Hlavní obsah

Ve Francii pohřbili mladíka, kterého zastřelil policista. Bez účasti veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nanterre

V Nanterre u Paříže se v sobotu blízcí rozloučili se 17letým Nahelem, kterého v úterý zastřelil při dopravní kontrole policista. Podle agentury AFP se pohřeb konal bez účasti veřejnosti. Nahelova smrt vyvolala ve Francii masové protesty.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrující v ulicích francouzských měst

Článek

Nahel měl rád motorky a rap. Vyrůstal v Nanterre na sídlišti Pablo-Picasso, nedaleko pařížské obchodní čtvrti La Défense. Jeho život byl poznamenán drobnými konflikty se zákonem.

„Nahel byl pohodový kluk. Dobře, udělal pár přestupků, ale v jaké realitě je tohle důvod, aby ho zabili?“ řekla novinářům 65letá Saliha, která žije ve stejné čtvrti.

Při čtvrtečním průvodu na mladíkovu památku demonstranti kritizovali, že policie a další francouzské pořádkové složky jsou podle nich vůči mladým lidem s africkými kořeny nespravedlivé. Nahelova rodina pocházela z Alžírska.

KOMENTÁŘ: Jsme na prahu občanské války ve Francii? – Matěj Široký

Komentáře

Syn nás všech

„Nahel je syn nás všech,“ uvedli další demonstranti na protestní akci, která se nakonec zvrhla v násilnosti.

Zlomená Nahelova matka Mounia ho popsala jako svého nejlepšího kamaráda, který byl pro ni vším. Jeho smrt ale nevyčítá celé policii. „Nemám to za zlé policii, mám to za zlé jedné osobě – té, která vzala život mému synovi,“ řekla.

Francií od úterý zmítají nepokoje. V noci na sobotu policie podle ministerstva vnitra zadržela 1311 lidí. Ministerstvo zároveň za noc na sobotu eviduje kolem 1350 zapálených vozidel a 234 poškozených budov ohněm či jinak.

Mladíkův osud rezonuje i za hranicemi Francie, především právě v Alžírsku. Alžírský ministr zahraničí vyjádřil kvůli smrti mladíka při policejním zákroku znepokojení a uvedl, že Francie má vůči lidem jako Nahel povinnost ochrany.

Nahel přišel o život v úterý ráno krátce poté, co ho policie zastavila při řízení auta. Když odmítl uposlechnout její výzvu a znovu se rozjel, jeden z policistů po něm z bezprostřední blízkosti vystřelil. Mladý muž zranění krátce nato podlehl. Video střelby se rychle rozšířilo na sociálních sítích a Francouze hluboce šokovalo.

Svědek natočil zastřelení mladíka policistou, které rozlítilo Francii. Muž byl obviněn

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám