Hlavní obsah

Každý jedenáctý dostane padáka. Tvůrci Cyberpunku 2077 zeštíhlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gdaňsk

Největší polský výrobce videoher CD Projekt propustí ze svého vývojářského studia CD Projekt RED zhruba 100 lidí. To odpovídá přibližně devíti procentům celkové pracovní síly studia. Firma to ve středu oznámila v tiskové zprávě.

Trailer ke hře Cyberpunk 2077Video: archiv tvůrců

 
Článek

Studio CD Projekt RED proslavila herní série Zaklínač, vytvořená na motivy románů a povídek polského spisovatele Andrzeje Sapkovského. V roce 2020 studio uvedlo na trh dlouho očekávanou hru Cyberpunk 2077, ta se ale po vydání stala terčem kritiky kvůli technickým nedostatkům.

Společnost CD Projekt podle středeční tiskové zprávy dospěla k závěru, že její vývojářské studio má v současnosti příliš mnoho zaměstnanců.

Cyberpunk 2077 vrátily desetitisíce lidí. Kolik to studio CD Projekt Red stálo?

Hry a herní systémy

„Máme na palubě talentované lidi, kteří dokončují své úkoly, a na základě současných a předpokládaných projektových potřeb už teď víme, že pro ně v příštím roce nebudeme mít další práci. Výsledkem je, že se studio rozloučí se zhruba stovkou lidí, což je asi devět procent celého týmu,“ uvedl šéf podniku Adam Kiciński.

Společnost CD Projekt hodlá na náklady související s propouštěním vyčlenit zhruba 4,5 milionu zlotých (téměř 25 milionů Kč), což podle firmy ovlivní její finanční výsledky za třetí čtvrtletí, uvedla agentura Reuters.

Trh slábne

Videoherní byznys zažil v době pandemie covidu-19 dramatický růst, jelikož lidé trávili více času doma a hledali způsoby, jak se zabavit. Avšak nyní se musí tento trh vypořádat se značným ochlazením, které navíc ještě zhoršuje vysoká inflace.

Propouštění už letos na jaře oznámil také americký vydavatel videoher Electronic Arts (EA). „Končíme s projekty, které nepřispívají naší strategii. Provádíme revizi v oblasti nemovitostí a restrukturalizujeme některé své týmy. Předpokládáme, že tato rozhodnutí se dotknou přibližně šesti procent naší pracovní síly,“ uvedl šéf podniku Andrew Wilson.

Kolika lidí se propouštění týká, herní gigant neuvedl. Podle agentury Reuters měla EA podle posledních zveřejněných dat ke konci března minulého roku kolem 12 900 zaměstnanců. Plánované zrušení šesti procent pracovních míst by tak znamenalo propustit 800 lidí.

Zájem o videohry vadne. Gigant EA bude propouštět

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám