Hlavní obsah

Hodnota čipového giganta Nvidia pokořila hranici bilionu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Clara

Americká společnost Nvidia překročila v pondělí hranici bilionu dolarů (22 bilionů Kč) a stala se tak prvním výrobcem čipů, který dosáhl této tržní hodnoty. Vděčit za to tento podnik může silné poptávce po čipech pro umělou inteligenci, která podporuje růst hodnoty akcií společnosti. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy Nvidia

Článek

Většině běžných uživatelů bude společnost Nvidia známá především jako výrobce herních grafických karet, které se používají ve stolních počítačích i noteboocích. Podnik se však věnuje také výrobě čipů pro extrémně výkonné superpočítače, které jsou nezbytné pro chod umělé inteligence (AI).

A jak roste poptávka po AI, zvyšuje se i hodnota tohoto podniku. Akcie společnosti v pondělí večer zaznamenaly téměř pětiprocentní růst. Tržní hodnota podniku se tak pohybovala kolem 1,01 bilionu dolarů, podle údajů serveru Yahoo Finance.

Žádný jiný výrobce čipů takovou hodnotu v současnosti nemá. Na druhém místě v žebříčku největších výrobců čipů podle tržní hodnoty se nachází tchajwanská firma Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Její hodnota je nyní přibližně 535 miliard dolarů.

Nvidia již dříve předpověděla, že ve druhém čtvrtletí letošního roku dosáhne tržeb okolo 11 miliard dolarů. To je výrazně vyšší číslo než odhady analytiků, ti předpokládali tržby okolo 7,15 miliardy dolarů.

Vyšších tržeb chce podnik dosáhnout především vyššími dodávkami čipů pro umělou inteligenci, aby byla uspokojena rostoucí poptávka.

Nejvýkonnější izraelský superpočítač

Jedním z největších letošních projektů společnosti Nvidia by měla být stavba superpočítače Israel-1, který by se měl stát nejvýkonnějším superpočítačem v Izraeli.

Volba na Nvidii nepadla náhodou, americký výrobce totiž dodal tisíce grafických procesorů už pro stavbu chatovacího robota ChatGPT, který je aktuálně považován za jeden z nejpokročilejších modelů umělé inteligence vůbec.

Nejvýkonnější izraelský superpočítač bude určen pro umělou inteligenci

Hardware

Nový superpočítač bude disponovat výkonem až osm exaflopů, čímž se řadí mezi nejrychlejší superpočítače na světě určené pro aplikace umělé inteligence. V praxi by tak měl být tento stroj schopný provést osm trilionů výpočtů za sekundu.

Kdybyste takový výkon chtěli po noteboocích, potřebovali byste téměř 500 000 moderních strojů, aby se výkonu nového superpočítače vyrovnaly.

„Generativní umělá inteligence je v současné době všudypřítomná. Je nezbytné mít k dispozici prostředky pro trénování na rozsáhlých datových souborech. Tento rozsáhlý systém nám skutečně umožní provádět trénování mnohem rychleji, vytvářet různé modely a hledat řešení pro komplexní problémy,“ prohlásil viceprezident společnosti Nvidia Gilad Shainer.

Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že hodnota společnosti Nvidia ještě poroste. Už letos by podle nich mohla dosáhnout 1,6 bilionu dolarů. Tato hodnota se přibližuje tržní hodnotě technologického giganta Alphabet, majitele vyhledávače Google.

Umělá inteligence pomáhá i při hraní. Na PC i notebooku

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám