Hlavní obsah

Apple je zpátky na koni. Zájem o počítače raketově narostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple vykázala v prvním čtvrtletí letošního roku pokles poptávky po osobních počítačích o rekordních 40,5 %, což bylo ze všech výrobců nejvíce. Nové počítače v čele s MacBookem Pro ale ve druhém čtvrtletí tento trend zvrátily. Americký technologický gigant dokonce narostl ve druhém čtvrtletí ještě více, než v prvním ztratil. Upozornila na to agentura Reuters.

Představení MacBooku Air 15 (2023)Video: archív výrobce

 
Článek

Výzkumná společnost International Data Corporation (IDC) v dubnu uvedla, že celý počítačový trh v prvním kvartálu letošního roku klesl o 29 %. Nejhůře se přitom dařilo právě Applu, který v meziročním srovnání prodal letos pouze 4,1 milionu počítačů, zatímco loni to bylo 6,9 milionu.

Podle nejnovějších dat analytické společnosti Canalys, na která se odkazuje agentura Reuters, si ale společnost Apple v druhém čtvrtletí výrazně polepšila. Americkému počítačovému gigantu se podařilo s novými počítači natolik zaujmout, že odbyt stoupl v druhém kvartálu z loňských 6,4 milionu na 6,8 milionu kusů.

Analytici navíc poukazují na to, že mezi prvním a druhým kvartálem představuje takto vysoká poptávka nárůst o rekordních 51 %. To je velmi vysoké číslo, neboť poptávka v celém sektoru osobních počítačů – tedy po započítání výsledků ostatních výrobců – i nadále ve druhém čtvrtletí klesala o 12 procent.

Brýle Vision Pro budou nedostatkovým zbožím, Apple má problémy s výrobou

Hardware

V hlavní roli MacBook Air 15

Apple ukázal hned tři nové počítače – stolní modely Mac Pro a Mac Studio, ale zároveň také laptop MacBook Air 15. A právě ten podpořil díky své atraktivnější cenovce prodeje Applu nejvíce.

Model Air dosud americký počítačový gigant nabízel výhradně v jedné velikosti, konkrétně se 13palcovou obrazovkou. Nabídka dvou různých velikostí byla výsadou až vyšší řady Pro. To se ale s čerstvě odhalenou novinkou mění, ta totiž nabízí 15palcový displej, jak již napovídá samotný název. Nově tak případní zájemci mohou vybírat ze dvou velikostí také v případě řady Air – mezi 13palcovou a 15palcovou obrazovkou.

Zatímco ceny 13palcového MacBooku Air startují na 29 990 Kč, respektive na 31 990 Kč s čipem M2, novinka vyjde případné zájemce na 37 990 Kč. Bavíme se však o základní konfiguraci, za větší úložiště nebo více operační paměti si americký technologický gigant naúčtuje ještě klidně i několik desítek tisíc korun navíc.

Foto: archív výrobce

Apple MacBook Air 15

Stolní sestavy pro náročné

Zatímco MacBook Air 15 je určen pro běžné uživatele, další dvě novinky cílí na náročnější jedince a profesionály. Řeč je o stolních sestavách Mac Studio a Mac Pro, které v úterý také zamířily do prodeje.

Obě představují to nejvýkonnější v nabídce amerického počítačového giganta, zatímco první zmiňovaná novinka sází na kompaktnější rozměry, druhá na lepší konektivitu a ještě nepatrně svižnější pracovní tempo. Špičkovému výkonu ale odpovídá i vysoká cenovka.

Případní zájemci za Mac Studio zaplatí 59 990 Kč. Za tuto sumu však získají pouze čip M2 Max, nejvýkonnější provedení M2 Ultra si totiž Apple cení už na 119 990 Kč. Mac Pro má čip M2 Ultra už v základu, vyjde nicméně citelně dráž. Ceny základního modelu startují na 199 990 Kč, vyšplhat se ale mohou klidně na bezmála 360 000 Kč.

Foto: archív výrobce

Mac Studio

Foto: archív výrobce

Mac Pro

Za 37 990 Kč, ale klidně i desetkrát tolik. Nové počítače od Applu jsou v prodeji

Hardware

Reklama

Související články

Apple má hodnotu tři biliony dolarů

Americká společnost Apple se stala první firmou, která uzavřela obchodování s tržní hodnotou přes tři biliony dolarů (65 bilionů korun). Akcie posílily...

Výběr článků

Načítám