Hlavní obsah

První notebook s ohebným displejem míří do prodeje. Cena nepotěší

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před Vánocemi se v Česku začne prodávat vůbec první notebook, který po vzoru prémiových chytrých telefonů dostal ohebný displej. Kvůli této vychytávce však cena narostla do astronomických výšin, novinka od společnosti Lenovo tak vyjde případné zájemce dráž než špičkový herní notebook. S ním se přitom po výkonnostní stránce nemůže ohebný notebook srovnávat.

Foto: mif, Novinky

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Článek

Ohebné displeje byly doposud výsadou především chytrých telefonů, stále častěji se ale podle všeho s nimi budeme setkávat také u jiné elektroniky – například u notebooků, jak ukazuje model ThinkPad X1 Fold.

V zavřeném stavu se přístroj prakticky neliší od běžného kompaktního notebooku. Když jej ale rozevřete, nenaleznete zde žádnou klávesnici, ale pouze 13,3palcový OLED displej s rozlišením 2048 x 1536 obrazových bodů. Ten zakrývá prakticky celou rozevřenou stranu.

Foto: mif, Novinky

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Zařízení tedy po rozložení můžete používat jako klasický tablet. Zároveň jej však můžete nechat nakloněný jako u klasického laptopu a psát na virtuální klávesnici, která je nedílnou součástí operačního systému Windows 10.

Pokud vám dotyková plocha nevyhovuje a máte raději klasické klávesy, můžete na spodní část nacvaknout extrémně tenkou externí klávesnici. Pak je už tato novinka k nerozeznání od klasického notebooku. Mimochodem displej lze zaklopit i ve chvíli, kdy máte na základně položenou zmiňovanou klávesnici.

Ohebné displeje a špičkový výkon. Co umí nejlepší smartphony na trhu

Testy
Foto: mif, Novinky

Novinka s nasazenou klávesnicí

ThinkPad X1 Fold by se měl nabízet v různých hardwarových konfiguracích, přičemž jeho srdcem bude vždy procesor Intel Core i5. Ten bude mít k dispozici 8 GB operační paměti a 512GB SSD jednotku.

A zmiňovaná cena? Základní provedení stojí 85 990 Kč, pokročilejší verze pak dokonce téměř o deset tisíc korun více – konkrétně 94 590 Kč. Předobjednávky jsou již ve vybraných tuzemských obchodech v plném proudu, skladem by novinku měli mít prodejci ještě během listopadu.

Foto: mif, Novinky

Notebook poslouží také jako tablet

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám