Hlavní obsah

Klidně i za 200 tisíc Kč. Překupníci šponují ceny brýlí Apple Vision Pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple nabízí oficiálně své brýle Vision Pro pouze v USA a zatím nechce prozradit, kdy se situace ve zbytku světa změní. Využít se toho snaží v posledních měsících také překupníci, kteří šponují ceny brýlí na tuzemském trhu do absurdních výšin. Narazit je možné klidně i na nabídky za 200 tisíc korun, i když Apple žhavou novinku nabízí za méně než polovinu.

Představení brýlí pro rozšířenou realitu Apple Vision ProVideo: archiv výrobce

 
Článek

V USA se brýle Vision Pro nabízejí oficiálně za 3499 dolarů, to je podle aktuálního kurzu 83 240 Kč. Kdyby se brýle nabízely na tuzemském trhu, budeme si k ceně muset připočítat ještě DPH, a tak se snadno přiblížíme k hranici sto tisíc korun.

Překupníci, kteří na americkém trhu brýle koupí a přivezou je do Česka, však chtějí ještě více. Na Kaufland Marketplace jsme například objevili nabídku za 200 tisíc korun. Jde přitom o základní model s kapacitou 256 GB.

Kdo by si myslel, že takřka dvojnásobný příplatek je za skladovou dostupnost, byl by na omylu. Brýle totiž bude prodejce schopen doručit až v polovině května, tedy za měsíc. To je dostatek času na to, aby si pro ně kdokoliv do USA zaletěl sám a ještě ušetřil, protože zpáteční letenka vyjde klidně jen na 25 000 Kč.

Foto: repro Kaufland Marketplace

Nabídka brýlí na Kaufland Marketplace

MWC 2024: Konkurenci pro Vision Pro nabízejí za zlomek ceny. Apple je ale mnohem dále

Mobil

Další prodejce novinku nabízí prostřednictvím tohoto tržiště ve „slevě“ za 172 193 Kč místo původních 197 654 Kč. Alespoň jde o vyšší model s 1TB úložištěm, který je schopen doručit do 14 dnů. I tak je ale cena velmi přemrštěná.

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, se totiž v tuzemských obchodech brýle Vision Pro nabízejí od 125 000 Kč v případě 256GB verze. 1TB varianta vyjde na 145 000 Kč. Stále jde však o neoficiální prodej, kdy prodejci dovážejí do Česka brýle z USA na vlastní pěst.

Případní zájemci, kterým nevadí ani přemrštěná cena od překupníků, musí počítat na českém trhu s dalšími omezeními. Tím, že Apple oficiálně brýle v tuzemsku nenabízí, nejsou na ně připraveny ani servisy. Případné opravy a reklamace tak mohou být velmi zdlouhavé a problematické.

Apple začal oficiálně prodávat brýle Vision Pro v pátek 2. února. Kdy se nabídka rozšíří na další trhy, zatím americký výrobce neprozradil. Podle nepotvrzených informací se s prodejem v Evropě počítá až v příštím roce.

Je ale vcelku možné, že v tomto roce přijde již nějaká další generace brýlí od Applu, a tedy že se ta první vlastně ani v tuzemsku nabízet nebude.

Sofistikované funkce

Brýle Vision Pro mají řadu sofistikovaných senzorů – ovládat je můžete rukama, hlasem, a dokonce i pohledem. Při demonstraci dovedností nových brýlí bylo vidět, jak se jejich majitel jen podívá na ikonu a ona se zvýrazní.

Stejně tak ale můžete s obrazem před sebou pracovat pomocí gest vlastních rukou, zabudované kamery je snímají a přenášejí celou interakci do virtuálního světa.

Apple navíc systém brýlí propojil s celým svým ekosystémem. Brýle Apple Vision Pro tak spolupracují s Macem, iPhonem, iPadem, iCloudem či Apple Watch. Místo toho, abyste se dívali na malý displej svého zařízení, necháte zářit klidně několik virtuálních obrazovek přímo před sebou.

I to totiž novinka umí, v podstatě vytvoří celou virtuální kancelář. Psát můžete na virtuální klávesnici nebo používat reálné periferie – bluetooth klávesnici, myš a touchpad.

A problémem není ani zhmotnit přímo ve vašem obýváku obří kino, ve kterém budete sledovat své oblíbené seriály nebo nový film. Podporovány jsou i hovory přes FaceTime. Apple totiž tvrdí, že nové brýle budou vhodné nejen pro použití doma, ale také na cestách.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Nové iPhony 15 zabraly, Apple zvýšil zisk i tržby

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám