Hlavní obsah

Nejnovější PlayStationy 5 zlevnily na historické minimum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce před Vánocemi uvedla společnost Sony na tuzemský trh dva nové PlayStationy 5, které jsou často označovány slůvkem Slim. Jsou totiž kompaktnější než předchůdce. Uplynuly sotva dva měsíce a obě pětkové novinky již nabízejí atraktivnější cenovky. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Představení faceliftu PlayStationu 5 Video: archiv výrobce

 
Článek

Nejmarkantnější je pokles ceny u PlayStationu 5 (Slim), který se krátce před Vánocemi nabízel za 13 590 Kč, aktuálně jej však lze podle Zboží.cz sehnat už za 11 899 Kč.

Poklesu ceny jsme se dočkali také u levnější verze PlayStation 5 Digital Edition (Slim), jež neobsahuje optickou mechaniku. Rozdíl ale není tak velký jako u dražší pětky. Ceny aktuálně startují na 10 999 Kč, zatímco při loňském uvedení to bylo 11 390 Kč.

V obchodech se stále ještě nabízí také speciální balení s videohrou Marvel’s Spider-Man 2 a PlayStationem 5 (Slim). Cena činí 13 990 Kč místo původních 14 990 Kč.

Sony překvapilo. Nový PlayStation 5 Vánoce v Česku stihl

Vánoce

Podobné sety, které obsahují rovnou i nějakou hru, vycházejí zpravidla výhodněji, než pokud byste kupovali samotnou hru a konzoli zvlášť. Díky markantnímu propadu cenovky u PlayStationu 5 (Slim) tomu ale tak nyní není.

Zmiňovaný titul s pavoučím mužem se totiž dá sehnat v tuzemských obchodech již za 1349 Kč, na trhu tedy vznikla díky slevám paradoxní situace – více se vyplatí zakoupit zvlášť hru i samotnou televizní konzoli.

Obě zmíněné konzole včetně setu s videohrou jsou mimochodem u tuzemských prodejců skladem. Novou generaci poznáte zpravidla v obchodech na první pohled, protože prodejci u ní používají slůvko Slim, byť o oficiální název nejde. Narážejí tak na to, že nové konzole prošly proti předchůdcům z roku 2020 dietou.

Foto: archiv výrobce

PlayStation 5 a PlayStation 5 Digital Edition (facelift – 2023)

Co novinky umějí?

Obě novinky mají stejný výkon jako předchůdci, ale prošly faceliftem. Vylepšená pětka vychází z původního modelu – sází na kombinaci bílé a černé barvy, je však kompaktnější. Vzhled působí nicméně stále moderním a neokoukaným dojmem.

„Novému PS5 se ve srovnání s předchozími modely snížil objem o více než 30 % a hmotnost o 18 % a 24 % – podle verze,“ představil obě novinky Sid Shuman, šéf komunikace ze Sony Interactive Entertainment.

U nového PlayStationu 5 je ve srovnání s předchůdcem nejzajímavějším prvkem odnímatelná Ultra HD Blu-ray mechanika, kterou je možné koupit i samostatně. Doposud jste totiž museli zvažovat, jaké preference při koupi máte.

Pokud jste si koupili Digital Edition, sice jste pár korun ušetřili, ale už nikdy jste nemohli do konzole vložit optická média – byli jste odkázáni čistě na digitální distribuci.

Nově však své volby nebudete muset litovat. U čerstvě představené generace si jednoduše mechaniku dokoupíte kdykoliv poté i s jiným krytem a nacvaknete ji na bok PlayStationu.

Funguje to samozřejmě i obráceně. Pokud se vám u většího PlayStationu 5 nebude líbit nesymetrický vzhled kvůli přítomnosti optické mechaniky, můžete ji jednoduše odpojit, když ji nebudete potřebovat. Využijete v takovém případě jen nový kryt z Digital Edition, který pochopitelně také půjde zakoupit samostatně.

Foto: archiv výrobce

Mechanika je nově odnímatelná

Vyplatí se upgrade?

Vhodné je ovšem zmínit, že majitelé předchozích PlayStationů 5 příliš důvodů k výměně mít nebudou, jde totiž primárně o designovou proměnu, s výkonem se nijak nehýbalo.

V podstatě jediným parametrem, který je v porovnání s předchůdci lepší, je kapacita úložného prostoru – ta narostla z 825 GB na rovný 1 TB. Vzhledem k tomu, že úložiště lze relativně snadno zvětšit už u předchozích pětek na ještě vyšší hodnotu, patrně toto nebude důvod k upgradu.

Sony odtajnilo čísla, PlayStation 5 se prodává po milionech

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám