Hlavní obsah

Nejlepší MacBook Pro vyjde na více než 200 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pultech tuzemských obchodů se zabydlel nejnovější MacBook Pro. Rozdíly v jednotlivých konfiguracích jsou však propastné, a to jak v případě výkonu, tak výbavy i výsledné ceny. Na to nejlepší provedení totiž případným zájemcům nebude stačit ani 200 000 korun.

Nový MacBook ProVideo: Apple Česko

 
Článek

Nejnovější MacBook Pro je k dispozici ve dvou různých velikostech, se 14palcovým a 16palcovým Liquid Retina XDR displejem. První zmiňovaná varianta je přitom vcelku logicky levnější, ceny základní konfigurace startují na 49 990 Kč.

Většího bratříčka je možné zakoupit od 74 990 Kč. Rozdíl v ceně přitom není způsoben pouze velikostí obrazovky, ale především použitým čipem. Větší MacBook Pro je totiž k mání jen s výkonnějšími čipy M3 Pro a M3 Max, zatímco základní konfigurace 14palcového provedení disponuje i pomalejším procesorem M3, který tepe také v nejnovějším iMacu.

Nejlevnější iMac má osekanou konfiguraci

Hardware
Foto: archív výrobce

MacBook Pro (2023)

Čipy z rodiny M3 staví na 3nm výrobním procesu. V praxi to znamená, že nabídnou velmi svižné pracovní tempo při zachování nízké spotřeby. To ocení uživatelé především u přenosných počítačů, jejich baterie bude s novými čipy schopna pracovat delší dobu.

Výkon ve srovnání s čipy Apple M2 výrazně narostl. Například renderování má být až 1,8krát rychlejší. Čip M3 nabídne osmijádrové CPU a 10jádrové GPU, výkonnější model M3 Pro pak 12jádrové CPU a 18jádrové GPU. Vrcholem nabídky bude M3 Max s 16jádrovým CPU a 40jádrovým GPU.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro

Příplatky za úložiště a paměť

Když se podíváte do ceníků společnosti Apple, zjistíte, že vrcholné provedení 16palcového MacBooku Pro s čipem M3 Max startuje na 119 990 Kč. Cena však může ještě dramaticky narůst, pokud v konfigurátoru zvolíte větší úložiště a operační paměť.

Pokud by vám nestačilo 48 GB operační paměti, můžete za příplatek 30 000 Kč získat rovnou 128 GB. Tak velké množství paměti bylo doposud výsadou jen těch nejvýkonnějších stolních počítačů od Applu.

Ještě větší příplatek si americký technologický gigant naúčtuje za 8TB úložiště, a to konkrétně 66 000 Kč. V základu má totiž vrcholné provedení MacBooku Pro pouze 1TB disk. Podtrženo, sečteno: MacBook Pro v nejlepší konfiguraci vyjde případné zájemce na 215 990 Kč. Další tisíce pak můžou utratit za volitelný software, který jim pracovníci Applu v případě zájmu předinstalují.

Sluší se podotknout, že design obou laptopů zůstal prakticky stejný jako u předchůdců, novinkou je černé provedení. Jedinci, kteří toužili po tmavších odstínech, měli doposud na výběr pouze tmavě šedou barvu.

Foto: archív výrobce

Nový MacBook Pro

Apple pod střechou Zahy Hadidové. V Praze vyrostla nová prémiová prodejna

Internet a PC

Může se vám hodit na Zboží.cz: MacBook Pro

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám