Hlavní obsah

Akce i napětí. Co chystají tvůrci videoher

Herní tvůrci se v poslední době předhánějí v tom, kdo zaujme hráče více. Na konci března vyšlo hned několik zajímavých titulů a další se v dohledné době chystají.

Trailer ke hře The Last of Us pro PCVideo: Archiv tvůrců

 
Článek

Premiéru si v na konci března odbyla například předělávka úspěšné videohry The Last of Us, kterou si do té doby mohli zahrát jen majitelé konzolí PlayStation. Nově je ale tento titul dostupný i ve verzi pro PC.

Načasování nemohlo být lepší, neboť stejnojmenný seriál stále ještě budí vášně. Postapokalyptický svět si tak hráči mohou nyní projít znovu na vlastní kůži. Těšit se přitom mohou na stejný obsah, jaký nabídl loňský remake pro PlayStation 5. Kromě příběhové kampaně tedy nechybí ani prequel Left Behind, Speedrun Mode, Permadeath Mode a Photo Mode.

Speciálně pro PC museli vývojáři pochopitelně zapracovat na řadě optimalizací a vylepšení, aby byl herní zážitek co možná nejlepší. K dispozici je tak podpora AMD FSR 2.2, DLSS Super Resolution, VSync a nastavitelná kvalita textur, stínů, odrazů atd. Vychutnat si příběh Joela a Ellie nyní můžeme v rozlišení až 4K, podporovány jsou přitom i ultraširokoúhlé monitory.

Poslední díl postapokalyptického seriálu The Last of Us byl odvysílán. Fanoušci se dožadují pokračování

Film

Česká stopa

Premiéru si krátce před víkendem odbyl také horor Pyramis od BG Production, který si zaslouží pozornost i díky české stopě. Jako hudebník a zvukař je totiž u tohoto titulu podepsán český skladatel Marek Hradil.

Pyramis je sci-fi survival hororová hra inspirovaná legendárními díly H. R. Gigera a klasikami žánru filmové a seriálové tvorby. Přináší návrat ke kořenům dnes už klasických hororových her z pohledu první osoby, jako byly například série Penumbra, Amnesia nebo Alien: Isolation.

Pyramis hráče zavede do mrazivé Antarktidy roku 2011. Zde se vžijete do role důstojníka letectva Paula Cooka, který se po zachycení SOS signálu vydává hledat svého staršího bratra do tajemného vojenského komplexu. Co zpočátku vypadá jako rutinní mise se však brzy změní v boj o holý život.

Trailer ke hře PyramisVideo: Archiv tvůrců

Konečně jsme se také dočkali oficiálního oznámení titulu Counter-Strike 2. Tvůrci se chlubí, že dvojka bude představovat největší technologický skok v historii této populární série, který zajistí další roky novinek a aktualizací.

„Všechny podrobnosti odhalíme v létě společně s oficiálním vydáním, nicméně cesta ke hře Counter-Strike 2 začíná už dnes, a to omezeným testováním pro vybrané hráče hry CS:GO, jehož účelem je identifikovat nejpalčivější problémy a vyřešit je před celosvětovým vydáním,“ prozradili tvůrci na oficiálních stránkách hry.

Finální verze hry Counter-Strike 2 pak dorazí jako bezplatný upgrade hry CS:GO, takže hurá na cvičiště a připravte se na vstup do další éry!

Do pekla i vesmíru

U titulu Diablo IV už datum vydání známe, do kalendářů si můžete zapsat 6. června. Očekávání jsou od tohoto titulu opravdu vysoká. Tvůrci slibují akční RPG zážitek nové generace, kde vás čekají nekonečné zástupy zla, které můžete masakrovat, bezpočet schopností, které můžete ovládnout, děsivé dungeony a legendární kořist.

„Vydejte se na kampaň sólo nebo s kamarády, potkejte zajímavé postavy v nádherně temném prostředí a se strhujícím příběhem anebo prozkoumejte rozsáhlý obsah po konci hry a společný svět, kde se hráči mohou setkávat ve městech, aby tam obchodovali, spojili se proti bossům nebo sestoupili do zón PvP, které prověří jejich schopnosti proti ostatním hráčům. Díky možnosti hraní a ukládání postupu napříč všemi platformami není třeba vytvářet žádné lobby,“ lákají tvůrci na nový díl.

Diablo IV

Přesně o tři měsíce později vychází očekávané vesmírné RPG Starfield, premiéra je naplánována na 6. září. Příchod tohoto titulu, který nám ukáže krásu mimozemských světů, vyhlížíme už od loňského roku, kdy se měl původně začít prodávat.

„Já i všichni ostatní z našeho týmu jsme nadšení, že vám konečně můžeme říct, že Starfield vychází v průběhu letošního roku. Nechali jsme v této hře něco ze sebe – popravdě, i mě zaskočilo, kolik toho bylo. Hra má mnoho ikonických prvků, které byste od nás asi očekávali, ale zároveň jde o velmi unikátní zážitek,“ vyslali jasný vzkaz hráčům tvůrci.

Starfield se loni ukázal v dlouhém videu, v rámci kterého jsme poznali město New Atlantis, organizaci Constellation a dozvěděli se třeba to, že v celé hře bude k dispozici asi 1000 různorodých planet.

Trailer ke hře StarfieldVideo: Archiv tvůrců

Budovatelská strategie

V průběhu letošního roku bychom se měli dočkat také pokračování budovatelské strategie Cities Skylines, přesné datum ale ještě nebylo uveřejněno. Jednička podle Paradoxu zaznamenala prodej přes 12 milionů kopií a komerčně šlo o obrovský úspěch.

„Nyní přišel čas na to navázat a přivést na svět tu nejrealističtější budovatelskou simulaci, kterou kdy kdo vytvořil,“ prohlásil Mariina Hallikainen, šéf studia Paradox Interactive.

Hra podle něj bude už v základní verzi obsahovat velmi komplexní systémy v oblasti ekonomiky či dopravy, zároveň se však počítá se širokou podporou modů a budoucích přídavků. Předvedený trailer zatím neobsahuje záběry přímo ze hry, ale přesto naznačuje některé zajímavé mechaniky.

Trailer ke hře Cities Skylines IIVideo: Archiv tvůrců

Zájem o videohry vadne. Gigant EA bude propouštět

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám