Hlavní obsah

Virtuální realita od Sony zamíří na PC, testy už probíhají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PlayStation VR2 od Sony patří k těm cenově dostupnějším headsetům pro virtuální realitu. Případní zájemci však musí počítat s tím, že je kompatibilní pouze s herní konzolí PlayStation 5. To by se ovšem mohlo v dohledné době změnit, japonský elektronický gigant totiž již testuje konektivitu s klasickými počítači.

Představení headsetu PlayStation VR2Video: archiv výrobce

 
Článek

„S potěšením vám můžeme oznámit, že v současné době testujeme možnost přístupu hráčů PS VR2 k dalším hrám na PC, abychom nabídli ještě více herní rozmanitosti kromě titulů PS VR2 dostupných prostřednictvím PS5,“ stojí v blogovém zápisku přímo na oficiálních stránkách Sony.

V praxi by to znamenalo, že majitelé headsetu PS VR2 budou moci virtuální realitu používat nejen na herních konzolích PlayStation 5, ale také na svých počítačích s Windows.

Nejnovější PlayStationy 5 zlevnily na historické minimum

Hry a herní systémy

Zástupci japonského elektronického gigantu navíc přislíbili, že nejde o žádnou hudbu daleké budoucnosti. „Doufáme, že tuto podporu zpřístupníme v roce 2024, takže zůstaňte naladěni na další aktualizace,“ doplnili bez dalších podrobností podle serveru The Verge.

Headset PlayStation VR2 přišel na pulty obchodů takřka přesně před rokem. Aktuálně jej podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, nabízejí tuzemští prodejci od 13 790 Kč. To je více než o tisíc korun levněji než při loňské prodejní premiéře.

Ukázka herních funkcí headsetu PlayStation VR2Video: archiv výrobce

Spousta vylepšení

Druhá generace nabízí výrazně věrnější herní zážitek, což je zásluha především extrémně jemného displeje. V praxi máte v brýlích stejný počet pixelů jako na velkém televizoru. Použitá OLED obrazovka se pyšní standardem 4K, pro každé oko je tak určena plocha o velikosti 2000 × 2040 pixelů.

Helma sleduje díky integrovaným senzorům dění před helmou i uvnitř. Funkce sledování očí taktéž monitoruje váš pohled při míření nebo rozhlížení se kolem a pokročilé techniky foveálního vykreslování úpravou rozlišení dále vylepšují dojem z toho, co vidíte. V praxi tak bude to, na co se zrovna díváte, vždy ostré a výrazné.

Vylepšení se dočkaly také ovladače. Po vzoru gamepadů zvaných DualSense, které jsou určeny výhradně pro televizní konzoli PlayStation 5, totiž novinka dostane adaptivní triggery a haptickou odezvu. Uživatelé tak budou hru doslova vnímat svými prsty.

Jak již bylo uvedeno výše, v současnosti je virtuální realita PlayStation VR2 kompatibilní výhradně s televizní konzolí PlayStation 5. Používat ji na starší generaci konzole od Sony či počítačích s Windows tedy možné není.

Obrovský generační skok. PlayStation VR2 přináší věrnější zážitek

Testy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám