Hlavní obsah

Sony překvapilo. Nový PlayStation 5 Vánoce v Česku stihl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nabídce tuzemských obchodů se v tichosti objevil vylepšený PlayStation 5, který si odbyl premiéru zkraje října. Ještě před pár týdny to přitom vypadalo, že novinka Vánoce v Česku nestihne. Dostupná je však podobně jako v zahraničí pouze dražší verze s optickou mechanikou.

Představení faceliftu PlayStationu 5Video: archiv výrobce

 
Článek

Nový PlayStation 5 se začal v minulém měsíci prodávat například v USA a Japonsku. Překvapivě však na pulty obchodů dorazila pouze verze s optickou mechanikou. A stejná situace se opakuje nyní s nabídkou na českém trhu, kde je novinka s přídomkem Slim k mání za 13 590 Kč.

Levnější provedení s přídomkem Digital Edition zatím v obchodech chybí. Kdy by se mohla situace změnit, Sony zatím neprozradilo. Je nicméně zřejmé, že cenovka by měla být atraktivnější.

Zástupci Sony již dříve prozradili, že v Evropě se verze Digital Edition bez optické mechaniky bude prodávat za 449,99 eura (11 053 Kč).

Nový herní systém od Sony nestihne Vánoce, do Česka dorazí až příští rok

Hry a herní systémy

Případní zájemci nicméně musí počítat s tím, že na rozdíl od starší pětky se u obou novinek prodává vertikální stojánek zvlášť. Případní zájemci za něj v tuzemských obchodech zaplatí 699 Kč.

V nabídce samozřejmě zůstávají i dva starší PlayStationy 5, alespoň tedy do doby, než se vyprodají skladové zásoby. Podle nákupního rádce Zboží.cz ceny startují u standardní pětky na 10 480 Kč. Původní PlayStation 5 Digital Edition vyjde na 9890 Kč.

Představení původní televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

Co novinky umí?

Obě nové konzole mají stejný výkon jako předchůdci, ale prošly faceliftem. Vylepšená pětka vychází z původního modelu – sází na kombinaci bílé a černé barvy, je však kompaktnější. Vzhled působí nicméně stále moderním a neokoukaným dojmem.

„Novému PS5 se ve srovnání s předchozími modely snížil objem o více než 30 % a hmotnost o 18 % a 24 % – podle verze,“ představil obě novinky Sid Shuman, šéf komunikace ze Sony Interactive Entertainment.

Foto: archiv výrobce

PlayStation 5 a PlayStation 5 Digital Edition (facelift – 2023)

U nového PlayStationu 5 je ve srovnání s předchůdcem nejzajímavějším prvkem odnímatelná Ultra HD Blu-ray mechanika, kterou je možné koupit i samostatně. Doposud jste totiž museli zvažovat, jaké preference při koupi máte.

Pokud jste si koupili Digital Edition, sice jste pár korun ušetřili, ale už nikdy jste nemohli do konzole vložit optická média – byli jste odkázáni čistě na digitální distribuci.

Nově však své volby nebudete muset nikdy litovat. U čerstvě představené generace si jednoduše mechaniku dokoupíte kdykoliv poté i s jiným krytem a nacvaknete ji na bok PlayStationu.

Funguje to samozřejmě i obráceně. Pokud se vám u většího PlayStationu 5 nebude líbit nesymetrický vzhled kvůli přítomnosti optické mechaniky, můžete ji jednoduše odpojit, když ji nebudete potřebovat. Využijete v takovém případě jen nový kryt z Digital Edition, který pochopitelně také půjde zakoupit samostatně.

Foto: archiv výrobce

Mechanika je nově odnímatelná

Vyplatí se upgrade?

Vhodné je ovšem zmínit, že majitelé doposud nabízených PlayStationů 5 příliš důvodů k výměně mít nebudou, jde totiž primárně o designovou proměnu, s výkonem se nijak nehýbalo.

V podstatě jediným parametrem, který je v porovnání s předchůdci lepší, je kapacita úložného prostoru – ta narostla z 825 GB na rovný 1 TB. Vzhledem k tomu, že úložiště lze relativně snadno zvětšit už u předchozích pětek na ještě vyšší hodnotu, patrně toto nebude důvod k upgradu.

Původní PlayStation 5 rozebrán do posledního šroubkuVideo: Playstation

Sony odtajnilo čísla, PlayStation 5 se prodává po milionech

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám