Hlavní obsah

Hrej a neplať 18/2004: Xenon je zpátky!

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejpovedenějších vesmírných stříleček se dočkala své předělávky, která je neméně hratelná originálu, ovšem mnohem graficky líbivější. A dále: zabíjení kuřat na mnoho způsobů a povedená odpočinková logická hra.

Foto: archiv Marek Meluzín

Taneční skupina M Dance Crew KM na nedávném Dni tance v Kroměříži.

Článek

Xenon 2000

Abych se přiznal, do vlaku počítačových her jsem nastoupil docela pozdě - naprosto mi ujela éra osmibitů a jako pařan jsem první zkušenosti získal až díky stařičké 286, z čehož také pramení mé občasné mezery ve znalostech osmibitových her. Je proto docela pravděpodobné, že v době osmibitů existovala spousta her, které lze označit za legendy a praotce všech vesmírných stříleček, pro mě jím však navždy zůstane Xenon 2.

Proto mě nadmíru potěšila jeho předělávka, která zachovává původní hratelnost a atmosféru a přidává k ní dnes tolik žádaný líbivý kabátek. Možná bych ale mohl o hře povědět něco víc, protože o ní určitě někteří slyší poprvé. Letíte si takhle malou raketkou zespoda nahoru studeným vesmírem, který je plný nepřátelsky naladěných mimozemšťanů a nebezpečných meteoritů, na něž platí jediný recept - rozstřílet je na padrť.

Ze začátku to vypadá trochu nudně, protože nepřátel moc není a ani vaše raketa nedisponuje nějak silnými zbraněmi, ale když budete pozorní, podaří se vám tu a tam chytnout nějaký ten přídavný modul, který přidává raketce další dělo střílející jiným směrem, nebo rakety, štíty atd. Po chvíli tak raketa vypadá jako malá létající pevnost a je připravena na střetnutí s bossem úrovně. Jakmile ho překonáte, postupujete samozřejmě dál, ale ještě předtím můžete ve virtuálním obchodě prodat nebo nakoupit další zbraně.

Jak už jsem řekl v úvodu, Xenon 2000 mě naprosto nadchl a myslím, že i pokud jste nehráli originál, jeho velice povedená předělávka si vás určitě rovněž získá.

DOWNLOAD, homepage, 15 MB, 9/10

Shikun

Za ta léta jsem si ale pořád nezvykl na jednu věc. Herní tvůrci, alespoň ti freewaroví, trpí zřejmě jistou latentní formou zoofilního sadismu. Jinak si totiž nedokáži vysvětlit, že náplní každé druhé hry je ubližování zvířatům. Nejhůře jsou na tom pak asi kuřata, z čehož asi vytušíte, o čem že bude hra s názvem Shikun.

Ano, správně, dala by se opět překřtít na "zabij si svoje kuře".  Na hrací ploše, v malém parčíku, pobíhá zvolená postava s různými vlastnostmi a kosí všechny opeřence, kteří se jí dostanou do cesty. Pomáhají ji v tom různobarevné diamanty obsahující různé bonusy, které například přidávají čas, zastavují kuřata a nebo naopak dodávají jejich lovci neobyčejnou rychlost.

Co říci závěrem? Hra mi nepřišla nijak zvlášť zábavná ani originální, navíc fakt, že se dá spustit pouze v malém okně hratelnosti nikterak nepřidá, takže pokud nemáte vyloženou averzi proti slepicím a kuřatům, zřejmě se tak jako já nevydržíte bavit jejich zabíjením příliš dlouho.

DOWNLOAD, 5 MB, 5/10

Blobs Peg Solitare

V rámci uspokojení co nejširšího možného publika se poslední titul nese v naprosto odlišném žánru. Tentokrát je to odpočinková logická hra, která sice neoplývá bůhvíjakou originalitou, ale je i tak je vhodným společníkem pro dlouhé chvilky.

O co tedy jde? Hrací plocha je nepravidelně vyplněna malými miskami, na nichž si hoví kousky zeleného slizu. Vašim úkolem je pak ty zelené hromádky přesouvat tak, abyste vždy jednu přesunuli přes druhou, jedno v jakém směru (podélně, příčně nebo diagonálně), načež sliz, přes nějž bylo přesouváno. Cílem hry je, aby vám na hrací ploše zůstala jedna jediná hromádka.

Zní to celkem jednoduše, ale už při první úrovni se pěkně zapotíte a to jich hra obsahuje celkem jedno sto, takže když je budete řešit poctivě a nebudete se uchylovat k používání tlačítka SOLVE (vyřeš), máte o zábavu postaráno na pěkně dlouho.

DOWNLOAD, homepage, 2 MB, 8/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 14/2004: A zase ti tučňáci!

Všichni, kteří jste si oblíbili vrhání tučňáků do dálky neváhejte, čtěte, stahujte a hrajte - je zde házení tučňáků do výšky. Doufám, že i přesto nepřehlédnete...

Výběr článků

Načítám