Fragger #8Video: Novinky

 
Článek

Esportové turnaje nejsou pouze mužskou záležitostí. Ve světě najdeme úspěšné hráčky, které si na velkých soutěžích vydělaly stovky tisíc dolarů. Jedna trenérka dokonce v srpnu dovedla mužský tým k titulu mistrů světa, samotná hráčka Sasha „Scarlett“ Hostyn pro změnu už dříve předčila celou světovou konkurenci a vyhrála StarCraft turnaj pod záštitou Mezinárodního olympijského výboru.

My ale zůstaneme u týmových her, kde je několik úhlů pohledu. Nejlepší ženské týmy se mohou snažit prorazit mezi muži, stejně jako se individuálně mohou hráčky připojit k mužským týmům. „Některé holky mají za cíl být nejlepší hráčkou a jsou s tím spokojené. Jiné ale mají sen, že by chtěly hrát proti lepším mužským týmům, nebo se i do nějakého dostat,“ prozradila v rozhovoru Miley.

Pro vznik konkurenceschopného týmu v Česku a na Slovensku aktuálně není dostatek hráček. „Na naší scéně se snažíme hrát profesionálně čtyři, takže nás v minulosti musela doplnit třeba hráčka z Rumunska. Věřím ale, že se to v blízké době může změnit,“ doplňuje náš dnešní host.

Herní trénink zabere stovky hodin. Český mistr světa si zahraje o miliony

Hry a herní systémy

Nemají stejnou startovní čáru, přesto časem rozhodne šikovnost prstů na ovladači

Hry a herní systémy

Česká hráčka je současně streamerkou a analytičkou. Před kamerou se pohybuje ráda, ale ještě raději by uspěla přímo na herním serveru. „Je to můj sen, snažím se tomu obětovat každý den spoustu času. Všechny aktivity mě baví, ale ze všeho nejvíc bych chtěla hrát na plný úvazek a reprezentovat nějakou slavnou organizaci,“ říká Mikitová. Velká šance může přijít s novým dílem Counter-Strike 2.

Sama si uvědomuje, že pozice ženy v převážně mužském prostředí není jednoduchá. „Když se sama napojíš do hry, tak je velká šance, že tě kluci nenechají ani hrát. Pořád je tam otázka sexismu.“

I proto vznikla liga ESL Impact, kde se hráčky mohou zdokonalovat, aby jednou mohly hrát na vysoké úrovni jako muži. Podobný projekt existuje v konkurenčním Valorantu – VCT Game Changers.

Hraním her a následováním svého snu se při studiu vysoké školy může živit naplno díky kombinaci několika činností. Na největší domácí turnaje se už dostala díky roli analytičky, kde si servítky nebere ani se zkušenějšími hráči. Miley je zkrátka důkazem, že svět videoher nabízí celou škálu profesí.

Stovky tisíc měsíčně za hraní videoher. Neutrácím za blbosti, říká český hráč

Hry a herní systémy

Hraní videoher na olympiádě? Mladá generace by mohla zamíchat kartami

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám