Hlavní obsah

U ekologického PC stolu budeme šlapat jako na kole. Vánoce stihne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Acer zatím vozí svůj ekologický stůl eKinekt BD 3 po výstavách, v obchodech chybí už několik měsíců. Novinka, která využívá energii vytvořenou šlapáním k nabíjení notebooků či jiných elektronických zařízení, by se nicméně měla na pultech obchodů objevit ještě před Vánocemi.

Acer eKinekt BD 3Video: Acer

 
Článek

Premiéru si stůl eKinekt BD 3 odbyl už letos v lednu na veletrhu CES v americkém Las Vegas. Od té doby se s ním zákazníci mohli seznámit na mnoha dalších veletrzích a výstavách v různých částech světa.

I když Acer původně počítal, že prodej začne letos v létě, byť nejprve jen v USA, nestalo se tak. Ekologickou novinku není možné dohledat ani v oficiálním internetovém obchodě pro americký trh.

V unikátním křesle cítíte hudbu na vlastní kůži. Poslouží i na hry

Hry a herní systémy

To by se však mělo v nejbližší době změnit. Na stránkách Aceru začaly v tomto měsíci vycházet podrobné návody, jak šlapací stůl obsluhovat, v obchodech s mobilními aplikacemi se také objevil obslužný program eKinekt. Vše tedy nasvědčuje tomu, že si výrobce připravuje půdu pro start prodeje, byť to zatím oficiálně nepotvrdil.

Jeden zahraniční internetový obchod dokonce začal eKinekt BD 3 nabízet s tím, že novinku dodá během čtyř až šesti týdnů. Cenu stanovil na 1400 dolarů, tedy v přepočtu 32 550 Kč.

Acer se nechal nicméně už při lednové premiéře slyšet, že v Evropě bude částka příznivější, a to 999 eur (24 630 Kč). Na oficiální cenu pro český trh si však budeme muset ještě počkat.

Foto: archiv výrobce

Ekologický stůl eKinekt BD 3

Jak novinka funguje?

Může to vypadat jako sofistikovaná vychytávka z nějakého sci-fi filmu, v němž lidé přišli kvůli útoku mimozemské civilizace o všechny zdroje elektřiny. Ve skutečnosti jde o ekologický stůl, který nám při práci na počítači umožňuje pořádně si protáhnout svaly.

Inspirace v rotopedech je u eKinekt BD 3 patrná na první pohled. Na rozdíl od modelů, které dnes můžete běžně zakoupit v obchodech se sportovním náčiním, má však novinka od Aceru místo řídítek přidělanou desku stolu.

Plocha vyrobená z recyklovaného plastu je dostatečně velká, aby se vám na ni pohodlně vešel notebook i s myší a dalšími periferiemi. Součástí celého setu je pochopitelně i sedadlo, které je možné výškově nastavovat. Stejně tak lze manipulovat s výškou stolu.

Až 75 wattů

K dispozici jsou dva porty USB-A a jeden s rozhraním USB-C, právě prostřednictvím nich je možné nabíjet jednotlivá mobilní zařízení. Při šlapání se na zadní straně kola navíc rozsvítí LED indikátor nabíjení, abyste na první pohled věděli, že dochází k přeměně kinetické energie.

Nejvýkonnější notebook od Aceru zaujme hráče i grafiky. Sto tisíc korun ale stačit nebude

Hardware

„Když šlapete do pedálů, přeměňuje eKinekt kinetickou energii na elektrický náboj. Jedna hodina nepřetržité jízdy na kole při 60 otáčkách za minutu na stole dokáže vygenerovat 75 wattů vlastní energie. Ta se pak využívá k nabíjení notebooků a dalších zařízení, takže uživatelé mohou pracovat a zároveň zůstat aktivní,“ přiblížili přednosti novinky zástupci Aceru.

Stůl je navíc možné připojit bezdrátově i k mobilu. „Uživatelsky přívětivá doprovodná aplikace eKinekt poskytuje v reálném čase informace o délce jízdy, vzdálenosti a rychlosti a zároveň udává odhadovaný počet spálených kalorií a wattů, které při šlapání vznikly. Pro přesnější sledování mohou uživatelé ve svých profilech v aplikaci zadat osobní údaje, jako je výška, hmotnost, pohlaví a věk. Zaznamenává také historii tréninků, aby mohli sledovat své pokroky a porovnávat výsledky v čase,“ uzavřeli zástupci Aceru.

Foto: archiv výrobce

Ekologický stůl eKinekt BD 3

Acer láká na herní jeskyni, základem je gamingové křeslo

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám