Hlavní obsah

Hrej a neplať 20/2004: Vynikající adventura zdarma!

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrou dnešního týdne je bezesporu Head Over Heels, velice propracovaná, náročná, ale i zábavná a hratelná adventura. Dále pak je tu multiplayer 3D střílečka a povedené vyvolávání řetězových reakcí.

Foto: Dana Ehlová

Den otevřených dveří v Rodinném pivovaru v Dobrušce se uskuteční 15. sprna.

Článek

Fight Zone

S žánrem First Person Shooter (FPS) to ve freewarové oblasti bývá docela těžké. Protože vývoj pořádných misí pro singleplayer, které by udržely hráče u počítače alespoň pár dní, je nesmírně finančně náročný, uchylují se tvůrci volně šiřitelných titulů čím dál tím častěji pouze k vytváření multiplayerových arén, které doplňují boty (protivníky s umělou inteligencí).

A přesně to je případ dnes zmiňované Fight Zone, kterou lze bez nadsázky označit jako klasického zástupce nízkorozpočtových 3D akcí. Naleznete zde totiž pouze jedinou 3D arénu, v níž se můžete utkat buďto s počítačem řízenými boty nebo se svými přáteli po síti. Celé to vypadá pěkně futuristicky, podobně jako Urban Terror nebo Quake 3, zbraně a jejich efekty vypadají docela profesionálně (docela se mi líbí světelný meč), ale s hratelností je to už trochu horší. Pohybujete se docela pomalu a ani počítačoví protivníci na tom nejsou s inteligencí příliš dobře.

Pokud ovšem hledáte nějakou freeware 3D akční hru pro ukrácení dlouhých chvil s kolegy na společné síti, pak je Fight Zone pověstným jednookým mezi ostatními slepými. Ani pro singleplayer bych tuto hru nezatracoval, otázkou ovšem je, na jak dlouho.

DOWNLOAD, homepage, 34 MB, 7/10

Head Over Heels

Milovníci osmibitů zbystřete své smysly, přichází totiž předělávka jednoho z nejlepších adventure titulů jejich éry. Ti, kteří už vědí, oč kráčí zcela jistě netrpělivě stahují, ostatním alespoň ve stručnosti vyložím, proč je hra tak populární a proč vyvolává u mnohých silné záchvěvy emocí i po tolika letech od svého prvního vydání.

Jak jsem již tedy řekl, Head Over Heels je adventura, k níž se velmi hodí dva přívlastky: první - izometrická, což značí, že vše vidíte z mírného nadhledu; logický pak nezbytně znamená, že se vám bude doslova kouřit z mozkových závitů.

Ovládáte totiž hned dvojici hlavních hrdinů, jakýchsi podivných zvířátek, která nemají nic menšího na práci než zachránit svůj svět před zlými silami. Každé zvířátko vypadající s notnou dávkou fantazie jako kříženec psa s žábou má rozdílné vlastnosti, které musíte k dosažení cíle (obvykle dostat se odněkud nebo někam) vhodně zkombinovat. Celé to velice připomíná českou logickou pecku FishFillets, kde jste pro změnu prováděli bludištěm dvojici rybek.

Nebojíte-li se tedy skutečnosti, že se s nejvyšší pravděpodobností zabřednete do rozsáhlého světa Head Over Heels a budete si doslova rvát vlasy z hlavy při řešení opravdu tuhých logických oříšků, pak stahujte, instalujte a hrajte. Rozhodně nebudete zklamáni.

DOWNLOAD, homepage, 15 MB, 10/10

Every Extend

Na závěr jako obvykle něco jednoduššího, zvláště pak po předešlé adventurní bombě Head Over Heels. Dnešní odpočinková hra nese název Every Extend a jejím cílem je vyvolávat řetězové reakce.

Ovládáte jakýsi nepojmenovatelný objekt vznášející se  v prostoru, kolem nějž prolétávají v různých formacích krychličky. Vašim úkolem je vždy zasáhnout tu barevně označenou (až se přiblíží, odpalte se klávesou Y/Z), tak aby výbuchy ostatních spustili řetězovou reakci. Musíte si ale dávat pozor, abyste do něčeho nevrazili, jinak se vám odečte čas z limitu, během nějž musíte nasbírat co nejvíce bodů.

Hra je docela primitivní, ale celkem zábavná, a co hlavně - docela originální a oddechová.

DOWNLOAD, homepage, 9.7 MB, 8/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 16/2004: Zabij si svého osla!

Na seznam ohrožených druhů přibývají po slepicích a tučňácích také oslové; důvod se dozvíte v dnešním článku. Kromě toho na vás také čeká povedená japonská...

Výběr článků

Načítám