Hlavní obsah

Nákupní horečka nevypukla. Nové herní grafiky jsou běžně k mání v obchodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulých letech se pravidelně opakoval nepříjemný scénář – společnost Nvidia uvedla na trh novou generaci grafických karet, která se vyprodala pouhých pár minut po zahájení prodeje. Případní zájemci pak museli čekat klidně i několik měsíců, než se situace uklidnila. Letos se ale s novou generací herních grafik z edice RTX 40 Super žádná nákupní horečka nekoná.

Představení herních grafických karet Nvidia GeForce RTX 40 Super Video: archiv výrobce

 
Článek

Během ledna byly na trh uvedeny postupně tři nové karty – RTX 4070 Super, RTX 4070 Ti Super a RTX 4080 Super. Poslední zmiňovaná se začala prodávat teprve minulý týden.

Aktuálně jsou ale podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, v tuzemských obchodech k mání všechny zmiňované modely od celé řady různých výrobců.

Nejvýkonnější grafika z nové nabídky je venku. Jeden model je ale ještě silnější

Hardware

Ceny u nejvýkonnějšího modelu RTX 4080 Super startují na 27 699 Kč. Případní zájemci za GeForce RTX 4070 Ti Super zaplatí 22 199 Kč. GeForce RTX 4070 Super je ze všech novinek nejlevnější, ceny startují na 16 499 Kč.

V obchodech ale nové karty nabízejí již tradičně velcí výrobci, kteří si je upravují k obrazu svému. Mohou tak mít proti referenčním modelům od společnosti Nvidia vylepšené chlazení, případně být již z výroby přetaktované. Cena takových karet pak naroste klidně i o několik tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Všechny tři nové grafiky vedle sebe

Stejná architektura, vyšší výkon

V případě řady RTX 40 Super přitom nejde o zbrusu nové karty postavené na jiné architektuře než dosud nabízené modely z řady GeForce RTX 40, ale o jejich mladší vylepšenou verzi s vyšponovaným výkonem.

Například model RTX 4080 Super nabídne ve srovnání se starší verzí RTX 4080 nárůst výkonu asi jen okolo tří procent. Cena ale u novějšího modelu spadla zhruba o 20 procent.

Vyšší výkon ve srovnání s předchůdcem nabídne také karta RTX 4070 Ti Super. Výrobce si totiž pomohl trikem, kdy použil jádro z výkonnější grafiky RTX 4080. I díky tomu narostla velikost paměti z 12 na 16 GB, přičemž k dispozici je i širší sběrnice, konkrétně 256 bitů místo 192. Podtrženo, sečteno: výkon narostl zhruba o deset procent.

U grafiky RTX 4070 Super, která trojlístek novinek uzavírá, slibuje společnost Nvidia nárůst výkonu ve srovnání s předchůdcem o 15 procent. V praxi by tak tato karta měla být výkonnější než starší vlajková loď RTX 3090.

Foto: archiv výrobce

Mezigenerační srovnání nárůstu výkonu. V grafu však Nvidia neporovnává karty bez označení Super, ale pouze novinky se starší architekturou grafik, právě proto je nárůst výkonu tak markantní.

Levné to nebude. Herní notebook od Asusu provětrá peněženku

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

CES 2024: Tři herní bestie od Alienware

Hned tři gamingové laptopy přivezla na veletrh CES 2024 v americkém Las Vegas společnost Alienware. Herní bestie od tohoto známého výrobce zaujmou především...

Výběr článků

Načítám