Hlavní obsah

PlayStation 5 pokořil další milník. Hráči koupili už přes 41 milionů konzolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PlayStation 5 si odbyl prodejní premiéru už v roce 2020, zájem o něj ale neutichá ani po letech. V rámci nejnovějších hospodářských výsledků se společnost Sony pochlubila, že si pětku koupilo dohromady už 41,7 milionu lidí.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

V praxi to znamená, že každý měsíc se v průměru prodá jeden milion PlayStationů 5. Od dubna do června totiž japonský podnik dodal zákazníkům 3,3 milionu konzolí.

Podle Zboží.cz lze aktuálně sehnat PlayStation 5 už od 11 790 Kč, verze Digital Edition bez optické mechaniky přitom vyjde jen o pár stovek levněji, ceny startují na 10 175 Kč.

10 nejprodávanějších herních konzolí všech dob

Hardware

Co umí obě pětky

V pořadí již pátá generace televizní konzole od Sony nabízí výrazně vyšší výkon, zvládá hraní ve 4K při obnovovací frekvenci 120 Hz. Například multimediální obsah je nicméně možné konzumovat dokonce až v rozlišení 8K.

Připomeňme, že proti standardu 4K nabízí 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s Full HD je tedy obraz na televizorech nebo monitorech dokonce až 16krát detailnější.

Součástky uvnitř PlayStationu navíc podporují hardwarovou akceleraci ray tracingu, tedy jinými slovy – hry běží s daleko věrnějšími detaily, nabízejí reálnější podání stínů i odlesků. Ve výbavě nechybí ani moderní SSD jednotka. Díky tomu je chod celého zařízení rychlejší, a to od startu přes instalaci aplikací až po spouštění jednotlivých titulů.

Rozdíl mezi klasickou pětkou a verzí Digital Edition je pouze v přítomnosti optické mechaniky.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Playstation 5 rozebrán do posledního šroubkuVideo: Playstation

Dva nové PlayStationy?

Navzdory tomu, že prodeje pětky se stále ještě počítají na miliony, společnost Sony podle neoficiálních informací pracuje na dvou nových PlayStationech 5. Konkrétně by se mělo jednat o výkonnější PlayStation 5 Pro a kompaktnější variantu PlayStation 5 Slim.

Podobně, jako tomu bylo u předchozí generace s číslovkou čtyři v názvu, i PlayStation 5 Pro by měl nabídnout především výkonnější součástky. Hlavní změny se tedy dle očekávání odehrají uvnitř konzole, nikoliv navenek.

PlayStation 5 Slim by měl být zase kompaktnější verzí aktuálně nabízených pětek.

Sony však zatím drží všechny informace pod pokličkou, na oficiální oznámení si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

Ne jeden, ale rovnou dva. Sony v tichosti pracuje na vylepšených PlayStationech

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám