Hlavní obsah

Levné to nebude. Herní notebook od Asusu provětrá peněženku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Asus na veletrhu CES 2024 představila nové herní laptopy ROG Zephyrus G14 a G16. Otazník tehdy visel nad tím, kolik novinky budou stát a kdy začne jejich prodej. V případě druhé zmiňované varianty je ale už jasné, že hráčům pořádně provětrá peněženku.

Představení notebooku Asus ROG Zephyrus G16 na veletrhu CES 2024Video: archív výrobce

 
Článek

První tuzemští prodejci totiž model ROG Zephyrus G16 zařadili do své nabídky v rámci předobjednávky. Ceny v závislosti na konfiguraci startují na 69 489 Kč, vyšplhat se ale mohou až na 98 989 Kč.

Kdy přesně bude tento laptop skladem, však zatím stále není jasné. Obchodníci pouze uvádějí, že produkt „očekávají brzy“.

Platí to přitom skutečně pouze o modelu ROG Zephyrus G16. Herní notebook ROG Zephyrus G14, který by měl být levnější, totiž zatím není v tuzemských obchodech k dispozici ani v rámci předobjednávky.

CES 2024: Umělá inteligence míří do notebooků od Dellu

Hardware

Kompaktní rozměry

Tím prvním, co vás na těchto novinkách zaujme, jsou patrně kompaktní rozměry. Jak už samotný název napovídá, Zephyrus G14 a G16 se od sebe liší velikostí displeje – menší má 14 palců, větší pak nepřekvapivě 16. V obou případech jde ale o velmi výkonné stroje, které uspokojí i značně náročné hráče, tvůrce obsahu a designéry.

S ohledem na nabízený výkon působí proporce obou novinek skoro až nereálně. Model G14 je tenký pouhých 1,59 cm a váží 1,5 kg, zatímco varianta G16 má profil tenký dokonce jen 1,49 cm při hmotnosti 1,85 kg.

Foto: archív výrobce

ROG Zephyrus G14 a G16

Přepracované šasi

Tak tenké mohou být stroje díky tomu, že mají přepracované šasi z hliníku, který je dostatečně pevný i při menších tloušťkách. Propojit vysoký výkon s elegantním vzhledem se v tomto případě opravdu podařilo.

Zephyrus G14 a G16 bude možné zakoupit v barvách Eclipse Gray a Platinum White. Na šasi je umístěn charakteristický LED pruh Slash Lighting.

Novinky se sluší vyzdvihnout i díky obrazovce, nově se totiž chlubí pokročilými OLED panely. Zephyrus G14 se konkrétně pyšní monitorem s 3K rozlišením a obnovovací frekvencí 120 Hz. Zephyrus G16 je vybaven displejem s rozlišením 2,5K a obnovovací frekvencí 240 Hz.

Oba modely disponují poměrem stran 16 : 10, certifikací VESA DisplayHDR True Black 500 a ohromujícím kontrastním poměrem 1 000 000 : 1.

Foto: archív výrobce

ROG Zephyrus G14

Špičkový výkon

Výrobce nezapomněl zapracovat ani na kvalitě zvukové reprodukce. Technologie Hi-Res Audio a Dolby Atmos zvyšují kvalitu zvuku a integrované HD kamery slouží pro plynulou online komunikaci.

Možnosti konfigurace jsou velmi široké. Zahrnuje modely G14 až s procesorem AMD Ryzen 9 8940H, v případě verze G16 představuje vrchol nabídky čip Intel Core Ultra 9 185H. Oba laptopy využívají grafické karty Nvidia GeForce RTX.

CES 2024: Herní grafiky zařadí vyšší výkon, potěší také tvůrce

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

CES 2024: Tři herní bestie od Alienware

Hned tři gamingové laptopy přivezla na veletrh CES 2024 v americkém Las Vegas společnost Alienware. Herní bestie od tohoto známého výrobce zaujmou především...

Výběr článků

Načítám