Hlavní obsah

Herní giganti propouštějí ve velkém. Další na řadě je EA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redwood City

Americká společnost Electronic Arts (EA) je dalším herním gigantem, který se odhodlal k výraznému propouštění. V uplynulých týdnech podobné kroky ohlásily také společnosti Microsoft a Sony, které osekají své herní divize. Důvodem je pokles zájmu o videohry. Upozornila na to agentura Bloomberg.

Ukázka z titulu The Sims 4 - Island LivingVideo: archív tvůrců

 
Článek

V EA přijde podle Bloombergu o práci přibližně 670 lidí, což představuje pět procent z celkového počtu pracovní síly. Podle posledních zveřejněných dat z loňského března firma zaměstnávala 13 400 lidí.

V oficiálním sdělení určeném regulačním orgánům zástupci společnosti uvedli, že její správní rada schválila plán restrukturalizace. Ten nejenže počítá se snižováním počtu zaměstnanců, ale také s uzavřením určitých provozoven a kanceláří.

Společnost EA se proslavila především svými vícedílnými sériemi, jako jsou například Need for Speed, Medal of Honor, The Sims a Harry Potter. Patří také mezi nejúspěšnější tvůrce sportovních simulátorů na trhu.

Herní divize PlayStationu se otřese, Sony bude propouštět

Internet a PC

Zájem o videohry vadne

Podobný trend lze pozorovat i u jiných velkých hráčů na poli videoher. Prakticky všichni přitom argumentují stejně.

Aktuální vlnu propouštění vysvětlují tím, jak se odvětví videoher proměňuje. Během pandemie koronaviru se totiž hry těšily nebývalé popularitě, protože lidé museli trávit čas doma. To se ale změnilo, a tak zájem o videohry opadl.

Trh s videohrami sice zaznamenal v loňském roce ještě mírný růst o 0,6 procenta, ale celé odvětví v roce 2022 – po skončení tvrdých opatření proti šíření koronaviru – spadlo naopak o pět procent. Pro úplnost dodejme, že celkový obrat videoherního trhu v roce 2022 činil 184 miliard dolarů (přibližně 4,3 bilionu korun).

Sony propustí ještě více lidí

Masivní propouštění oznámila v rámci své herní divize také společnost Sony. O práci přijde 900 lidí, což představuje podle Bloombergu osm procent zaměstnanců herní divize. V rámci úspor se navíc zcela zruší pobočka sídlící v Londýně.

Po 28 letech ve firmě končí dokonce i šéf herní divize Jim Ryan, byť to sám zdůvodňuje tím, že nedokáže vybalancovat osobní a pracovní život.

Právě on zaměstnancům oznámil, že herní divize zeštíhlí. „S vedením společnosti jsme měli v posledních měsících několik jednání. A po pečlivém zvážení mnoha faktorů jsme dospěli k závěru, že je potřeba provést změny, aby společnost mohla pokračovat v růstu,“ uvedl Ryan.

Šetření v herní divizi Sony se má dotknout také významných amerických vývojářských studií, jako jsou Insomniac Games, tvůrci hry Marvel’s Spider-Man 2, a Naughty Dog, autoři populárního titulu The Last of Us.

Úsporný balíček podle Microsoftu

Na konci ledna oznámil úsporný balíček ve své herní divizi také americký Microsoft. Škrty představují rovněž přibližně osm procent zaměstnanců herní divize, v případě amerického softwarového giganta jde však o 1900 lidí.

Zástupci Microsoftu propouštění oznámili jen po pár měsících, co byl dokončen největší herní obchod v hodnotě 69 miliard dolarů (1,57 bilionu Kč). Americký gigant totiž loni v říjnu pohltil herní studio Activision Blizzard. Primárně by se propouštění mělo týkat právě zaměstnanců Activisionu, jak uvedl server The Verge.

Díky spojení obou podniků se nicméně Microsoft stal majitelem celé řady zvučných jmen herního světa – zmiňme alespoň Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush, Tony Hawk, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot a StarCraft.

Microsoft oznámil plány na koupi herního studia už v lednu 2022, kvůli tahanicím s regulátory se ale obchod podařilo dokončit až loni na podzim.

Trailer ke hře Diablo IVVideo: archiv tvůrců

Trailer ke hře Call of Duty: Black Ops Cold WarVideo: archiv tvůrců

Zemětřesení v technologickém sektoru

Server Layoffs.fyi uvádí, že v loňském roce bylo zrušeno více než 262 595 pracovních míst v technologickém sektoru. Právě tento web se specializuje na zaznamenávání informací o propouštění v technologických podnicích.

Přestože únor ještě ani neskončil, letos to je už 49 386 zrušených míst ve 186 společnostech. Pro srovnání: v roce 2022 bylo za celých 12 měsíců zrušeno dohromady 164 969 pracovních míst.

Propouštět se rozhodly například společnosti Xiaomi, Meta, Twitter, HP a řada dalších.

Největší herní obchod má hořkou dohru. Microsoft propustí 1900 lidí

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

LinkedIn propustí stovky lidí. Znovu

Už letos v květnu ohlásila sociální síť LinkedIn, která spadá pod americký Microsoft, zrušení stovky pracovních míst. Nepříliš optimistické hospodářské...

Výběr článků

Načítám