Hlavní obsah

Rio de Janeiro bude přijímat daně v kryptoměnách

Rio de Janeiro

Brazílie v současnosti neuvažuje o tom, že by některou z kryptoměn zavedla jako oficiální platidlo. Druhé největší město v zemi Rio de Janeiro nicméně už pracuje na tom, aby mohlo brzy přijímat virtuální mince při platbách daní. Upozornil na to specializovaný server CoinDesk.

Rio de Janeiro

Článek

Jako první bude podle současného plánu přijímat Rio de Janeiro platby v kryptoměnách za daně z nemovitostí, stane se tak už v roce 2023. Samotné město by přitom nemělo s virtuálními mincemi nijak disponovat, využije kryptoměnových burz, které platby budou převádět zpět na brazilské realy.

Čeká kryptoměny regulace? Zájem Rusů tomu nahrává, varuje analytik

Internet a PC

„Zdá se, že mezi městy po celém světě panuje poměrně velká soutěživost o to, kdo bude považován za lídra v oblasti přijímání a akceptace kryptoměn. Od Miami přes Denver až po Rio de Janeiro a další místa se stále více stává realitou, že lidé mohou platit jeden ze svých nejzásadnějších výdajů, daně, prostřednictvím kryptoměn,“ prohlásil Simon Peters, analytik trhů s kryptoměnami z eToro.

Podle něj jsou potenciální výhody takového systému nepopiratelné. „Jedním z problémů kryptoměn je v současné době jejich omezená vzájemná provázanost mezi držiteli a jedním z jejich největších věřitelů – státem. Svým vládám platíme daně nesčetnými způsoby, takže to, aby se krypto stalo přijatelnou formou platebního styku, má obrovský význam. Rio je sice jen jedno město, ale je to jen krok k přijetí v rámci celé Brazílie – obrovského národa s obrovským potenciálem pro adaptaci na kryptoměny,“ doplnil Peters.

Salvador vsadil na bitcoin

Středoamerický Salvador věří kryptoměnám ještě více. V loňském září se tak stal první zemí na světě, kde byla nejznámější kryptoměna uzákoněna jako oficiální platidlo. Vedle bitcoinu se v Salvadoru dál platí také americkým dolarem.

Vláda nicméně nalákala lidi na placení kryptoměnou, neboť k založení oficiální virtuální peněženky Chivo všem uživatelům rozdává při prvním aktivování bitcoin ve výši zhruba 30 dolarů (660 Kč).

Nepoužívejte bitcoin jako platidlo, vyzval MMF Salvador

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám