Hlavní obsah

Indie se chce stát kolébkou nové elektroniky. Výrobcům rozdá desítky miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Nápady na nové přístroje vznikají po celém světě, opravdovou kolébkou elektroniky je ale Čína. Právě v této zemi se díky množství továren doslova rodí drtivá většina elektronických zařízení. Změnit se to ale nyní snaží Indie, která láká výrobce do své země. Podpořit jejich investice chce i finančně.

Foto: archív výrobce

V Indii už například Apple montuje některé své iPhony. (Ilustrační foto)

Článek

Tento týden Indie představila nový balíček dotací, které mohou získat výrobci notebooků, tabletů a dalšího hardwaru, pokud se rozhodnou v zemi zřídit své základny a továrny. Celkově má stát podle agentury Reuters připravené pobídky za dvě miliardy dolarů, tedy bezmála 44 miliard korun.

Hlavní cíl takto obří finanční injekce je jasný – podpořit domácí výrobu. Indie totiž získala poprvé po třech stoletích titul nejlidnatější země světa, stalo se tak podle analytiků z Organizace spojených národů letos v dubnu.

Apple chce přesunout výrobu iPadů do Indie

Mobil

Indie má 1,42 miliardy obyvatel

Uživit 1,42 miliardy obyvatel není vůbec jednoduché, a tak je vytvoření nových pracovních míst pro stát jednou z hlavních priorit. Ekonomové dokonce předpokládají, že by se Indie měla v nadcházejících letech stát nejrychleji rostoucí velkou ekonomikou světa.

Díky dotačním pobídkám by se Indie měla stát velmocí v globálním dodavatelském řetězci elektroniky. Balíček nabízí různé kategorie, které se liší oborem podnikání a množstvím nabízených míst.

Očekává se, že společnosti využívající tyto dotace vytvoří v zemi zhruba 75 000 pracovních míst.

Na rozvoj výroby v zemi se začala Indie zaměřovat už v roce 2021, kdy výdaje na podporu vzniku továren činily jednu miliardu dolarů, tedy v přepočtu více než 22 miliard korun.

Applu se v Indii zalíbilo

V Indii rozjela výrobu například už společnost Apple, když hledala náhradu za továrny v Číně. Ty byly zavřené kvůli přísným koronavirovým opatřením. Americký výrobce už nyní v nejlidnatější zemi světa montuje zhruba 7 % z celé produkce iPhonů.

Očekává se, že výroba Applu v Indii se postupně rozroste také o iPady či MacBooky.

O významu Indie nedávno promluvil i šéf Applu Tim Cook při zveřejňování hospodářských výsledků. Prodeje iPhonů podle něj byly rekordní právě díky nejlidnatější zemi světa a také díky dalším rozvíjejícím se trhům, jako jsou Brazílie či Mexiko. „Výkony na těchto trzích nás v uplynulém čtvrtletí nadchly,“ konstatoval Cook.

Agentura Reuters poznamenala, že Indie by díky finančním pobídkám mohla přilákat i další velké hráče – například Dell, HP či Asus.

Indie jako čipová velmoc? Foxconn a Vedanta investují 19,5 miliardy dolarů

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám