Hlavní obsah

Při nepokojích je kritizoval. Teď se Macron snaží si hráče udobřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron se pokusil udobřit si hráče počítačových her, které dal dříve do souvislosti s nepokoji ve Francii. V červnu totiž prohlásil, že některé mladé protestující zřejmě intoxikovaly hry. Nyní na sociálních sítích uvedl, že počítačové hry jsou podle něj přínosem pro francouzskou ekonomiku a že si váží i jejich uměleckého přínosu.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Macron v Elysejském paláci

Článek

V červnu Francii zachvátily rozsáhlé nepokoje, když policie při dopravní kontrole zastřelila sedmnáctiletého mladíka se severoafrickými kořeny. Demonstrace se zvrhly ve výtržnosti provázené násilnými incidenty, včetně zapalování vozidel hromadné dopravy i domů spojených s veřejnou správou. Protestů se zúčastnil velký počet nezletilých.

„Člověk má někdy pocit, že někteří z nich přenášejí do ulic počítačové hry, které je intoxikovaly,“ řekl tehdy Macron.

Ve Francii se stále demonstruje, počet násilných incidentů v ulicích ale klesá

Evropa

Někteří známí francouzští hráči počítačových her, jako například Kameto, podle stanice Franceinfo uvedli, že je Macronův výrok zklamal. Komunita francouzských hráčů počítačových her opakovaně žádá více respektu. Ve Francii je velmi oblíbený takzvaný e-sport neboli organizované soutěžení jednotlivců nebo týmů v počítačových hrách.

Macron se v sobotu pokusil svůj dřívější výrok zmírnit dlouhým příspěvkem na sociálních sítích. „Vždy jsem byl toho názoru, že počítačové hry jsou štěstím pro Francii, naši mládež a její budoucnost, náš pracovní trh a naši ekonomiku,“ napsal na sociální síti X. Uvedl také, že počítačové hry jsou prostorem pro „umělecké experimenty a pro fascinující způsob učení“ a že kombinují „všechny druhy umění“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám