Hlavní obsah

Dvěma novými PlayStationy to nekončí. Sony ukáže příští rok další konzoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce před Vánocemi se v Česku začaly prodávat dva nové PlayStationy. Sony přesto připravuje údajně další model, který bude lákat na ještě vyšší výkon. Ukázat by se měl podle dosavadních úniků již v nadcházejícím roce.

Představení faceliftu PlayStationu 5Video: archiv výrobce

 
Článek

Nová konzole by se měla jmenovat PlayStation 5 Pro. O vylepšeném modelu informoval již letos v létě Tom Henderson z Insider Gaming, který v minulosti přinesl již několikrát informace o herních novinkách dříve, než je stihli oznámit samotní výrobci.

Když však během podzimu Sony ukázalo dva kompaktnější herní systémy pětkové řady, které jsou v obchodech často označovány slůvkem Slim, vše nasvědčovalo tomu, že se už žádné další novinky nedočkáme.

Dorazila levnější verze i speciálka. Nabídka PlayStationu 5 je kompletní

Hry a herní systémy

Podle herního serveru ING jsou však práce na nové konzoli v plném proudu. Sony se vylepšený model se slůvkem Pro v názvu chystá údajně uvést na trh v září 2024.

Spekulace na internetu se nicméně množí. Podobně jako tomu bylo u předchozí generace s číslovkou čtyři v názvu, i PlayStation 5 Pro by měl nabídnout především výkonnější součástky. Hlavní změny se tedy podle očekávání odehrají uvnitř konzole, nikoliv navenek.

Sony však zatím drží všechny informace pod pokličkou, na oficiální oznámení si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Výrazně vyšší výkon

V pořadí již pátá generace televizní konzole od Sony nabízí výrazně vyšší výkon, zvládá hraní ve 4K při obnovovací frekvenci 120 Hz. Například multimediální obsah je nicméně možné konzumovat dokonce až v rozlišení 8K.

Připomeňme, že proti standardu 4K nabízí 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s Full HD je tedy obraz na televizorech nebo monitorech dokonce až 16krát detailnější.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od Sony (2020)Video: archiv výrobce

Součástky uvnitř PlayStationu navíc podporují hardwarovou akceleraci ray tracingu, tedy jinými slovy – hry běží s daleko věrnějšími detaily, nabízejí reálnější podání stínů i odlesků. Ve výbavě nechybí ani moderní SSD jednotka. Díky tomu je chod celého zařízení rychlejší, a to od startu přes instalaci aplikací až po spouštění jednotlivých titulů.

Rozdíl mezi klasickou pětkou a verzí Digital Edition je pouze v přítomnosti optické mechaniky.

Jak moc naroste výkon u chystané verze PlayStation 5 Pro, můžeme zatím jen spekulovat. Očekává se však, že to bude v desítkách procent.

Playstation 5 rozebrán do posledního šroubkuVideo: Playstation

Dvě letošní novinky

Letos jsme se dočkali dvou nových PlayStationů 5. Obě tyto konzole mají stejný výkon jako předchůdci, ale prošly faceliftem. Vylepšená pětka vychází z původního modelu – sází na kombinaci bílé a černé barvy, je však kompaktnější. Vzhled působí nicméně stále moderním a neokoukaným dojmem.

„Novému PS5 se ve srovnání s předchozími modely snížil objem o více než 30 % a hmotnost o 18 % a 24 % – podle verze,“ představil obě novinky Sid Shuman, šéf komunikace ze Sony Interactive Entertainmentu.

U nového PlayStationu 5 je ve srovnání s předchůdcem nejzajímavějším prvkem odnímatelná ultra HD blu-ray mechanika, kterou je možné koupit i samostatně. Doposud jste totiž museli zvažovat, jaké preference při koupi máte.

Foto: archiv výrobce

PlayStation 5 a PlayStation 5 Digital Edition (facelift – 2023)

Pokud jste si koupili Digital Edition, sice jste pár korun ušetřili, ale už nikdy jste nemohli do konzole vložit optická média – byli jste odkázáni čistě na digitální distribuci.

Nově však své volby nebudete muset nikdy litovat. U čerstvě představené generace si jednoduše mechaniku dokoupíte kdykoliv poté i s jiným krytem a nacvaknete ji na bok PlayStationu.

Funguje to samozřejmě i obráceně. Pokud se vám u většího PlayStationu 5 nebude líbit nesymetrický vzhled kvůli přítomnosti optické mechaniky, můžete ji jednoduše odpojit, když ji nebudete potřebovat. Využijete v takovém případě jen nový kryt z Digital Edition, který pochopitelně také půjde zakoupit samostatně.

Větší úložiště

Vhodné je ovšem zmínit, že majitelé doposud nabízených PlayStationů 5 příliš důvodů k výměně mít nebudou, jde totiž primárně o designovou proměnu, s výkonem se nijak nehýbalo.

V podstatě jediným parametrem, který je v porovnání s předchůdci lepší, je kapacita úložného prostoru – ta narostla z 825 GB na rovný 1 TB. Vzhledem k tomu, že úložiště lze relativně snadno zvětšit už u předchozích pětek na ještě vyšší hodnotu, patrně toto nebude důvod k upgradu.

Vylepšený PlayStation 5 s optickou mechanikou, který některé obchody označují jako verzi Slim, se aktuálně nabízí za 13 590 Kč. PlayStation 5 Digital Edition vyjde na 11 390 Kč. Starší pětkové herní systémy od Sony se už jen doprodávají, sehnat se ale v obchodech podle nákupního rádce Zboží.cz díky tomu dají ještě o pár tisíc korun levněji.

Nový herní systém od Sony nestihne Vánoce, do Česka dorazí až příští rok

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Na nové herní konzole láká Sony i Microsoft

Jedním z velkých lákadel před letošními Vánocemi jsou rozhodně nové konzole, s vylepšenými modely přispěchaly před Štědrým dnem společnosti Sony i Microsoft.

Výběr článků

Načítám