Hlavní obsah

Ceny pětkového PlayStationu spadly pod 10 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pohledu na nabídky nejrůznějších obchodů se může zdát, že zdražování hnané vysokou inflací nebere konce. Najdou se ale i světlé výjimky. Například cena pětkového PlayStationu spadla pod pomyslnou hranici deseti tisíc korun. Řeč je o základním modelu bez optické mechaniky.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, bylo možné sehnat PlayStation 5 letos v červenci už od 10 949 Kč, verze Digital Edition bez optické mechaniky přitom vyšla tehdy ještě o pár stovek levněji, ceny startovaly na 10 474 Kč.

PlayStation 5 s optickou mechanikou byl ale tehdy tak levný jen díky časově omezené akci přímo od výrobce, o měsíc dříve se totiž tento konkrétní model nabízel za 12 490 Kč.

Aktuálně je ale situace na trhu příznivější. PlayStation 5 Digital Edition tak případné zájemce vyjde jen na 9890 Kč, což je nejnižší hodnota od uvedení na trh. Cenovka 11 361 Kč u PlayStationu 5 s optickou mechanikou je sice vyšší než v době konání červencové akce, ale zároveň atraktivnější než před zmiňovanou akcí.

PlayStation 5 zlevnil na historické minimum

Hry a herní systémy

Dva nové PlayStationy

Bude zajímavé sledovat, jak se bude cena vyvíjet u obou konzolí v nadcházejících týdnech – tedy v předvánoční sezóně, která zpravidla bývá pro výrobce i prodejce klíčová.

Podle neoficiálních informací pracuje Sony na dvou nových PlayStationech. O tom informoval již letos na jaře Tom Henderson z Insider Gaming, který v minulosti přinesl již několikrát informace o herních novinkách dříve, než je stihli oznámit samotní výrobci.

Zmiňoval se však výhradně o PlayStationu 5 Pro, který by se měl na pultech obchodů objevit v druhé polovině nadcházejícího roku.

Server Tom’s Guide však poukazuje na to, že ještě dříve přijde do prodeje PlayStation 5 Slim. Stát by se tak mělo ještě během letošního roku.

Foto: archiv výrobce

PlayStation 5 Digital Edition

Podobně jako tomu bylo u předchozí generace s číslovkou čtyři v názvu, i PlayStation 5 Pro by měl nabídnout především výkonnější součástky. Hlavní změny se tedy dle očekávání odehrají uvnitř konzole, nikoliv navenek.

PlayStation 5 Slim by měl být zase kompaktnější verzí aktuálně nabízených pětek.

Sony však zatím drží všechny informace pod pokličkou, na oficiální oznámení si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Co umí PlayStationy 5

V pořadí již pátá generace televizní konzole od Sony nabízí výrazně vyšší výkon, zvládá hraní ve 4K při obnovovací frekvenci 120 Hz. Například multimediální obsah je nicméně možné konzumovat dokonce až v rozlišení 8K.

Připomeňme, že proti standardu 4K nabízí 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s Full HD je tedy obraz na televizorech nebo monitorech dokonce až 16krát detailnější.

Součástky uvnitř PlayStationu navíc podporují hardwarovou akceleraci ray tracingu, tedy jinými slovy – hry běží s daleko věrnějšími detaily, nabízejí reálnější podání stínů i odlesků. Ve výbavě nechybí ani moderní SSD jednotka. Díky tomu je chod celého zařízení rychlejší, a to od startu, přes instalaci aplikací až po spouštění jednotlivých titulů.

Rozdíl mezi klasickou pětkou a verzí Digital Edition je pouze v přítomnosti optické mechaniky.

Playstation 5 rozebrán do posledního šroubkuVideo: Playstation

PlayStation 5 pokořil další milník. Hráči koupili už přes 41 milionů konzolí

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám