Hlavní obsah

Apple chystá po letech zcela nový produkt. Co bude umět?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledních pár let se spekuluje o tom, že Apple pracuje na zcela novém produktu – brýlích pro rozšířenou realitu. Server Tom’s Guide nyní upozornil, že čekání fanoušků dychtících po této novince se chýlí ke konci. Brýle by si měly odbýt premiéru již příští měsíc na konferenci WWDC (Worldwide Developers Conference).

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na konferenci WWDC hraje pravidelně prim nový software. Jinak tomu nebude pravděpodobně ani letos, kdy se dočkáme premiéry nových verzí systémů iOS, macOS, iPadOS, tvOS či watchOS – zkrátka platforem pro klíčové hardwarové produkty s logem nakousnutého jablka.

Už na minulých ročnících však Apple ukazoval i hardware, byť se jednalo především o vlastní čipy Apple M1 a M2. Společně s nimi jsme se ale mohli seznámit i s novými počítači.

Podle serveru Tom’s Guide budou na akci představeny také brýle pro rozšířenou realitu. Apple chce ukázat prototyp právě vývojářům, aby měli dostatek času na vytvoření aplikací před uvedením novinky do prodeje.

Apple odhalí nové operační systémy i počítače už za měsíc

Software

Apple sice příchod brýlí oficiálně nekomentoval, ale to není nijak překvapivé. Americký počítačový gigant nikdy neinformuje o chystaných produktech před jejich oficiálním představením.

Pokud se brýle skutečně na WWDC ukážou, půjde o první nový produkt Applu od představení chytrých hodinek Apple Watch. Ty přitom podnik ukázal už v roce 2015. Od té doby jsme se dočkali vylepšených počítačů a laptopů, dalších generací telefonů i nositelné elektroniky, ale žádného zcela nového zařízení.

Jasno bude už příští měsíc, WWDC se koná od pondělí 5. června do pátku 9. června v kalifornském Cupertinu. Klíčová bude přitom úvodní tisková konference, která celou týdenní akci odstartuje. Právě na ní budou prezentovány klíčové novinky Applu.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

První náznaky z roku 2016

O příchodu nových brýlí s logem nakousnutého jablka se spekuluje již delší dobu. Šéf Applu Tim Cook naznačil již v roce 2016 v rozhovoru pro deník The Washington Post, že jeho podnik skutečně takovou novinku chystá.

„Rozšířená realita je velmi zajímavá a svým způsobem klíčová technologie,“ prohlásil Cook v reakci na otázku, co dalšího Apple chystá, připomněla agentura Blomberg.

Jak budou vypadat brýle od Applu? Tady je jedna z designových představ

Tehdy naznačil, že americké softwarové společnosti půjde stejně jako v minulosti především o uživatelský zážitek. „Vždy se budeme vracet k tomu, co zákazník od nás chce – a to je uživatelský zážitek, který je bezproblémový,“ konstatoval šéf Applu.

Americký počítačový gigant na brýlích údajně spolupracuje se společností Carl Zeiss AG. Ta je brána za jednu z nejúspěšnějších firem v oblasti výroby čoček a optických systémů. Je tedy ideálním partnerem pro výrobu brýlí, a to i těch chytrých.

Na rozšířenou realitu vsadil Microsoft

Přestože žádné konkrétní parametry brýlí od Applu zatím nezazněly, lze předpokládat, že novinka bude pracovat na velmi podobném principu jako chytré brýle HoloLens od společnosti Microsoft.

Jejich přední část je průhledná jako opravdové brýle. Když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase.

Foto: archív výrobce

HoloLens 2

V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě. HoloLens přitom nemá najít uplatnění pouze u her, ale také u celé řady aplikací.

Už nyní je k dispozici například program Skype. U něj se volající zobrazí na virtuálním displeji před vámi a je jedno, jestli zrovna cestujete hromadnou dopravou, nebo sedíte doma na gauči. Nabídka aplikací by se měla postupem času rozrůstat.

Brýle HoloLens 2 vyjdou případné zájemce v přepočtu zhruba na 80 000 Kč.

Foto: archív výrobce

HoloLens 2

Chytré brýle umožňují neslyšícím „vidět“ rozhovor

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám