Hlavní obsah

PlayStation 5 Vánoce nestihne. Opět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzole PlayStation 5 se začala prodávat už koncem roku 2020. Ani po dvou letech se ale nepodařilo poptávku ze strany zákazníků zcela uspokojit. Přestože je teprve září, někteří prodejci již nyní tvrdí, že letos nezvládnou žádné objednávky vyřídit.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Někteří obchodníci dokonce již přestali úplně přijímat objednávky konzolí, aby nezadržovali uživatelům zbytečně peníze, když vědí, že konzole nedokážou před Štědrým dnem naskladnit. Místo toho na svých webových stránkách uvádějí, že očekávaná dostupnost je až v průběhu roku 2023.

Praxe z posledních dvou let byla taková, že objednávky byly vyřizovány v průběhu tří až šesti měsíců od data objednání, a to i během čipové krize.

Situaci na trhu nicméně i nadále komplikují překupníci, kteří byli trpěliví a konzoli objednali dříve. Na různých internetových bazarech ji pak nabízejí zpravidla s několikatisícovým příplatkem oproti pořizovací ceně.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

PlayStation 5 nakonec nepodražil tolik

Kvůli „globální ekonomické situaci“, kdy vysoká inflace šroubuje i ceny součástek pro konzole, se Sony rozhodlo zvýšit ceny PlayStationu 5 v Evropě i na vybraných zahraničních trzích – v Japonsku, Číně, Austrálii, Mexiku či Kanadě.

Cena zůstala stejná zatím jen na americkém trhu, kde Sony svádí boj s domácím rivalem Microsoftem a jeho Xboxem.

Inflace dopadne i na hráče. Sony zdraží PlayStation 5

Hry a herní systémy

Na našem kontinentu oba nabízené modely zdražily o 50 eur, tedy v přepočtu o více než 1200 Kč. Česká distribuce nakonec na hráče tak přísná nebyla, ceny se zvýšily přesně o tisícikorunu. Případní zájemci tudíž nyní za PlayStation 5 Digital Edition zaplatí 11 790 Kč místo původních 10 790 Kč.

Klasický PlayStation 5 s optickou mechanikou pak vyjde na 14 490 Kč místo 13 490 Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám