Hlavní obsah

Nejlevnější notebook od Microsoftu dorazil do Česka. Rozdíly v cenách jsou propastné

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft se pochlubila již před měsícem novým přenosným počítačem Surface laptop Go, který je v podstatě nejlevnějším notebookem v nabídce amerického softwarového gigantu. Případní zájemci nicméně musí počítat s propastnými rozdíly mezi cenami jednotlivých modelů, v praxi si totiž za nejlepší provedení připlatí nezanedbatelných deset tisíc korun.

Představení levného přenosného počítače Surface Laptop GoVideo: Archív výrobce

 
Článek

V prodeji jsou již všechna tři provedení, a tuzemští obchodníci je dokonce mají podle nákupního rádce Zboží.cz také skladem. Základní provedení se 4 GB operační paměti a 64GB úložištěm vyjde na 17 990 Kč, naopak za nejvybavenější verzi s 8GB pamětí a 256GB úložištěm případní zájemci zaplatí 27 990 Kč.

Na první pohled se nemusí zdát, že jsou ceny příznivé – obzvláště s přihlédnutím k faktu, že levné laptopy konkurenčních výrobců se dají pořídit za méně než deset tisíc korun. Je si však potřeba uvědomit, že doposud své prémiové notebooky nabízel americký softwarový gigant za 40 tisíc korun a více.

To nejlepší ze světa notebooků a tabletů. Microsoft láká na vlastní počítače

Testy
Foto: archív výrobce

Surface Laptop Go

Surface Laptop Go je kompaktní laptop s 12,4palcovým dotykovým displejem. Všechny konfigurace jsou vybaveny čtyřjádrovým procesorem Core i5 10. generace od Intelu, některé modely se pochlubí také integrovanou čtečkou otisků prstů. Výdrž baterie by se měla pohybovat až okolo 13 hodin, nechybí ani podpora rychlého nabíjení.

Novinka nabízí integrovanou HD webkameru a mikrofony se studiovou kvalitou, dále jsou k dispozici reproduktory Omnisonic s technologií Dolby Audio. Konektorová výbava čítá porty USB-A i USB-C, z bezdrátových standardů je k dispozici Wi-Fi a Bluetooth.

Foto: archív výrobce

Surface Laptop Go

Jde to i levněji

Pro jedince, kteří touží ještě po atraktivnější cenovce, je k dispozici tablet Surface Go 2. Základní model se nabízí již za 13 490 Kč.

Svým vzhledem se Surface Go 2 velmi podobá první generaci, je totiž úplně stejně velký. Výrobci se ale podařilo do stejného těla vtěsnat větší displej s vyšším rozlišením – dvojka má totiž okolo dotykové plochy tenčí rámečky.

Nejlevnější počítač v nabídce Microsoftu je Surface Go 2Video: archív výrobce

Obrazovka nabízí plochu 10,5 palce a rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1280 pixelů. Tablet dovede pracovat se stylusem Surface Pen a umí rozpoznat až 4096 úrovní přítlaku. Šikovné je také to, že k modelu Surface Go 2 půjde připojit klávesnice, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže novinka nahradit při práci i notebook.

Surface Go 2 je k mání v různých konfiguracích, vybírat je možné mezi základním procesorem Intel Pentium Gold 4425Y či výkonnějším provedením s čipem Intel Core m3-8100Y. Obě varianty jsou ale svižnější než předchůdce.

Jednotlivé modely se od sebe mohou lišit také pamětí, operační může mít kapacitu 4 nebo 8 GB, úložiště pak 64 nebo 128 GB. V obou případech jde přitom o rychlou SSD jednotku. Kapacitu úložiště je možné ještě rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám