Hlavní obsah

Hrej a neplať 23/2003: Žabák archeologem

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se společně v seriálu o hrách zdarma podíváme na jednu povedenou plošinovku s neohroženým žabákem v hlavní roli, simulaci napadení země mimozemšťany a jednu japonskou mlátičku na závěr.

Článek

Fred

Zasteskne se vám někdy po pořádné plošinovce, která by jako z oka vypadla osmibitovým herním peckám? Unavuje vás přemíra grafiky na úkor hratelnosti a zábavnosti? Stýská se vám po chytlavých melodií z kolovrátku, které kdysi hry doprovázely? Pak je Fred titulem přesně pro vás.

Hlavní zápletka by se dala označit dvěma slovy: žabák archeologem. Skoro to vypadá, jako by se jednalo o Indiana Jonese předtím, než ho políbila princezna, ale zpátky ke hře. Malý žabák ve slušivé kožené bundičce se proplétá labyrintem podzemních chodeb, tu a tam ze stropu kape kyselina, občas se vyskytne nějaký zákeřný duch, no prostě klasika, co se v útrobách pyramid nachází.

Jak jsem již řekl v úvodu - hra je hodnotná hlavně jako vzpomínka na dávno zašlou éru slávy osmibitových titulů, ostatní hráče, kteří k tomuto období nemají tak vřelý vztah, zřejmě příliš nezaujme.

DOWNLOAD, homepage, 3.3 MB, 7/10

Alien Takeover

Zemi napadli mimozemšťané. Ano, už zase, ale nebojte se, tentokráte nebudete muset svět hrdinně zachraňovat, protože, docela originálně, jej musíte dobýt coby velitel vesmírné lodi.

Tato zápletka je asi nejoriginálnější devizou celé hry, dál se jedná o "invertovanou" variaci na Space Invaders. Nad městem plným domů se vznáší vámi ovládaná vesmírná loď, jejímž úkolem je zničit všechny stavby ve městě (střílí se mezerníkem). To se ale samozřejmě nelíbí jejím obyvatelům, kteří pobíhají mezi ruinami a snaží se vás sestřelit.

Jak se zvedá číslo úrovně, tak se taky mění vzhled měst, která ničíte - od bambusových chatrčí až po mrakodrapy a tím intenzivnější je odpor jejich obyvatel.

Netvrdím, že je Alien Takeover bůhvíjak originální nebo zábavný, ale myslím si, že na pár krátkých chvil vám může poskytnout příjemné rozptýlení.

DOWNLOAD, homepage, 2.4 MB, 6/10

Bachanon

A na závěr jedna mlátička, původem odněkud z Asie, což znamená, že se bude jednat o něco jiného, než na co jsme zvyklí, ale na druhou stranu dostaneme notný kus originality, alespoň co se zpracování týče.

Po aréně pobíhají dva protivníci, kteří jsou poskládaní z kvádrů vzhlížejících jako krabice od bot a jeden druhého se snaží zlikvidovat a jak už to tak u Asijců chodí, způsoby, jak tak učinit, jsou velice rozmanité. Najdeme zde jak sekání velkým mečem, tak střelbu, ale i různé energetické výboje, no prostě radost pohledět.

Ovšem daleko menší radost způsobuje poněkud nezvyklé ovládání této hry. První hráč (respektive druhý) používá pro chůzi klávesy Home, End, Delete a Page Down (W, S, A, D), pro otáčení Insert a Page Up (Q, E), pro skok 5 (R) a pro útok 0, 2 a 3 (F, G a C).

Tak jako tak, pokud toužíte po nějaké akční mlátičce, pak by vás Bachanon neměl zklamat.

DOWNLOAD, homepage, 3.7 MB, 7/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 18/2004: Xenon je zpátky!

Jedna z nejpovedenějších vesmírných stříleček se dočkala své předělávky, která je neméně hratelná originálu, ovšem mnohem graficky líbivější. A dále: zabíjení...

Výběr článků

Načítám