Hlavní obsah

Dorazila levnější verze i speciálka. Nabídka PlayStationu 5 je kompletní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě v pátek ráno to vypadalo, že se začne před Vánocemi v Česku prodávat pouze dražší PlayStation 5 (Slim) z letošní generace. Nakonec se na pultech obchodů objevila ale také speciálka s přibalenou hrou Marvel’s Spider-Man 2, a dokonce i levnější verze Digital Edition. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Video: archiv výrobce

 
Článek

Sony o uvedení vylepšených PlayStationů 5, které si odbyly premiéru již v říjnu, dlouho mlčelo. Ještě minulý měsíc tak nebylo jasné, zda dvě představené novinky stihnou letošní Vánoce v Česku.

Už v pátek ráno ale zařadili podle Zboží.cz první tuzemští prodejci do své nabídky větší PlayStation 5 s optickou mechanikou a cenovkou 13 590 Kč. Vše tak nasvědčovalo tomu, že podobně jako v zahraničí bude v naší domovině dostupný pouze tento model.

Sony překvapilo. Nový PlayStation 5 Vánoce v Česku stihl

Vánoce

Ještě před koncem týdne se ale nabídka rozrostla o další dva modely, za 14 990 Kč mohou případní zájemci získat speciální balení s videohrou Marvel’s Spider-Man 2. Ušetří díky tomu více než 300 Kč, neboť samotná hra stojí 1749 Kč.

Kompletní nabídku nových konzolí uzavírá PlayStation 5 Digital Edition, který nemá optickou mechaniku. Ten je ze všech novinek nejlevnější, vyjde na 11 390 Kč.

Všechny tři nové konzole jsou mimochodem u tuzemských prodejců skladem. Novou generaci poznáte zpravidla v obchodech na první pohled, protože prodejci u ní používají slůvko Slim, byť o oficiální název nejde. Narážejí tak na to, že nové konzole prošly proti předchůdcům z roku 2020 dietou.

Foto: archiv výrobce

PlayStation 5 a PlayStation 5 Digital Edition (facelift – 2023)

Co novinky umějí?

Obě nové konzole mají stejný výkon jako předchůdci, ale prošly faceliftem. Vylepšená pětka vychází z původního modelu – sází na kombinaci bílé a černé barvy, je však kompaktnější. Vzhled působí nicméně stále moderním a neokoukaným dojmem.

„Novému PS5 se ve srovnání s předchozími modely snížil objem o více než 30 % a hmotnost o 18 % a 24 % – podle verze,“ představil obě novinky Sid Shuman, šéf komunikace ze Sony Interactive Entertainment.

U nového PlayStationu 5 je ve srovnání s předchůdcem nejzajímavějším prvkem odnímatelná Ultra HD Blu-ray mechanika, kterou je možné koupit i samostatně. Doposud jste totiž museli zvažovat, jaké preference při koupi máte.

Pokud jste si koupili Digital Edition, sice jste pár korun ušetřili, ale už nikdy jste nemohli do konzole vložit optická média – byli jste odkázáni čistě na digitální distribuci.

Nově však své volby nebudete muset litovat. U čerstvě představené generace si jednoduše mechaniku dokoupíte kdykoliv poté i s jiným krytem a nacvaknete ji na bok PlayStationu.

Funguje to samozřejmě i obráceně. Pokud se vám u většího PlayStationu 5 nebude líbit nesymetrický vzhled kvůli přítomnosti optické mechaniky, můžete ji jednoduše odpojit, když ji nebudete potřebovat. Využijete v takovém případě jen nový kryt z Digital Edition, který pochopitelně také půjde zakoupit samostatně.

Foto: archiv výrobce

Mechanika je nově odnímatelná

Vyplatí se upgrade?

Vhodné je ovšem zmínit, že majitelé doposud nabízených PlayStationů 5 příliš důvodů k výměně mít nebudou, jde totiž primárně o designovou proměnu, s výkonem se nijak nehýbalo.

V podstatě jediným parametrem, který je v porovnání s předchůdci lepší, je kapacita úložného prostoru – ta narostla z 825 GB na rovný 1 TB. Vzhledem k tomu, že úložiště lze relativně snadno zvětšit už u předchozích pětek na ještě vyšší hodnotu, patrně toto nebude důvod k upgradu.

Sony odtajnilo čísla, PlayStation 5 se prodává po milionech

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám