Hlavní obsah

Indická centrální banka představí v příštím finančním roce digitální měnu

– Bombaj

Indická centrální banka představí v příštím finančním roce vlastní digitální měnu využívající blockchain a další podpůrné technologie. Oznámila to ministryně financí Nirmala Sítarámanová. Země také zavede 30procentní daň na příjmy plynoucí z digitálních aktiv. Centrální banka už dříve uvedla, že má ze soukromých kryptoměn vážné obavy. Podle ní mohou způsobit finanční nestabilitu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Finanční rok začíná v Indii v dubnu. Centrální banka podle ministryně pracuje na strategii postupného zavádění kryptoměny, která by snížila závislost na hotovosti. Digitální měna má také přinést levnější a efektivnější správu měny.

Vláda se také rozhodla zatížit příjmy z převodu jakýchkoliv virtuálních digitálních aktiv nejvyšší daňovou sazbou. Rozhodnutí o zdanění bylo vyvoláno rychlým přijetím virtuálních měn v Indii a varováním centrální banky, že virtuální měny přinášejí rizika praní špinavých peněz, financování terorismu a kolísání cen.

Čína chce konkurovat bitcoinu. Digitální jüan bude testovat na olympiádě

Internet a PC

„Je zde enormní nárůst transakcí s virtuálními digitálními aktivy,” uvedla Sítarámanová. „Vzhledem k rozsahu a četnosti těchto transakcí je nezbytné stanovit zvláštní daňový režim.”

Ztráty z prodeje digitálních aktiv pak nebude možné započítat k jiným příjmům, upozornila ministryně. Odhady z odvětví naznačují, že v Indii je 15 až 20 milionů investorů do kryptoaktiv, kteří celkem drží aktiva přibližně za 400 miliard rupií (přes 115 miliard Kč). Žádné oficiální údaje o velikosti indického trhu s kryptoměnami nejsou k dispozici. Podle říjnové zprávy výzkumné společnosti Chainalysis v Indii vzrostl za rok do června 2021 trh s kryptoměnami o 641 procent.

Testy vlastní digitální měny spustila v několika městech Čína. Možnosti digitální měny pro své ekonomiky zkoumají také americká a britská centrální banka, připomíná agentura Bloomberg.

Salvador vsadil na bitcoin

Středoamerický Salvador se vydal jinou cestou, vsadil na bitcoin. V loňském září se tak stal první zemí na světě, kde byla nejznámější kryptoměna uzákoněna jako oficiální platidlo.

Vedle bitcoinu se v Salvadoru dál platí také americkým dolarem. Vláda nicméně nalákala lidi na placení kryptoměnou, neboť k založení oficiální virtuální peněženky Chivo všem uživatelům rozdává při prvním aktivování bitcoin ve výši zhruba 30 dolarů (645 Kč).

Nepoužívejte bitcoin jako platidlo, vyzval MMF Salvador

Internet a PC

Co je bitcoin

Nejznámější kryptoměna v otevřené, zcela decentralizované internetové platební síti. Získává se tzv. počítačovou těžbou. Lze jí platit jen jednou, použít lze i zlomek bitcoinu. Celkové množství je omezené zdrojovým kódem sítě. Většina bitcoinů bude zřejmě vytěžena do konce dekády, ale jinak těžba může trvat ještě století. Na světě jsou tisíce podobných digitálních měn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám