Hlavní obsah

Propojená realita se má stát příští rok hitem

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozšířená nebo virtuální realita? Výrobci se v posledních měsících předhánějí, kdo nabídne zajímavější brýle, které by odsunuly monitory na druhou kolej. Společnost Intel se však nyní pokusila obě technologie spojit – výsledkem jsou brýle pro tzv. propojenou realitu. Na pultech obchodů by se měly objevit už příští rok.

Foto: archív výrobce

Brýle pro propojenou realitu

Článek

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Propojená realita má být kombinací obou výše zmiňovaných způsobů zobrazení. Jak to bude fungovat v praxi? Uživatel si nasadí helmu, která jej sice odizoluje od okolního prostředí, zároveň pomocí speciální kamery RealSense ale bude možné přenést reálné předměty ze skutečného světa do toho virtuálního.

Foto: archív výrobce

Brýle nesou zatím pracovní název Projekt Alloy.

Pokud například na stole bude stát skutečně váza, kamera ji bude schopná zhmotnit i ve virtuálním světě. Přestože uživatel bude tedy vidět uměle vytvořený obraz, skutečně bude moci vázu vzít do ruky a přemístit ji například jinam.

Toho je systém schopný právě díky kameře RealSense, která dokáže trojrozměrně skenovat prakticky jakékoliv předměty.

"Propojená realita nabízí podstatně dynamičtější a přirozenější zážitky ve virtuálním světě než kdykoli předtím – a umožňuje zažít věci, které dosud v reálném světě možné nebyly,“ uvedl na akci v San Francisku, kde byla nová technologie odhalena Brian Krzanich, šéf společnosti Intel.

Novinka je zatím známá pouze pod kódovým označením Projekt Alloy. Intel ji nabídne ostatním výrobcům jako otevřenou hardwarovou platformu. To znamená, že ji jednotlivé společnosti budou moci dále rozvíjet a nabízet lidem pod vlastní značkou. Prodej by měl odstartovat v průběhu příštího roku.

Foto: archív výrobce

Díky speciální kameře brýle budou schopné přenést do virtuálního světa skutečné předměty i další lidi.

Nové technologie lákají i Apple

Nové technologie, které by měly odsunout klasické monitory na druhou kolej, lákají celou řadu dalších výrobců. Vlastní zařízení chystá například i společnost Apple. Šéf amerického počítačového gigantu Tim Cook v rozhovoru pro deník The Washington Post naznačil, že budoucnost vidí v rozšířené realitě. [celá zpráva]

„Rozšířená realita je velmi zajímavá a svým způsobem klíčová technologie,“ prohlásil Cook v reakci na otázku, co dalšího Apple chystá.

Naznačil, že americkému softwarovému gigantu půjde stejně jako v minulosti především o uživatelský zážitek. „Vždy se budeme vracet k tomu, co zákazník od nás chce – a to je uživatelský zážitek, který je bezproblémový,“ konstatoval šéf Applu.

Žádné podrobnosti o chystaném zařízení však prozradit nechtěl. Jisté tak v současnosti není ani to, kdy bude novinka odhalena a kdy se objeví na pultech obchodů.

Na vlastních brýlích pro rozšířenou realitu zvaných HoloLens pracuje již nějakou dobu konkurenční firma Microsoft. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Headset pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens v akciVideo: Microsoft

Brýle pro virtuální realitu? Rozdíly v cenách jsou propastné

Nabídka brýlí pro virtuální realitu je na tuzemském trhu poměrně rozmanitá. Rozdíly v cenách jednotlivých modelů jsou však propastné, ty nejlevnější modely stojí pár stovek. Za sofistikovanější modely si ale výrobci naúčtují klidně i dvěstěkrát více. [celá zpráva]

„Základní VR brýle, papírové či kartonové, se dají pořídit v řádu stovek korun. Plastové s lepším zpracováním a ovladači pak za několik tisíc korun. Ty nejkvalitnější, připojené na stolní PC, stojí kolem 20 tisíc korun,“ přiblížil marketingový ředitel Alzy Karel Kučera.

Výrobci přitom sázejí na to, že podobné systémy budou lákat v první řadě náruživé hráče. „Virtuální realita je nejzajímavější zejména v herním odvětví. I proto, že s doplňky začínají být kompatibilní televize a telefony,“ uvedl Milan Šmíd, manažer služby Zboží.cz.

Neustále rostoucí zájem ze strany zákazníků je podle obchodníků patrný. „Zájem o brýle pro virtuální realitu od začátku roku s každým měsícem roste přibližně o 20 %,“ konstatoval Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz.

Podle mluvčí Mall.cz Michaly Gregorové virtuální realita zatím ještě neoslovila masy. „Zájem o brýle pro VR roste, nicméně je to stále rozvíjející kategorie (roste z nuly) a zatím vidíme zájem hlavně u nadšenců do nových technologií. Předpokládáme nicméně, že je to budoucí prodejní hit,“ doplnila.

„Na fenomén virtuální reality reagují také tvůrci her, aplikací a obsahu obecně, očekáváme proto, že zájem o tato zařízení bude v průběhu roku jenom sílit. Již dnes je známo několik her, které budou virtuální realitu podporovat, jmenovitě například závodní titul Gran Turismo Sport nebo hororová adventura Until Dawn,” uzavřel Pilský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám