Hlavní obsah

Zájem o videohry vadne. Gigant EA bude propouštět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redwood City

Americký vydavatel videoher Electronic Arts (EA) ve čtvrtek informoval o novém plánu na restrukturalizaci. Cílem této akce je zefektivnit chod společnosti, což se však neobejde bez propouštění.

Ukázka ze hry Battlefield V

 
Článek

„Končíme s projekty, které nepřispívají naší strategii. Provádíme revizi v oblasti nemovitostí a restrukturalizujeme některé své týmy. Předpokládáme, že tato rozhodnutí se dotknou přibližně šesti procent naší pracovní síly,“ uvedl ve zprávě adresované zaměstnancům šéf podniku Andrew Wilson.

Kolika lidí se propouštění týká, herní gigant neuvedl. Podle agentury Reuters měla EA podle posledních zveřejněných dat ke konci března minulého roku kolem 12 900 zaměstnanců. Plánované zrušení šesti procent pracovních míst by tak znamenalo propustit 800 lidí.

11 000 lidí byl jen začátek. Instagram a Facebook budou propouštět dál

Internet a PC

Wilson nicméně zdůraznil, že firma se bude snažit dotčeným zaměstnancům nabídnout přechod na jiná pracovní místa, pokud bude to jejich zrušeno. Výpověď dostanou až ve chvíli, kdy to možné nebude, v takovém případě však obdrží odstupné.

Sluší se ale doplnit, že EA počítá s tím, že v rámci restrukturalizace jí vzrostou jednorázové náklady v rozmezí 170 až 200 milionů dolarů (přibližně 3,7 až 4,3 miliardy Kč). Lze tedy soudit, že odstupné dostanou přinejmenším stovky lidí.

EA stojí za celou řadou úspěšných a populárních titulů, jako je závodní simulátor F1, fotbalová série FIFA, válečný titul Battlefield či velkolepý battle royale Apex Legends.

Videoherní byznys zažil v době pandemie covidu-19 dramatický růst, jelikož lidé trávili více času doma a hledali způsoby, jak se zabavit. Avšak nyní se musí tento trh vypořádat se značným ochlazením, které navíc ještě zhoršuje vysoká inflace.

Ukázka ze hry Apex LegendsVideo: archív tvůrců

Technologičtí giganti masivně propouštějí

Masivně propouštět se rozhodly v uplynulých týdnech a měsících i další technologické podniky. Důvod uvádějí prakticky vždy stejný – zhoršené hospodářské vyhlídky.

Například nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips na konci ledna oznámil, že se chystá v nadcházejících dvou letech zrušit dalších 6000 pracovních míst. Přitom už loni v říjnu tento podnik oznámil rozsáhlé propouštění, které se dotklo 4000 lidí.

V lednu o masovém propouštění informovaly také další technologické firmy – evropská softwarová společnost SAP dá výpověď zhruba třem tisícům zaměstnanců, americký technologický gigant International Business Machines (IBM) hodlá propustit 3900 lidí.

Microsoft již dříve avizoval, že zruší 11 tisíc pracovních míst, majitel Googlu dokonce 12 tisíc. Propouštět se rozhodly také společnosti Xiaomi, Twitter, HP a řada dalších.

Vyhlídky nejsou růžové. Propouštět bude i Spotify

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám