Hlavní obsah

Hodnota bitcoinu klesla o desetitisíce. Stále se ale drží vysoko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurz bitcoinu se stále drží vysoko – nad pomyslnou hranicí 800 tisíc korun. Za takto vysoké částky se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala naposledy vloni v červenci. Během pár dní se nicméně hodnota bitcoinu snížila o desítky tisíc korun, vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Přesně před měsícem se bitcoin obchodoval podle serveru CoinMarketCap za 632 711 Kč, aktuálně kurz činí 828 417 Kč.

I když tedy hodnota narostla za uplynulý měsíc bezmála o 200 tisíc korun, v uplynulém týdnu měla nejznámější kryptoměna ještě vyšší hodnotu. Konkrétně kurz činil ve čtvrtek ve špičce 867 245 Kč. Hodnota tedy během pár dní klesla o bezmála 40 000 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Bitcoin využívá 210 milionů lidí, žádná kryptoměna není populárnější

Internet a PC

Poroste kurz?

Jakým směrem se bude kurz vyvíjet v nadcházejících dnech a týdnech, nikdo nedokáže se stoprocentní jistotou předpovědět.

„Růst ceny se všeobecně připisuje zprávě, že společnost Grayscale zahajuje rozhovory se SEC o přeměně svého investičního fondu GBTC na spotové bitcoinové ETF,“ komentoval v minulém týdnu vývoj Simon Peters, eToro analytik kryptotrhů.

Zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. O schválení takového bitcoinového fondu se nyní snaží hned několik společností. „Včetně zvučných a dobře zavedených jmen konvenčního finančnictví, jako je BlackRock nebo Fidelity,“ prohlásil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

„Už jsme viděli, jak trh s kryptoměnami pozitivně reaguje na zprávy o schválení spotového ETF, a toto je dalším příkladem,“ doplnil Peters.

Letošní rok nejznámější kryptoměna na světě odstartovala na 380 890 Kč. Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Kurz etherea

Podle serveru CoinMarketCap se nechala ovlivnit raketovým růstem bitcoinu i celá řada dalších kryptoměn. Například ethereum mělo přesně před měsícem hodnotu 36 654 Kč, aktuálně je to 46 969 Kč.

Nejvyšší kurz v letošním roce mělo ethereum v minulém týdnu v pátek, kdy se jedna virtuální mince nabízela za 49 065 Kč.

Na začátku letošního roku kurz etherea činil 27 010 Kč. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Kdo je Satoši Nakamoto? Tvůrce bitcoinu je i po 15 letech neznámý

Internet a PC

Reklama

Související články

Bitcoin raketově roste, pokořil letošní rekord

Ne nejvyšší hodnotu za celý letošní rok se ve čtvrtek vyšplhal kurz bitcoinu, nejznámější kryptoměna na světě se odpoledne obchodovala za více než 860 000 Kč....

Výběr článků

Načítám