Hlavní obsah

U policie bych si nikdy nevydělal tolik jako díky videohrám, říká český profík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina sportovců se na nejvyšší úrovni věnuje jen jednomu sportu, jinak tomu není ani ve světě esportu. Existují ale i výjimky. Všestranností mezi takzvanými FPS tituly se může pyšnit také Martin „spajKK“ Beneš, který už ale v 31 letech nestíhá mladším hráčům a primárně se soustředí na různorodou tvorbu herního obsahu. Nejen o tom se rozpovídal v dnešním dílu pořadu Fragger.

Hostem pořadu Fragger byl Martin „spajKK“ Beneš.Video: Novinky

 
Článek

Zkušený hráč se na esportovou scénu dostal poměrně pozdě. Když prorazila hra PlayerUnknown’s Battlegrounds, tak se Martin Beneš stal ve věku 25 let prvním profesionálem v Česku. I z tohoto důvodu měl velmi rychlý nástup, ale i následný sešup.

„Můj rozkvět přišel v roce 2017 díky PUBG. Ještě v listopadu stejného roku jsem se upsal týmu Dignitas, čemuž předcházelo rozhodování, jestli odejdu od policie. Měl jsem na to zhruba týden, protože věděli, že to pro mě není úplně jednoduché,“ říká hráč a streamer známý s přezdívkou spajKK, který by se i po šesti letech rozhodl stejně.

Hned první zahraniční kontrakt mu vynesl dostatečně natolik, aby se mohl hraní věnovat opravdu naplno. „U policie bych se nikdy nedostal na takové peníze jako v esportu,“ hodnotí Martin výplatní pásky.

Díky kombinaci herní a tvůrčí činnosti si ve zdařilých měsících přišel až na 70 tisíc korun.

Hokejisté a hokejistky pohromadě v ultimátním týmu. Některé hrají fakt dobře, říká český mistr

Internet a PC

Po několika prestižních angažmá se ale transformoval do tvůrce obsahu. Dvě rozjeté životní dráhy mu dopomohly k tomu, že se nemusel po konci profesionální kariéry vrátit k policii. „Streamuju přes 200 hodin měsíčně, v průměru skoro osm hodin denně. Přesto je to pro mě i po těch šesti letech stále hlavně zábava,“ konstatuje vděčně s vědomím, že jeho práce je pro něj stále i koníčkem.

Vynaložený čas považuje za klíč k úspěchu u jakékoliv aktivity. Nadprůměrně umí hrát celou řadu kompetitivních titulů, nadání ale nestačí. „Talent je jen dobrým nástrojem pro začátek, jinak je to všechno jen o věnování času a maximální snaze,“ upozorňuje.

Před několika týdny si díky videohrám mohl splnit životní sen. Díky esportu se podíval do Los Angeles, kde se konalo mistrovství světa ve Valorantu a kde se ukázal například i Elon Musk.

Cesta do slunné Kalifornie mu nepřinesla jen cenné zážitky, ale i inspiraci pro další životní cíl. „Chtěl bych uspořádat největší VALORANT turnaj u nás včetně živého finále,“ nastiňuje zkušený hráč na závěr svůj chystaný projekt.

Herní trénink zabere stovky hodin. Český mistr světa si zahraje o miliony

Hry a herní systémy

Reklama

Výběr článků

Načítám