Hlavní obsah

Zájem o konzoli Switch vadne. A Nintendo ztrácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská videoherní společnost Nintendo zveřejnila své hospodářské výsledky. Čistý zisk v uplynulém finančním roce klesl o 9,4 procenta na 432,77 miliardy jenů (zhruba 68 miliard Kč). Celoroční pokles zisku vykázala společnost již druhý rok za sebou, což je přičítáno především klesajícímu prodeji herních konzolí Switch.

Konzole Nintendo Switch a Switch LiteVideo: archív výrobce

 
Článek

Během minulého finančního roku, který skončil 31. března, se prodej konzolí Switch propadl o 22 procent na 17,97 milionu přístrojů. Nintendo očekává, že v nynějším finančním roce se prodej konzolí Switch sníží o dalších 17 procent na 15 milionů přístrojů, což by byl již třetí celoroční pokles v řadě.

Celkově se po celém světě prodalo již více než 125 milionů konzolí Switch.

První model z této série byl uveden na trh před více než šesti lety. V průběhu let ale byly vydávány vylepšené či upravené modely. Například předloni v říjnu se začala prodávat zatím poslední konzole Switch OLED. Ceny podle nákupního rádce Zboží.cz startují již od 7699 Kč.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch OLED

Herní gigant Nintendo zhoršil výhled. Přesto plánuje zvýšit mzdy

Hry a herní systémy

Nový model v nedohlednu

Investoři se kvůli nepříznivým výhledům začínají zajímat o možného nástupce konzole Switch, právě ten by mohl klesající poptávku zastavit. Zveřejněné prognózy však naznačují, že uvedení nové konzole v současnosti není na pořadu dne.

„Udržet tempo prodeje konzolí Switch i her je velmi obtížné,“ komentoval zveřejněné hospodářské výsledky podle serveru Polygon prezident Nintenda Šuntaró Furukawa s tím, že ale stále ještě vidí prostor pro zlepšení.

Poptávka po konzolích Switch by mohla být podle něj podpořena vydáním nového dílu populární herní série Zelda, který vychází tento týden v pátek. Titul The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom zaznamenal už v rámci předobjednávek zvýšený zájem ze strany hráčů.

Případní zájemci za tuto novinku zaplatí 1699 Kč.

Nintendo se potýká s poklesem poptávky po videohrách po uvolnění restrikcí souvisejících s pandemií covidu-19. Společnost se snaží rozšířit své aktivity do jiných oblastí, včetně filmového průmyslu. V posledních týdnech měl velký úspěch film Super Mario Bros. ve filmu, který je založen na populárních postavách z her Nintendo.

Furukawa věří, že úspěch filmu bude mít příznivý vliv také na hlavní aktivity společnosti Nintendo. „Věřím, že fanoušci filmu se budou zajímat také o videohry,“ doplnil.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch OLED

Co umí Switch OLED

Patrně největším vylepšením u nového switche je přítomnost OLED displeje, což koneckonců naznačuje už samotný název. Ten by měl nabídnout věrnější barevné podání, výrazně lepší kontrast a v neposlední řadě i větší velikost. Původní switch měl totiž pouze 6,2palcovou obrazovku.

Vylepšeno bylo také vnitřní úložiště, které místo původních 32 GB nabízí nyní kapacitu 64 GB. Ostatní hardware, který se podílí na celkovém výkonu konzole, však zůstal nezměněn. To v praxi znamená, že všechny tituly bude možné hrát přímo na konzoli v rozlišení 720p a v doku u televizoru či monitoru v rozlišení 1080p.

Zmiňovaný dok navíc nově nabízí LAN konektor, samotná konzole se pak chlubí vylepšeným audiosystémem a zcela přepracovaným polohovatelným stojánkem. Ten je nyní větší, měl by tedy být při hraní stabilnější.

Češi nejčastěji hrají na počítači. V kurzu je i PlayStation 5

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Šikovné vychytávky pro herní nadšence

K hraní her v dnešní době nestačí jen výkonný počítač nebo nejnovější televizní konzole. K nejlepším možným výsledkům hráčům v jednotlivých titulech pomáhají...

Výběr článků

Načítám