Hlavní obsah

Skloubili to nejlepší ze světa tabletů a notebooků. Surface Pro X cílí na náročné

Novinky, Miloslav Fišer

V Česku začala společnost Microsoft vedle levného notebook Surface Laptop Go prodávat také špičkový model Surface Pro X, který je spojením toho nejlepšího ze světa tabletů a notebooků. Tento stroj pochopitelně cílí na náročnější uživatele, čemuž odpovídá i jeho pořizovací cenovka.

Výkonný hybrid Surface Pro X od společnosti MicrosoftVideo: Archív výrobce

 
Článek

Surface Pro X se aktuálně nabízí v Česku ve dvou různých hardwarových konfiguracích a zároveň také ve dvou barvách – černé a platinové. Nejvybavenější varianta s 16GB pamětí a 512GB úložištěm vyjde na 55 990 Kč, základní verze s 16GB pamětí a 256GB úložištěm na 46 990 Kč.

Novinka, která funguje jako tablet i notebook, je zajímavá především tím, že se v jejich útrobách ukrývá ARM čip. Jde tedy o podobný procesor, jaký využívají v současnosti chytré telefony, přesto na zařízení běží operační systém Windows 10. Microsoft na procesoru již podruhé pracoval se společností Qualcomm, základem je tedy stejný čipset, který využívají nejvýkonnější smartphony na trhu.

Levný tablet dostane posilu, Microsoft ukázal kompaktní notebook

Hardware

Výkon by měl být tedy velmi slušný. Microsoft tvrdí, že nový procesor Microsoft SQ2 je aktuálně tím nejrychlejším čipem ve své třídě. Novinka se bude nabízet v různých konfiguracích, všechny modely nicméně nabídnou 13palcovou obrazovku, 16 GB operační paměti a výkonný čipset Microsoft SQ2. Lišit se tak budou barevným provedením a také velikostí paměti, úložiště totiž může dosahovat hodnoty 256 nebo 512 GB.

Kvůli použitému čipsetu případní zájemci musí počítat s tím, že tento stroj je schopný pracovat pouze s aplikacemi, které byly pro platformu ARM uzpůsobeny. Již nyní je ale k dispozici více než tisíc aplikací, například Microsoft 365, Microsoft Edge, Netflix či Spotify.

Foto: archív výrobce

Surface Pro X

Notebook s dotykovým displejem je levnější

Druhá novinka, která je již také k mání v tuzemských obchodech, je o poznání levnější. Základní provedení modelu Surface Laptop Go se 4 GB operační paměti a 64GB úložištěm vyjde na 17 990 Kč, naopak za nejvybavenější verzi s 8GB pamětí a 256GB úložištěm případní zájemci zaplatí 27 990 Kč.

Surface Laptop Go je kompaktní laptop s 12,4palcovým dotykovým displejem. Všechny konfigurace jsou vybaveny čtyřjádrovým procesorem Core i5 10. generace od Intelu, některé modely se pochlubí také integrovanou čtečkou otisků prstů. Výdrž baterie by se měla pohybovat až okolo 13 hodin, nechybí ani podpora rychlého nabíjení.

Novinka nabízí integrovanou HD webkameru a mikrofony se studiovou kvalitou, dále jsou k dispozici reproduktory Omnisonic s technologií Dolby Audio. Konektorová výbava čítá porty USB-A i USB-C, z bezdrátových standardů je k dispozici WiFi a Bluetooth.

Představení levného přenosného počítače Surface Laptop GoVideo: Archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám