Hlavní obsah

Tajemství miniaturních notebooků za pár tisíc korun

Miniaturních počítačů bylo vždy na trhu dost a dost. Jejich cena však byla značně vysoká - platili jsme za ně desítky tisíc korun. Situace se výrazně zlepšila s nástupem netbooku Asus EEE. V současnosti můžeme laptopy malých rozměrů koupit už za necelých pět tisíc korun.

Foto: Novinky

Notebook Asus Eee byl jedním z prvních netbooků, který byl v Česku dostání.

Článek

Čím se miniaturní a velmi levné notebooky liší od svých výrazně dražších kolegů? V prvé řadě typem procesoru, který je pohání a je přímo zodpovědný za jejich výkon.

Netbooky, jak se také jinak říká těmto kompaktním přenosným počítačům, jsou nejčastěji osazovány čipy Intel Atom. Ty nepatří mezi žádné výkonové přeborníky, přestože pracují s poměrně vysokými kmitočty. Jejich rychlost zhruba odpovídá sestavě z roku 2000, která měla v sobě nainstalován procesor třídy Pentium III.

Čip Intel Atom zblízka
Výkon nemá Atom velký. Týká se to hlavně jeho verzí, které se zabydlely v současných minipočítačích. Čip sice pracuje s poměrně vysokým kmitočtem (Atom 270, 1600 MHz), ale nechová se příliš efektivně. Atom je na druhou stranu velmi úsporným procesorem.  Pokud bychom porovnali jeho spotřebu s dnešními čipy ve stolních počítačích, zjistíme, že odebírá asi 30x méně energie. Patří mu ještě další prim – ve srovnání s mikročipy v běžných počítačích se suverénně řadí mezi nejmenší.

Procesory rodiny Atom však nebyly vyvinuty pro to, aby poskytovaly co nejvyšší výkon. Ten byl v hledáčku vývojářů až na druhém či třetím místě. Atom měl v prvé řadě vynikat malou spotřebou elektrické energie.

Za druhé měl přinést do světa ultramobilních přístrojů kompatibilitu mezi jimi a světem plnohodnotných počítačů (platforma x86). Lidé, kteří znají klasické počítačové programy, se tak nemusí bát přechodu na počítače s Atomy. Jim důvěrně známé aplikace na nich většinou bez potíží běží. Sice pomaleji, ale fungují.

:. Acer Aspire One. Zdroj: Archiv

Klady netbooků vyvažují zápory

Jako operační systém používají netbooky linuxové distribuce nebo starší Windows XP. Obě platformy vynikají nízkými hardwarovými nároky a jsou tak vhodné pro tyto počítače.

Výpočetně náročný Windows Vista se na netboocích neobjevuje. Výkon současných čipů Intel Atom by mu stěží dostačoval. To má změnit blízká budoucnost, v níž se objeví pokročilejší procesory série Atom s více jádry a vyšším taktem.

:. MicroStar WIND. Zdroj: Archiv

Netbooky a od nich odvozené nettopy (stolní počítače vybavené čipy Atom) proto kvůli nízkému výkonu slouží spíše jako psací stroje než jako silné multimediální počítače. Na úpravu fotografií nebo dokonce videí se nehodí.

Miniaturní notebooky nejsou pro všechny

Zapláče ten, kdo chce na přístroji s Atomem seriózně pracovat. Návrh přístroje je totiž podřízen maximální přenositelnosti.

Mašinky jsou proto vybavovány miniaturními klávesnicemi, které obtížně poskytují místo deseti prstům. Nad nimi září nevelké displeje s úhlopříčkou sedmi až deseti palců (18–25 centimetrů).

:. HP Mini-Note. Zdroj: Archiv

Supermalé počítače s cenou pod deset tisíc proto nejsou pro každého. Kdo je tedy ocení? Například lidé, kteří si sebou chtějí nosit levný digitální záznamník s poměrně dobrou výdrží na jedno nabití.

Srovnání netbooků a notebooků
NetbookNotebook
Procesor (CPU)Intel AtomIntel Core/AMD Athlon
Spotřeba CPUPod 3 WKolem 30 W
VýkonNízkýVysoký
ObrazovkaPod 10 palcůZačíná na 10 palcích
CD/DVD mechanikaJen externíSoučástí výbavy
ChlazeníBez ventilátorůS ventilátory
CenaŠpičkové netbooky stojí 12 000 KčPodprůměrné jsou dostupné od 12 000 Kč

Netbook uvítají i studenti a vůbec všichni uživatelé, co hledají cenově nenáročný přístroj schopný v určitých ohledech nahradit klasický notebook. Naopak uživatel, co hledá přístroj k seriózní práci, se netbooku s malým výkonem vyhne obloukem. Vadit mu bude také nízká odolnost těchto přístrojů proti pádu.

Netbooky bývají zapouzdřeny v nepříliš kvalitních plastech na rozdíl od kovových slitin, do kterých jsou vestavěny součástky klasických (a mnohonásobně dražších) ultrapřenosných počítačů.

Acer Aspire One

One od Aceru seženeme za překvapivě nízkou cenu. Uživatel ale musí zapomenout na ovládání přes nabídky systému Windows XP. Místo něj nahrál Acer do notebooku s téměř 9palcovou obrazovkou jednu z upravených linuxových distribucí. Start počítače je díky tomu velmi rychlý a mašinka vybavená polovodičovým diskem není drahá.

Kladyod 8600 korun
ZáporyVýborný displej
VýrobceAcer
CenaMenší kapacita pro data (8GB disk)

MSI Wind U100

MSI je nováčkem na poli miniaturních „atomových“ počítačů. Ve srovnání s Acerem připravuje o něco málo dražší netbooky – osazuje je zatím 80GB pevnými disky. Ve výbavě najdeme čtečku paměťových karet i webovou kameru. Netbooky od MSI můžeme mít jak s Linuxem, tak s Windows XP.

KladyNetbook bez závažnějších chyb
ZáporyStojí jako normální notebook
VýrobceMSI
Cenaod 11 500 korun

HP 2133 Mini-Note

Hewlett-Packard se vydal jinou cestou než ostatní výrobci. Ve svém minipočítači totiž vsází na čipy společnosti VIA. Ty nabízí o něco vyšší výkon než současné Atomy a HP si tak mohlo dovolit nahrát do počítače hned operační systém Windows Vista. Netbooky vybavuje firma 9palcovým displejem a 120GB pevným diskem.

KladyVyšší výkon ve srovnání s konkurencí
ZáporyWindows Vista není pro minipočítače tím nejlepším řešením
VýrobceHewlett-Packard
Cenaod 11 500 korun

Gigabyte M912

Unikátní netbook s otočným devítipalcovým displejem, který by se měl dodávat jak s linuxem, tak s operačním systémem Windows XP, nebo dokonce s Windows Vista. Přístroj bude o něco dražší než klasické netbooky, vyváží to ale kvalitním displejem s LED podsvícením a dotekovou obrazovkou. Jeho cenu pro český trh ještě neznáme.

KladyDotekový panel, vzhled
ZáporyVyšší cena
VýrobceGigabyte
Cenaasi 700 dolarů, pro ČR neznámá

Reklama

Související témata:

Související články

Dell plánuje prodej levných notebooků

Se svým levným notebookem EEE rozpoutala společnost Asus doslova cenovou válku mezi jednotlivými výrobci laptopů. Poptávka trhu totiž ukázala, že zákazníci...

Výběr článků

Načítám