Hlavní obsah

Jak zrychlit starší notebook

Koupili jste si loni notebook a dnes vám připadá značně pomalý? Nastal čas jej omladit a zrychlit. Přenosné počítače mají oproti těm stolním stále jednu velkou nevýhodu – poměrně obtížně se upgradují (vylepšují díky výměně procesoru nebo jiných komponent). Ale situace nemusí být tak špatná, jak se jeví na první pohled.

Článek

Rok starý notebook lze zrychlit i bez přidání nového hardwaru. Na vině bývá hlavně operační systém Windows, který je po čase plný nepotřebných programů a dat zpomalujících běh systému. Jak na to?

Čistá instalace

Za prvé se nabízí kompletní přeinstalování systému. Sice se jedná o dočasné řešení, protože za několik měsíců se Windows opět zanese nepotřebnými soubory, ale pomůže.

Doporučujeme používat také aplikace typu Revo Uninstaller určené k úplnému odinstalování programů, včetně všech záznamů v registrech. Právě tyto operace zabraňují v postupujícím zpomalování běhu celého počítače.

Nové ovladače

Druhou možností je vybavit počítač novými ovladači. Výrobci ve spolupráci s vývojáři totiž neustále vylepšují výkon a funkce svých produktů pomocí programových balíčků – updatů. Nás bude hlavně zajímat aktualizace ovladačů čipové sady a grafické karty.

První balík může vylepšit kompatibilitu notebooku s novými přístroji a zrychlit přístup počítače k datům, druhý vylepší grafický výkon přístroje. Kde ovladače najdeme? Na stránkách nejpravděpodobnějších výrobců komponent, ze kterých se skládá váš laptop. To znamená na webu www.intel.com, www.amd.com a www.nvidia.com.

Přiznáváme, že je tato operace trochu složitější, protože běžný uživatel může mít problém s orientací na anglicky psaných webech. Odměnou vám bude výrazně vyšší rychlost počítače (záleží samozřejmě na tom, jak dlouho jste systém neaktualizovali).

Přidání hardwaru

Měnit hardwarovou konfiguraci notebooku není, jak už jsme říkali, snadné a levné. Ale určité vylepšení, které výrazně zvedá výkon laptopu, si můžeme dovolit téměř u všech typů přístrojů.

Nejde o nic jiného než o přidání dalšího paměťového modulu do notebooku, nebo o výměnu menší paměti za větší a to tak, aby jí byly dva až čtyři gigabyty. Pokud si na to netroufáte sami (někdy stačí povolit pár šroubků, odklopit část destičky a vložit do slotu nový díl), pak se obraťte na prodejce nebo výrobce notebooku. Za poplatek pomohou. Práce by neměla stát více než pár stokorun.

Urychlující pecka na konec

Operační systém Windows Vista je možná bezpečnější než starší Windows XP, ale aspoň v přenosných počítačích, kde jej možná máte, mu stále nemůžeme přijít na chuť.

Vista je až příliš zpomaluje, protože je náročná na výpočetní výkon, který se z logiky věci levným a menším notebookům nedostává. Jak z toho ven? Jednoduše! Zbavte se Vist! Po nainstalování Windows XP bude váš počítač nejméně o polovinu rychlejší.

Pro svižnější práci: Paměťové moduly SO-DIMM

Aby počítač rychle reagoval na naše požadavky, pak musí být vybaven dostatečným množstvím paměti (RAM). S ní dokonce i ušetříte část energie v bateriích – počítač nemusí tak často sahat na disk a roztáčet jej.

:. Paměťové moduly SO-DIMM. Zdroj: Archiv

Naopak bude načtené informace uchovávat v RAM a velmi rychle k nim přistupovat. Před nákupem paměti si ale zjistěte, jaký typ vlastně potřebujete (mezi novější patří moduly typu DDR2 a DDR, ze starších to je SDR).

Jak na to? Například přes program CPU-Z (stáhnete na www.cpuid.com), který mimo dalších informací dokonce ukáže i počet obsazených paměťových slotů.

Kladysnadná instalace, nízká cena modulů
Záporypozor na koupi špatného modulu

Pro větší výkon: Asus XG STATION

Notebooky nemívají velký grafický výkon. Většinou bývají osazovány výpočetně slabým interním čipem. Pokud si chceme na cestách odpočinout u náročnější hry, máme potom problém.

:. Asus XG Station. Zdroj: Archiv

Řešení existuje v podobě externí grafické karty (s jádrem GeForce 8600), která už dovolí spouštět i novější gamesky. Karta s vlastním napájením se zapojuje do rozhraní ExpressCard.

Výrobek by měl bezchybně spolupracovat pouze s notebooky od Asusu, ale podle našich zkušeností je kompatibilní i s výrobky jiných značek. (Před nákupem raději vyzkoušejte.)

Kladybezproblémové navýšení grafického výkonu
Záporypříliš vysoká cena www.asus.com
Cena8000 Kč

Pro digitální televizi: AverTV DVB-T Volar X

Tuner s velmi kompaktními rozměry (jako přerostlejší USB flash disk) se snadno zabydlí v každém notebooku. Přijímat umí digitální televizní vysílání nebo rozhlas. Dokáže snímat statické obrázky, poradí si i s takzvaným TimeShift režimem („pozastavení“ vysílání).

:. AverTV DVB-T Volar X. Zdroj: Archiv

Bohužel si mnozí uživatelé stěžují na ovladače k přístroji. Některé problémy s používání tuneru řeší jejich nejnovější verze. Nezapomeňte si je proto stáhnout z webu výrobce. Tuner nevyžaduje externí napájení. Zabírá pouze místo v USB 2.0.

Kladyjednoduchá instalace, výborný obraz
Záporymenší problémy s ovladači www.avermedia.com
Cena750 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám