Hlavní obsah

Slavný Apple 1 se v aukci prodal za miliony. Rekord to není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple snad dnes ani není nutné představovat. V osmdesátých letech tomu tak ale nebylo a americká firma si razila cestu napříč technologickým světem doslova z garáže. Právě tehdy vznikl počítač Apple 1, který se nyní v aukci prodal za miliony korun. Rekord to ale přesto není.

Foto: RR Auction

Dražený počítač Apple 1

Článek

Stojí za to ovšem připomenout, že historie firmy s logem nakousnutého jablka se začala psát 1. dubna roku 1976. Tehdy dali hlavy dohromady tři počítačoví nadšenci Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne. Pikantní na tom je, že jedna z nejhodnotnějších společností současnosti vznikala v garáži Jobsova otce.

Není žádným tajemstvím, že první počítače se třem kamarádům podařilo prodat ještě před oficiálním vznikem společnosti. Právě ve zmiňované garáži v roce 1975 vznikla první padesátka modelů počítače zvaného Apple 1.

Foto: Reuters

Mladý Steve Jobs (vpravo) a Steve Wozniak na archivním snímku

Slavný Apple 1 se v aukci prodal za 20 miliónů korun

Hardware

Jiný kus vynesl 20 milionů

Ten sice více než počítač připomínal dřevěnou krabici s drátky, ale i přesto se ho nakonec prodalo na dvě stovky kusů. Tehdejší zájemci jej mohli získat za 666,66 dolaru, což je podle aktuálního kurzu 16 110 Kč. I když peníze měly v té době úplně jinou hodnotu než dnes, majitelé původních strojů na nich nyní vydělávají miliony.

To je i případ aukce, kterou koncem minulého týdne organizovala síň RR Auction. Jeden z prvních počítačů Applu se totiž prodal za 223 000 dolarů, tedy 4,98 milionu korun. Rekord to sice není, například v roce 2014 se totožný model prodal v přepočtu za 20 milionů korun, ale i tak jde o pořádný balík peněz. Aukční síň původně očekávala, že získá pouze 200 000 dolarů (4,47 milionu korun).

Původní majitel, který stroj dával nyní do aukce, si přál zůstat v anonymitě. Pikantní na celém obchodu je, že počítač Apple 1 přitom nekupoval jako nový. Získal ho z druhé ruky na počítačové výstavě ve Framinghamu v americkém státě Massachusetts. Sám ho aktivně používal po celá 80. léta.

Před aukcí byl zrestaurován a znovu zprovozněn. Právě to, že nebyl ve zcela funkčním a originálním stavu, se na výsledné ceně negativně podepsalo.

Máme nejlepší notebook na světě, chlubí se Apple

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám