Hlavní obsah

Chytré brýle umožňují neslyšícím „vidět“ rozhovor

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré brýle XRAI Glass za 400 liber (asi dvanáct tisíc korun) mění zvuk na text, který se okamžitě promítá před oči. Umožňují tak podle britského listu The Daily Mail neslyšícím lidem, aby probíhající rozhovor aspoň viděli a mohli na něj reagovat.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Josh Feldman (23), který se s těžce poškozeným sluchem narodil a od svých 18 měsíců používá naslouchátka, označil zkušenost s testováním brýlí za „zcela mimořádnou“.

Dokážou určit i mluvčího

Brýle vyzkoušel, aniž tušil, co budou umět. „Dopad toho, že nemusíte spoléhat na sledování něčích rtů a dokážete s druhým komunikovat, by zjevně mohl lidem změnit život,“ řekl.

„Jsme velmi hrdí na to, že tato inovativní technologie dokáže obohatit život neslyšících a lidí se ztrátou sluchu, aby mohli maximálně využít svůj potenciál,“ prohlásil Dan Scarfe, generální ředitel společnosti XRAI Glass.

Kongres USA schválil balík 280 miliard USD na podporu výroby čipů a výzkumu

Internet a PC

Hannah Bradyová, která trpí 60procentní ztrátou sluchu u obou uší, vyzkoušela brýle během vysílání předpovědi počasí, zatímco v kuchyni krájela limetky. „Skvělé na tom je, že mi to (text konverzace) nepřekáží v tom, co potřebuji vidět,“ řekla pak.

Brýle dokážou nejen převést hlas na text, ale určí také, kdo mluví. Podle společnosti XRAI Glass budou brzy schopny rovněž překládat a zachycovat různé tóny či přízvuky hlasu.

Brýle jako takové vyvinula firma Nreal na základě svého modelu Nreal Air. Společnost XRAI Glass poskytla zase potřebný software umožňující převod hlasu na text.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám